Dagens valgoverblik: Klimaplaner fra V og S har stort set samme effekt

NYHEDSOVERBLIK: Venstre og Socialdemokratiets klimapolitik har stort set samme effekt på CO2-udsplippet, vurderer DTU-forskere. Og så opfordrer flere borgmestre netop de to partier til at overveje en fælles regering. Få overblikket på valgkampens dag fem. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/Scanpix
Sine Riis Lund

God formiddag og velkommen til en dag, hvor den politiske kamp i høj grad kommer til at stå om landets lygtepæle og træstammer.

Fra klokken 12 er det nemlig tilladt for kandidater til folketingsvalget at hænge deres valgplakater op.

To af de ansigter, der vil pryde landskabet, er de to statsministerkandidater fra Venstre og Socialdemokratiet. Ifølge en forskergruppe fra DTU vil det dog ikke gøre den helt store forskel for klimaet, om man sætter sin stemme på det ene eller andet parti, skriver Jyllands-Posten.

Forskerne har regnet på klimaeffekterne af flere partiers politik, og ifølge dem vil regeringens klimaudspil føre til, at CO2-udledningen i 2030 er reduceret med 61,9 procent i forhold til 1990, mens Socialdemokratiets klimaplan reducerer udslippet med 62,2 procent.

Det viser ifølge energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), at oppositionen puster uenighederne i klimadebatten kunstigt op, mens Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, er helt uenig.

"Det handler ikke kun om de konkrete virkemidler, men også om de mål, man har, og hvor villig man er til politisk at levere på dem," siger han til Jyllands-Posten og peger på, at S vil have en bindende klimalov, der år for år forpligter den siddende regering.

Opfordring til VS-regering 
Men hvorfor egentlig ikke lave et regeringssamarbejde mellem netop Socialdemokratiet og Venstre, spørger flere borgmestre fra de to partier. I en usikker tid bør de to partier holde sammen mod yderfløjene, lyder det til TV 2.

Statsministeren selv afviste ikke helt idéen, da han blev spurgt til det i Det Politiske Talkshow på DR2 fredag aften.

"Der er da nogle pointer i det, det er der da," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Mere kritisk er Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

"Uenighederne er for store. Det gælder ikke mindst på spørgsmålet om ulighed og vores velfærdssamfunds fremtid," siger hun til TV 2. 
 
Ret til at lave mad 
Nu melder også Socialdemokratiet sig i koret af partier, der er villige til at se på, om afviste flygtningefamilier på Udrejsecenter Sjælsmark selv skal lave deres mad.

"Jeg har ikke noget problem med, at man laver mad," udtalte formand Mette Frederiksen ifølge Politiken, da hun fredag indledte sin valgkamp på Aalborg Katedralskole.

Udmeldingen kommer, efter at Liberal Alliance og Konservative har erklæret sig parate til at ændre madordningen på Sjælsmark, mens Venstre holder fast på den eksisterende løsning med kantineordning.

Den konservative borgmester i Hørsholm glæder sig over de nye toner fra flere partier, som han mener kan øge livskvaliteten for børnene, skriver Altinget.

Morten Slotved holder dog stadig fast i, at Sjælsmark bør lukkes, eller at der skal findes en anden løsning, så børn ikke skal bo under sådanne "dårlige forhold".

"Det er en institution, der genererer rigtig mange underretninger, hvor børn de mistrives. Det kan vi se på underretningerne. Derfor vil jeg klart anbefale, at man lukker institutionen," siger borgmesteren. 

Læs også

Ny sigtet i hvidvask-sagen
Den tidligere formand for Finanstilsynet og økonomidirektør i Danske Bank, Henrik Ramlau-Hansen, er blevet sigtet af bagmandspolitiet i sagen om hvidvask i banken. Det bekræfter han overfor DR Nyheder.

Sigtelsen får samtidigt den konsekvens, at Henrik Ramlau-Hansen holder op med at undervise og vejlede de studerende på Copenhagen Business School, CBS.

Årsagen er, at man som underviser også er rollemodel for sine studerende, skriver Politiken. Han bevarer dog jobbet som lektor, hvor han skal fokusere på sine forskningsrelaterede opgaver.

En god historie, du måske missede i går: 
Vrede forældre gik i april ud på gader og stræder i håbet om at få indført et loft over antallet af børn per voksen i landets daginstitutioner.

Måske deres bønner nu bliver hørt af statsministeren. I hvert fald rakte Løkke Rasmussen (V) fredag hånden ud til fagforbundene med et forslag om at lave en "mini-trepartsaftale" på børneområdet, hvor en aftale om minimumsnormeringer i landets daginstitutioner kan komme på tale.

BUPL glæder sig over udmeldingen, men frygter stadig, at det kan ende som en syltekrukke, siger formanden til Altinget.
 
Det sker i dag:

  • Klokken 9-11: Danske Vognmænd afholder generalforsamling, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder åbningstale. Bagefter er der debat mellem de danske spidskandidater til Europa-Parlamentet om emner som social dumping og unfair konkurrence.
  • Klokken 12: Så går det løs igen. Nu må også landets folketingspolitikere hænge deres valgplakater op.
  • Klokken 15.30: Formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, bliver gift med mangemillionær og serieiværksætter Lars Tvede.  
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Slotved

Borgmester (K), Hørsholm Kommune
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00