Dagens valgoverblik: Intern islamkonflikt rammer Alternativet

NYHEDSOVERBLIK: En religiøs konflikt om islamiske trosretninger er blusset op omkring to af Alternativets folketingskandidater, Enhedslisten kommer med nyt krav til Socialdemokratiet, og Pia Kjærsgaard langer ud efter DR. Få dagens politiske nyhedsoverblik.

Kashif Ahmad (ALT) er flere gange blevet udsat for religiøs diskrimination på sociale medier i løbet af valgkampen.
Kashif Ahmad (ALT) er flere gange blevet udsat for religiøs diskrimination på sociale medier i løbet af valgkampen.Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik på den sidste dag i valgkampen, inden danskerne onsdag skal en tur i stemmeboksen.

Vi starter i Alternativet, der i valgkampen er blevet ramt af en intern islamkonflikt. Det skriver Jyllands-Posten.

Konflikten kredser mere specifikt om partiets to pakistanske folketingskandidater i København, Shahzad Riaz og Kashif Ahmad.

Sidstnævnte tilhører trosretningen ahmadiyya, og da ahmadiyya-muslimer i Pakistan bliver anset som kætterske, er Kashif Ahmad flere gange blevet udsat for religiøs diskrimination på sociale medier. På en løbeseddel opfordres pakistanere desuden direkte til at stemme på partifællen Shahzad Riaz, som tilhører trosretningen sunni, og ikke Ahmad.

Politisk leder Uffe Elbæk (ALT) har længe været bekendt med konflikten, men ønsker ikke at stille op til interview.

Læs hele historien her. 

Radikal profil kalder SV-regering for ”drømmescenarie”
En regering bestående af Socialdemokratiet og Venstre er et drømmescenarie.

Det mener den tidligere udenrigsminister og nuværende næstformand i Radikales folketingsgruppe Martin Lidegaard.

Til Jyllands-Posten fortæller han, at han både kan se Radikale som en del af en sådan regering og som parlamentarisk grundlag, og over for Politiken uddyber han sine tanker:

”Både når det handler om klimaet, Europa og økonomien, synes jeg, der er store perspektiver i en regering hen over midten. For hvis man skal lave store forandringer, så kræver det, at man kan udstikke en fælles vision, som kan holde over flere regeringsperioder. Men det siger sig selv, at det selvfølgelig forudsætter, at det er den rigtige politik,” siger han.

Lidegaard tilføjer, at han ”klart vil foretrække” en SV-regering frem for en S-regering under den forudsætning, at partierne kan blive enige om en ”ambitiøs” tilgang.

Han understreger samtidig, at Radikale peger på Mette Frederiksen (S).

Læs hele interviewet her.

Læs også

Enhedslisten har nyt krav til S
Hvis Enhedslisten skal støtte en S-regering, skal syge borgere ikke længere kunne sendes i praktik og arbejdsprøvning, hvis deres læge fraråder det.

Det fortæller politisk ordfører Pernille Skipper til A4 Nu.

”Vi skal sørge for, at speciallægeerklæringer ikke bare kan tilsidesættes, og at syge mennesker ikke bare kan sendes i arbejdsprøvning, som de får det dårligere af. Det burde der kunne findes flertal for efter et valg,” siger hun til mediet.

Helt konkret foreslår Enhedslisten, at jobcentrene ikke skal have mulighed for at erklære kontanthjælpsmodtagere jobparate, hvis en lægeerklæring fastslår, at borgeren er for syg til at arbejde.

På samme måde skal syge arbejdsløse ikke kunne blive sendt i forløb for at afklare eller udvikle arbejdsevnen, hvis en læge kan konstatere, at personen er syg.

Hele historien kan læses her.

Mette Frederiksen skifter kurs om pris på cigaretter
Socialdemokratiet har tidligere åbnet op for differentierede cigaretpriser for at gøre det dyrere for unge at ryge, uden at det går ud over de ældre.

Men den idé er nu smidt i vasken.

I stedet går partiet nu ind for en generel stigning ligesom flere af de andre folketingspartier:

”Ja, det gør jeg, og jeg indrømmer blankt, at det er ikke en blomst, der er groet i min egen have, for der er også nogle dilemmaer," siger Mette Frederiksen efter mandagens partilederrunde på DR til Ritzau ifølge Børsen.

Der er dermed et stort politisk flertal for at hæve prisen på cigaretter. Også Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten, Alternativet, Konservative, Radikale og Kristendemokraterne ønsker at hæve prisen.

Læs historien her.

Folketingets formand langer ud efter DR
Vi bliver ved partilederrunden mandag aften i DR’s Koncertsal.

Arrangementet møder nemlig kritik fra Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), der på det sociale medie Twitter stiller spørgsmålstegn ved sammensætningen af publikum:

Kritikken ærgrer nyhedschef i DR Thomas Falbe, der dog forsikrer, at beskyldningerne er ubegrundede:

”Det er ærgerligt, at det bliver udlagt, som om vi har manipuleret folk i salen. Det har vi ingen interesse i. Det er folk fra hele Danmark, der er kommet, og det har været en fri og åben tilmelding for alle,” siger han til Ritzau ifølge Berlingske.

Han siger desuden, at billetterne har været gratis, og at DR har stillet busser til rådighed, så gæsterne kunne komme til arrangementet.

Det sker i dag: 

  • Klokken 13.00: Lyngby-Taarbæk Vidensby inviterer til debat om innovation og iværksætteri. Panelet består af Lars Arne Christensen (K), Sofie Carsten Nielsen (R), May-Britt Kattrup (LA) og Simon Phil Sørensen (S).
  • Klokken 19.00: CPH:DOX viser filmen 'Danmarks sønner' hos Altinget og inviterer til efterfølgende debat om den højrenationale drejning i Europa. Arrangementet er gratis.
  • Klokken 20.00: Partilederdebat på TV 2 – den sidste af sin slags i valgkampen. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00