Dagens valgoverblik: Pia Olsen Dyhr har to ultimative krav til Mette Frederiksen

NYHEDSOVERBLIK: SF vil stemme imod socialdemokraternes første finanslov, hvis de ikke får opfyldt to ønsker. Og Løkke får kritik for at få to af sine vigtigste udspil til at se bedre ud, end de er. Få overblikket på valgkampens dag tre.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen derude, her er den hurtige gennemgang af de vigtigste nyheder torsdag morgen, hvor vi går ind i valgkampens tredje dag.

Forsiderne på Berlingske og Jyllands-Posten er ikke i Løkkes favør, men det vender vi tilbage til.

For mens det er føget med ultimative krav til Mette Frederiksen fra Radikale og Enhedslisten, har SF været mere forsonende. Men nu har også Pia Olsen Dyhr to krav for at lade Mette Frederiksen blive siddende som eventuel ny statsminister: Afskaf kontanthjælpsloftet, og indfør minimumsnormeringer i daginstitutioner.

Hvis ikke kravene bliver indfriet med den førstkommende finanslov, afviser SF i utvetydige vendinger at støtte selvsamme finanslov, skriver Politiken. Dermed risikerer en ny S-ledet regering at skulle gå af, inden året er omme.

Afskaffelse af kontanthjælpsloftet har SF også tidligere kaldt ultimativt, men kravet om, at der skal være mindst én voksen til tre børn i vuggestuer og mindst én voksen til seks børn i børnehaver, er nyt.

”Når Mette Frederiksen slår sig op som børnenes statsminister, skal hun også levere på børneområdet”, siger Pia Olsen Dyhr til avisen.

Sådan tryller Løkke med sit velfærdsløfte
Og så skal vi til Løkke, som i går indledte sin valgkamp med et kursskifte af de dyre. Venstre har nemlig lagt sin tidligere nulvækst-politik i skuffen og går nu i stedet til valg på at bruge 69 milliarder kroner ekstra på velfærden frem til 2025.

Det betyder blandt andet, at det udskældte sparekrav – det såkaldte omprioriteringsbidrag – på uddannelsesinstitutioner bliver afskaffet.

Socialdemokraterne har lovet at give 20 milliarder kroner ekstra i 2025. Så har Løkke fuldstændig overtrumfet S her?

Nej er det korte svar. Forklaringen på, hvordan det hænger sammen, får du i denne analyse fra Altinget, hvor du også kan se, hvad Løkke sagde om nulvækst i 2012.

Læs også

På forsiden af Berlingske retter økonomer kritik af regnestykket bag statsministerens velfærdsløfte. En slags optisk bedrag, kalder én det.

Heller ikke regeringspartnerne i K og LA er begejstrede for Løkkes nye uddeling af gaver. Det kan man blandt andet læse i Børsen. Hvis Venstre kan dele 69 milliarder kroner ud, må det betyde, at borgerne har betalt 69 milliarder kroner for meget i skat, siger LA.

Eksperter: Regeringens udlægning af senioraftale holder ikke
Der er også kritik af et andet af de udspil, som skal hjælpe de borgerlige til at beholde regeringsmagten: aftalen om seniorpension.

Lars Løkke Rasmussen har oversolgt aftalen, for så meget lettere bliver det heller ikke for nedslidte at få tildelt den nye seniorpension, lyder det fra flere sider i Jyllands-Posten.

Løkke påstod i partilederrunderne på tv tirsdag aften, at regeringen nu havde halveret kravet til arbejdsevnen for nedslidte.

”Du kan sige, at døren bliver dobbelt så bred, som den var, fordi kravet til resterhvervsevne halveres,” sagde han.

Løkke bygger det på en afgørelse fra Ankestyrelsen. Men der er ikke belæg for Løkkes udlægning, lyder det fra selvsamme Ankestyrelse. Få den fulde forklaring her.

K: Alle skal have egen familielæge
Konservative er også på banen med en ny melding i dag. Partiet vil nemlig uddanne flere praktiserende læger, så alle danskere kan få deres egen familielæge.

Ifølge Praktiserende Lægers Organisation, PLO, mangler over 100.000 danskere deres egen praktiserende læge. Det tal ventes ifølge K at være dobbelt så højt allerede næste år, da mange læger går på pension.

Derfor vil partiet øge optaget med i alt 100 pladser årligt på speciallægeuddannelsen i almen medicin frem mod 2027.

Med aftalen om sundhedsreformen besluttede regeringen at øge optaget på uddannelsen i almen medicin med 60 pladser i år og 100 næste år. Men hvad optaget på studiet skal være i 2021 og fremefter er ikke fastlagt med aftalen.

”I sundhedsreformen tog vi det første store skridt – nu tager vi skridtet videre. For med det konservative forslag sikrer vi også et højt optag i 2021 og de følgende år. Vores forslag sikrer dermed, at alle danskere har egen familielæge,” siger partiformand Søren Pape Poulsen i en pressemeddelelse.

Politibeskyttelse af politikere tager tid fra andet
Mens valgkampen raser, kan borgerne risikere, at politiet må bruge så mange ressourcer på at beskytte politikerne, at det tager tid fra andre opgaver.

Det siger formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt til DR: "Indsatsen betyder, at vi er nødt til at prioritere benhårdt i opgaverne. Når politiet får nogle nye opgaver, så er der noget, vi må lægge til side, fordi der ikke er nogen ledige hænder i dansk politi."

DR kunne i går via en række anonyme kilder fortælle, at politiet har afsat omkring 500 betjente til at varetage politikernes sikkerhed under valgkampen.

Langt de fleste af dem skal angiveligt stå for sikkerheden omkring Stram Kurs' racismedømte partileder, Rasmus Paludan.

Han bliver for øvrigt nu meldt til politiet af den tidligere partiformand og forhenværende generalsekretær for Red Barnet Mimi Jakobsen. Hun vil ikke finde sig i, at Paludan kaldte hende "nazisvin" i Aftenshowet på DR. Læs mere i Politiken.

Det sker i dag

Klokken 17: Radikale Venstre og Dansk Folkeparti debatterer Danmarks fremtid, når både partiernes formænd og spidskandidater til europaparlamentsvalget deltager i debat på Hotel Tønderhus. Debatten skal blandt andet omhandle den dansk-tyske grænse, hvor partierne er uenige om grænsekontrol.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00