Dagens valgoverblik: Pind advarer om borgerlig krise

NYHEDSOVERBLIK: Tidligere Venstre-minister Søren Pind er ude med riven efter det borgerlige Danmark, mens Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil gøre det sværere for udenlandske EU-borgere at få dansk SU.

Foto: Flemming Leitorp
Andreas Krog

God søndag, og velkommen til Altingets overblik over de vigtigste nyheder på dagen, hvor mange folketingskandidater formentlig puster ud efter lørdagens plakatophængning.

En, der ikke har været ude at hænge plakater op, er forhenværende Venstre-minister Søren Pind, der til gengæld har talt med Berlingske Tidende. Han mener, det borgerlige Danmark har glemt at fortælle om de enorme resultater, man har opnået siden 2001, hvor udlændingepolitikken for alvor kom på dagsordenen.

"Fordi man har fået islamitis, har man skabt en enorm forfaldsfortælling, en dystopi. Men hvis man ikke husker at vise sine resultater frem med stolthed, så tegnes der et billede af undergang, og det er en af borgerlighedens største udfordringer,” siger Søren Pind til Berlingske.

I Altingets valgpodcast fra en af valgkampens første dage kan du høre Søren Pind uddybe, hvad han ser som problemet for de borgerlige.

Han mener, at borgerligheden er i krise. Venstres ”grand old man” og mangeårige indpisker, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, kan dog ikke genkende Søren Pinds beskrivelse af en borgerlig krise.

"Det er klart, at politik ændrer sig, i takt med at de politiske vilkår ændrer sig. Mulighederne for at gennemføre borgerlig politik er forskellige. Men en krise for borgerligheden? Det har jeg svært ved at genkende,” siger Claus Hjort Frederiksen til Berlingske.

Pukkel mindre end forventet
Samme avis har en historie om, at blot 116 personer i 2018 og 2019 har fået familiesammenføring som følge af en meget omdiskuteret regel om ret til familiesammenføring for især syriske flygtninge.

Det viser tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, der står i skærende kontrast til, at politikere fra både de borgerlige partier og Socialdemokratiet gentagne gange har advaret om, at flere tusind familiemedlemmer til især en særlig gruppe af især syriske flygtninge var på vej til Danmark som følge af familiesammenføring.

At den frygtede ”pukkel” er markant mindre end forventet, får blandt andet Enhedslisten til at kalde de politiske budskaber for en ”skræmmekampagne uden hold i virkeligheden”. 

Læs også

Mulighed for velfærdsydelser
En af søndagens andre historier handler om, hvordan Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vil gøre det sværere for udenlandske studerende at få dansk SU.

De to partier er på banen med udmeldingen på baggrund af nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, der viser, at antallet af borgere fra andre EU-lande, som modtager dansk SU, er mangedoblet de senere år. I 2013 fik 546 udenlandske EU-borgere udbetalt SU i Danmark. Fem år senere var tallet steget til 7.047 borgere. Det kostede i 2018 den danske stat næsten 500 millioner kroner.

Stigningen skyldes hovedsageligt, at en EU-dom i 2013 slog fast, at EU-borgere har ret til at få udbetalt SU i Danmark, hvis de arbejder 10-12 timer om ugen.

Dansk Folkepartis spidskandidat til europaparlamentsvalget, Peter Kofod, kalder det dybt uretfærdigt, at folk, der aldrig tidligere har sat deres ben i Danmark, har mulighed for velfærdsydelser, som for eksempel SU, meget kort tid efter, at de er kommet hertil.

”Jeg mener, at EU skal blande sine fedtede fingre fuldstændigt udenom, hvordan vi organiserer vores velfærdsstat. Vi synes, det er fornuftigt, at Folketinget selv bestemmer, hvem der skal have adgang til de her ting,” siger Peter Kofod til TV 2. 

Politisk fatamorgana
I Jyllands-Posten stiller avisens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, skarpt på de opfordringer til at danne en SV-regering, som en skare af borgmestre fra Socialdemokratiet og Venstre kom med i samme avis lørdag. Gjertsen medgiver, at ideen er god, men også et politisk fatamorgana.

”Når baglandsrøster i Venstre og Socialdemokratiet spekulerer i en SV-regering som udfaldet af dette folketingsvalg, ligner det nærmere desillusionerede drømmerier end et realistisk scenarie,” skriver Marchen Neel Gjertsen i sin avis og fortsætter:

”Når SV-idéen alligevel kan trives, så skyldes det vel mest den opbrudsstemning, som har ramt dansk politik. Pludselig er der 13 partier på stemmesedlen. Nogle af dem agiterer for holdninger, der ligger midtervælgerne fjernt. Parlamentariske trusler og kaosscenarier får naturligt mange til at ønske sig ro og ansvarlighed.”

Det sker i dag:

  • Klokken 12: Venstres hovedbestyrelse mødes i Bella Center i København til blandt andet en peptalk fra partiformand og statsminister Lars Løkke Rasmussen.
  • Klokken 12: Europæisk Ungdomstopmøde for 200 unge på Ungdomsøen (Middelgrundsfortet) uden for København. I dag deltager partiernes spidskandidater til europaparlamentsvalget. Kandidaterne vises rundt på øen og oplever de unges visioner og krav gennem kreative præsentationer, inden der vil være debat.

  • Klokken 19.30: Vælgermøde i Nørresundby med Lars Løkke Rasmussen, europaparlament-kandidat Søren Gade og alle Venstres folketingskandidater i Nordjylland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00