Dagens valgoverblik: Venstre vil fjerne uddannelsesloftet

NYHEDSOVERBLIK: Både Venstre og Liberal Alliance er klar til at fjerne uddannelsesloftet, og Socialdemokratiet freder blå skattelettelser, som de selv har kritiseret. Få dagens nyhedsoverblik.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) meddeler, at Venstre er klar til at fjerne uddannelsesloftet, som partiet selv har indført som regeringsparti.
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) meddeler, at Venstre er klar til at fjerne uddannelsesloftet, som partiet selv har indført som regeringsparti.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Godmorgen og velkommen til dagens tidlige nyhedsoverblik her to uger efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskrev folketingsvalget til afholdelse 5. juni.

Venstre er klar til at fjerne uddannelsesloftet.

Det meddeler uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

Partiet har endnu ikke en finansiering på plads, men er villig til at lytte til forslag, så længe det ikke indebærer skattestigninger.

Uddannelsesloftet blev indført i 2016 efter aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Siden har både Socialdemokratiet og Liberal Alliance dog gjort det klart, at de er klar til at fjerne loftet, som helt konkret forhindrer studerende, der har gennemført en videregående uddannelse, i at blive optaget på en ny uddannelse på samme niveau i de efterfølgende seks år.

Ungeudspil fra LA
Vi bliver hos Liberal Alliance, der tirsdag præsenterer et ungeudspil.

Partiet foreslår helt konkret at afskaffe uddannelsesloftet, rulle fremdriftsreformen tilbage, bygge 11.000 nye studieboliger og fjerne loftet over, hvor meget man må tjene ved siden af sin SU.

Budskabet er, at der skal være plads til at lave fejl og skifte retning:

”Unge er meget forskellige. Nogle har fart på, andre har brug for lidt mere tid. Der er brug for noget mere fleksibilitet. Vi ved, at der er mange unge, der føler sig pressede, og derfor vil vi gerne tage et opgør med nogle af de ting, som har været med til at presse de unge,” siger partileder Anders Samuelsen (LA) til Ritzau.

S freder blå skattelettelser for milliarder
Socialdemokratiet kritiserer ofte regeringen for at prioritere skattelettelser over velfærd, men nu går partiet til valg på at bevare hovedparten af de lettelser, der er gennemført under Løkke. 

Det bekræfter partiets finansordfører Benny Engelbrecht over for Altinget.

Regeringen har siden valget i 2015 gennemført skatte- og afgiftslettelser for 21,7 milliarder kroner. Socialdemokratiet har herunder stemt for lempelser for omkring 4,6 milliarder kroner og imod lempelser for omkring 13 milliarder kroner.

Alligevel lægger partiet i sin økonomiske 2025-plan, som blev præsenteret mandag, kun op til at hæve indtægter fra skatter og afgifter med omkring 5,5 milliarder kroner:

”Flere af de ting, der er gennemført, har været bundne opgaver. Det gælder blandt andet hele omlægningen omkring pensionsopsparing. Vi ville sikkert have lavet aftalen på en anden måde, men det er aftaler, som i høj grad har løst bundne opgaver,” siger Benny Engelbrecht.

Læs hele historien her.

Læs også

Røde partier truer Mette Frederiksen
Og vi bliver ved Socialdemokratiets økonomiske valgoplæg, der møder kritik fra både Enhedslisten og Radikale.

Det skriver Berlingske.

I 2025-planen har Socialdemokratiet nemlig ikke afsat én eneste krone af til højere ydelser til folk, der er på integrationsydelse eller er omfattet af kontanthjælpsloftet.

Og det skuffer Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, som derfor truer Mette Frederiksen med ”aktivt at modsætte” sig dannelsen af en socialdemokratisk regering, hvis ikke Socialdemokratiet kommer partiet i møde:

”Jeg er nødt til at sige, at jeg har meget, meget svært ved at se en socialdemokrat blive statsminister på vores mandater, hvis ikke vi får løst de problemer,” siger hun.

Også Radikales leder, Morten Østergaard, gør det klart, at han vil modsætte sig med mistillid, hvis ikke han får en politiske aftale, der sætter en ny retning.

Læs hele historien her, hvor også Alternativets leder Uffe Elbæk og SF-formand Pia Olsen Dyhr kommenterer på den manglende finansiering.

Socialdemokratiets seneste klimaudspil er heller ikke fuldt finansieret i den økonomiske 2025-plan. Læs mere om det på Altinget: energi og klima her.

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Altinget stiller skarpt på en af valgkampens hedeste dagsordener: Tidligere tilbagetrækning for nedslidte. Vi spørger blandt andet beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), Rene Christensen (DF), Peter Hummelgaard (S) og Finn Sørensen (EL), hvordan vi bedst muligt – og ud fra rimelige kriterier, sikrer, at nedslidte har mulighed for at trække sig tilbage tidligere end den officielle pensionsalder. Arrangementet er gratis og finder sted i Ny Kongensgade 10.
  • Klokken 15.00: Københavns Universitet afholder en debat for 400 studerende, hvor Dan Jørgensen (S), Morten Østergaard (R), Mette Abildgaard (K), Pia Olsen Dyhr (SF), Anders Samuelsen (LA), Peter Skaarup (DF), Kristian Jensen (V), Pernille Skipper (EL), Carolina Mayer (ALT), Pernille Vermund (NB) og Klaus Riskær Pedersen (KRP) deltager. Læs mere her.
  • Klokken 18.00: I dag løber Verdensmålsdagen af stablen, hvor FN's 17 verdensmål er i fokus. Det bliver blandt andet markeret med en paneldebat med både folketingskandidater og europaparlamentskandidater i Kødbyen i København. Deltagerne er Jeppe Kofod (S), Kristian Jensen (V), Rasmus Nordqvist (ALT), Merete Scheelsbeck (K), Rikke Lauritsen (SF), Jakob Nerup (EL) og Mette Annelie Rasmussen (R). Læs mere her.
  • Klokken 18.30: Vær med, når Konservative overtager Altingets gård klokken 18.00-21.00. Her bliver partiets topfolk først udspurgt af Altingets journalister, hvorefter partiet sætter dagsordenen. Fra Konservative kommer blandt andet partiformand og justitsminister Søren Pape Poulsen. Læs mere her.

Det sker hos Altinget i morgen

  • Klokken 8.30: Morgendebat om EU med partiernes spidskandidater. Læs mere og tryk deltager her.
  • Klokken 18.00: Kristendemokraterne kommer på besøg i Altingets gård. Her bliver partiets topfolk først udspurgt af Altingets journalister, hvorefter partiet sætter dagsordenen. Fra Kristendemokraterne kommer blandt andre konstitueret partiformand Isabella Arendt.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00