Dan Jørgensen mørklægger omkostninger ved centralt klimamål

KLIMA: Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil ikke oplyse, om regeringen har regnet på omkostningerne af målet om 70 procents reduktion af drivhusgasserne i 2030. Meget bekymrende, at regeringen skjuler det, mener Venstre.

Har regeringen udregnet et omkostningsoverslag på klimamålet om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030, der er kaldt adgangsbilletten til forhandlingerne om en ny klimalov?

Det vil klimaminister Dan Jørgensen ikke svare på, fremgår det af et skriftligt svar til Venstres Thomas Danielsen.

"Ud fra et hensyn til regeringens interne beslutningsproces – og svarende til hidtidig praksis – finder jeg ikke, at interne drøftelser af den karakter, som spørgsmålet vedrører, bør videregives," skriver Dan Jørgensen.

Skal kunne tænkte frit
Venstreordføreren ønskede at vide, om regeringen har lavet et omkostningsoverslag på det konkrete klimamål, der lige nu forhandles, og hvis, om det kan oversendes til Folketinget. Samme spørgsmål er stillet til et klimamål på 60 procent i 2030.

Men det vil ministeren altså ikke svare på.

"Dette er for at sikre, at embedsværket på en fri og formløs måde kan fremsætte deres foreløbige overvejelser," skriver klimaministeren.

I Venstre tager man ministerens svar alvorligt.

"Det er meget bekymrende, at de holder det skjult. Det må betyde, at enten har ministeren svaret, men vil ikke dele det, eller også har man ikke engang regnet på klimamålet, og det er faktisk endnu mere bekymrende," siger Venstres Kristian Jensen, der er en af partiets forhandlere om den nye klimalov.

Bekymrer Venstre
Målet om 70 procents reduktion af drivhusgasserne i 2030 i forhold til 1990 er siden valget blevet tilsluttet bredt i Folketinget og ventes at blive indskrevet i en ny klimalov, der forhandles i disse dage.

Er det ikke fair nok, at regeringen har brug for et rum, hvor de på en fri måde kan tale om de her ting?

"Jo, og det har de også. Men her er tale om et klimamål, regeringen har besluttet sig for. Det er ikke længere noget, de overvejer. Derfor bør de som minimum også kunne fortælle os, om de har lavet et omkostningsoverslag. Har de ikke engang det, så er det meget bekymrende," siger Kristian Jensen.

Forhandlingerne om klimaloven fortsætter mandag.

Forrige artikel Holstein: Knuths farvel handler både om politik og ambitioner Holstein: Knuths farvel handler både om politik og ambitioner Næste artikel Wammen beklager regnefejl på milliarder Wammen beklager regnefejl på milliarder
Dagens overblik: Mette Frederiksen varsler økonomiske reformer til sommer

Dagens overblik: Mette Frederiksen varsler økonomiske reformer til sommer

NYHEDSOVERBLIK: Statsministeren vil snart tage hul på arbejdet med at øge den danske arbejdsstyrke. Alle partiernes frontfigurer skal på talerstolen i en partilederdebat på Christiansborg. Og to partier ønsker Støjberg dømt for at tale usandt for Folketinget. Få dagens politiske overblik.