Danmark går ind i EU-strid om børnepenge

OPGØR: Den danske regering vil blande sig i den retssag, som EU-Kommissionen har rejst mod Østrig, om retten til at skære i børnepenge, der sendes til børn i lande med lavere leveomkostninger. Det bekræfter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det handler om at gribe chancen for at kunne påvirke EU-lovgivningen, når den byder sig. Derfor vil regeringen nu gå ind i den sag om indeksering af børnepenge, som EU-Kommissionen har rejst mod Østrig, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

På trods af gentagne advarsler fra EU-Kommissionen har den østrigske regering gjort det, som skiftende danske regeringer også gerne ville. Siden 1. januar 2019 har den trukket arbejdstagere med børn i udlandet i børnepenge, hvis deres børn bor i et land med lavere leveomkostninger.

I maj kostede det østrigerne en stævning for EU-Domstolen for diskrimination.

Danmark vil nu blande sig i den retssag på Østrigs side.

Danmark har, modsat Østrig, ikke ment, at det var muligt at indeksere efter den gældende fortolkning af EU-reglerne, men når der nu er en sag ved EU-Domstolen, så gælder det om at udnytte det åbne vindue til at forsøge at påvirke tolkningen.

Peter Hummelgaard
Beskæftigelsesminister (S)

”Det er en høj politisk prioritet for Danmark at få mulighed for at indeksere børnechecken, og derfor ønsker vi at give indlæg i sagen til støtte for Østrig, når vi har set den konkrete stævning,” skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et mailsvar til Altinget.

”Danmark har, modsat Østrig, ikke ment, at det var muligt at indeksere efter den gældende fortolkning af EU-reglerne, men når der nu er en sag ved EU-Domstolen, så gælder det om at udnytte det åbne vindue til at forsøge at påvirke tolkningen,” fortsætter han.

Samtidig ser ministeren det som en chance for at afsøge, om der måske er måder, hvor regeringen kunne få inspiration til at gøre noget lignende inden for EU-reglerne.

”Hvis der undervejs i sagen skulle komme nye argumenter for, at man lovligt kan indeksere børnepengene, vil vi selvfølgelig undersøge, om vi kan gøre det i Danmark også,” siger Peter Hummelgaard.

Læs hele artiklen på Altinget EU, hvor du får flere kommentarer og mere baggrund om sagen.

Dokumentation

Sagen kort
Udbetalingen af børnepenge til ansatte med børn i andre lande har været en varm indenrigspolitisk kartoffel i årevis, siden en toårig optjeningsperiode for udlændinge for at blive berettiget til børnepenge i Danmark blev underkendt fra EU-side i 2013.

Siden da har skiftende regeringer forsøgt at finde andre måder at begrænse mængden af børnepenge, der bliver sendt ud af landet, herunder ved at se på indeksering efter leveomkostningerne, så checken blev større eller mindre, alt efter hvor i verden børnene var bosatte. De har dog undladt at gå den vej på grund af risikoen for at ende i den slags traktatbrudssag, som Østrig nu står i.

EU-Kommissionen mener, at indekseringen strider imod både EU-reglerne om koordinering af sociale sikkerhedssystemer og mod arbejdskraftens frie bevægelighed og vil nu have EU-Domstolen til at afgøre sagen.

Danmarks udgifter til børnechecken 
De samlede udbetalinger af børnechecken (både i Danmark og til udlandet) er faldet fra cirka 16,0 milliarder kroner i 2008 (2016-niveau) til 14,6 milliarder kroner i 2016.

Størstedelen af udbetalingerne går til danske statsborgere. I 2016 blev cirka 12,7 milliarder kroner ud af 14,6 milliarder kroner udbetalt til danske statsborgere.

I 2016 blev der udbetalt cirka 242 millioner kroner i børnecheck til børn bosat uden for Danmark. Heraf blev 153 millioner kroner udbetalt til udenlandske statsborgere, mens 88 millioner blev udbetalt til danske statsborgere.

Østrig har pr. 1. januar 2019 indført nationale regler om indeksering af børnepenge til børn bosat i andre EU-lande, hvilket har fået Kommissionen til at indlede en traktatkrænkelsesprocedure mod Østrig.

Kilde: Skatteministeriet 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00