Danmarks vaccine-repræsentant: Vi klarer os fantastisk godt takket være Europa

CORONAVIRUS: ”Jeg ville gøre det på præcis samme måde igen,” siger Nikolai Brun, der repræsenterer Danmark i styregruppen for EU’s vaccineplaner. Han afviser blankt kritikken af Europas fælles strategi. Samtidig annoncerer EU-Kommissionen fordobling af indkøb fra BioNTech-Pfizer fra 300 mio. til 600 mio. doser. 

Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas LauritzenOle Nikolaj Møbjerg Toft

BRUXELLES: De seneste ugers anklager om nøl og bureaukrati i Europas fælles vaccinestrategi er helt uden hold i virkeligheden, siger den mand, der siden i sommer har repræsenteret Danmark i det unikke nye samarbejde om fælles indkøb.

”Hvis jeg skulle spole tiden tilbage til dengang indkøbene startede, så ville jeg på basis af den viden, vi havde i juni måned, anbefale at gøre det på præcis samme måde,” siger Nikolai Brun, enhedschef for medicinsk strategi og innovation i Lægemiddelstyrelsen.

Brun er Danmarks mand i den magtfulde europæiske styregruppe med sundhedseksperter fra alle 27 medlemslande, som i et halvt år har kontrolleret EU-Kommissionens forhandlinger og aftaler om indkøb af mange hundrede millioner doser vaccine.

Det er første gang nogensinde, at EU gennemfører fælles vaccineindkøb på den måde – og det har vi danskere al mulig grund til at glæde os over, siger Nikolai Brun.

På trods af vores lands lille størrelse har vi fået nogle aftaler med de allerstørste vaccine-producenter, som vi ikke tror, vi ville kunne have fået hjem alene.

Nikolai Brun
Enhedschef, Lægemiddelstyrelsen

”På trods af vores lands lille størrelse har vi fået nogle aftaler med de allerstørste vaccine-producenter, som vi ikke tror, vi ville kunne have fået hjem alene. Her har fællesskabet hjulpet os til at få nogle virkelig gode betingelser,” siger han.

Kritik af EU’s vaccinesamarbejde
Udtalelserne fra Danmarks funktionær i det nyskabte europæiske vaccinesamarbejde kommer på et tidspunkt, hvor der er voksende kritik af EU’s fremgangsmåde i både Tyskland og Danmark.

Siden jul har blandt andre det respekterede tyske magasin Der Spiegel ført an i en kritisk dækning, der beskylder EU for at have spildt tid på interne skærmydsler og tunge procedurer i stedet for at købe hurtigere og mere massivt ind af de mest lovende vacciner fra selskaberne BioNTech-Pfizer og Moderna.

I Danmark har blandt andre Dansk Folkeparti fremhævet, at Storbritannien er kommet meget længere med at vaccinere end det kontinentale Europa – og gjort det til et argument for at melde sig ud af EU ligesom briterne.

Senest har Venstres europaparlamentariker Søren Gade beskyldt både EU og den danske regering for at handle for ”langsomt og uhensigtsmæssigt”.

0:000:00