Dannebrog skyllede ind over Folkemødet: Sådan blev 800-årsdagen fejret i Allinge

DANNEBROG: 800-årsdagen for Dannebrogs sagnomspundne fald fra himlen blev lørdag fejret ved flere arrangementer på årets Folkemøde. Det største af slagsen måtte dog flyttes. Se billeder fra dagen her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas ArpArthur Cammelbeeck

Dannebrog har ikke opført sig ordentligt i år.

I hvert fald ikke, hvis man skal tro det voldsomme tordenvejr, der ramte det meste af landet på valdemarsdag, som i år markerer nationalflagets 800-årsfødselsdag.

På årets Folkemøde på Bornholm måtte den store fejring af Dannebrog fra Hovedscenen derfor også aflyses.

Det var ellers planen, at en faldskærmudspringer skulle kaste sig ud fra 1.200 meters højde ledsaget af Danmarks rød-hvide flag og lande foran scenen, men midt på eftermiddagen ramte uvejret altså Allinge, og arrangementet måtte aflyses.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Det stoppede dog hverken Grænseforeningen eller Sydslesvigsk Forening, der stod for fejringen, eller Venstres Bertel Haarder, som skulle tale på Hovedscenen.

De flyttede blot fødselsdagsfesten til deres eget telt, hvor knap 100 mennesker stædigt var mødt op – både i ly for det silende regnvejr, men også for at synge sange og hylde verdens ældste nationalflag. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Mere dansk kunne det næppe blive.

Ikke et aggressivt flag
Ifølge sagnet faldt Dannebrog for 800 år siden ned fra himlen som et tegn fra Gud, da kong Valdemar Sejr var på et korstog i Estland og så ud til at tabe et blodigt slag. Kongen viste flaget til sine tropper, som fik nyt mod og besejrede esterne, fortæller myten.

Heldigvis var fødselsdagsfejringen ikke kun reserveret til et enkelt arrangement på Hovedscenen. Hele lørdagen var der arrangeret adskillelige debatter og fejringer af nationalflaget rundt omkring i Allinge, og Venstre-politikeren Bertel Haarder var ofte en genganger.

"Det er vigtigt at fejre Dannebrog, fordi det er helt enestående at have et 800 år gammelt flag i verdens ældste kongerige. Derudover skal vi fejre, at flaget er så smukt, at det kan bruges på juletræer, i kager og alle andre steder. Det er en god kombination," siger Bertel Haarder.

Han startede dagen med sang og fortællinger i Venstres telt, hvor han også havde et budskab med til de fremmødte:

"Dannebrog er ikke aggressivt og vendt mod andre. Korset symboliserer ikke aggressivitet, men det modsatte: tilgivelse og inklusion. Så lad os ikke lade Dansk Folkeparti få monopol på det flag. Hvis de får det, er det vores egen skyld," sagde Haarder.

På besøg i Estland
I finansloven for 2019 blev der afsat tre millioner kroner til Dannebrogs fødselsdag, som derfor også blev markeret i hele landet.

Forsvaret sendte blandt andet et kampfly malet i rødt og hvidt hen over hele landet, og i København fejrede kongefamilien og fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) årsdagen.

Artiklen fortsætter efter opslaget.

Dronning Margrethe kunne man dog ikke se i København. Hun har nemlig været på officielt besøg i Tallinn i Estland, hvor myten om Dannebrog opstod.

Se billeder fra markeringen af Dannebrogs jubilæum på Folkemødet herunder:

[Foto: Arthur J. Cammelbeeck] 
[Foto: Arthur J. Cammelbeeck] 
[Foto: Arthur J. Cammelbeeck] 
[Foto: Arthur J. Cammelbeeck]
[Foto: Arthur J. Cammelbeeck] 
[Foto: Arthur J. Cammelbeeck]



Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00