Danske erhvervsfolk opfordrer til blødt Brexit

BREXIT-KONFERENCE: Storbritannien skal helst blive i EU’s indre marked og toldunion efter Brexit, siger dansk erhvervsliv. Ikke en mulighed, svarer briterne, der kritiseres for ikke at være klare i mælet om deres egne forventninger til fremtidige forhold til EU.

Karen Hækkerup, direktør i Landbrug og Fødevarer, håber på et blødt Brexit. Hun bakkes op af Danske Rederier.
Karen Hækkerup, direktør i Landbrug og Fødevarer, håber på et blødt Brexit. Hun bakkes op af Danske Rederier.Foto: /Altinget/Arthur J. Cammelbeeck
Kristoffer Kvalvik

”Brexit er dårligt for Storbritannien, det er dårligt for EU, og det er dårligt for handlen mellem Danmark og Storbritannien. Men vi er, hvor vi er.”

Sådan siger administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup om briternes farvel til EU i forbindelse med Altingets og Den Britiske Ambassades konference om netop Brexit.

Hun opfordrer både briterne og EU til at finde en håndtering af Brexit, der minimerer de egentlige ændringer i forholdet mellem landene. Et såkaldt blødt Brexit.

Det bakkes op af Anne Steffensen, der er administrerende direktør i Danske Rederier:

”Det er tydeligt, at Storbritannien ikke vil blive i toldunionen og fællesmarkedet. Fint nok, men lad os håbe på en lookalike,” siger Anne Steffensen.

Ifølge hende skal briterne finde en aftale, der lægger sig op ad det nuværende forhold. Så kan de kalde den noget andet, hvis det er vigtigt, tilføjer hun.

”Vores mål er en fortsættelse af handlen med kun små ændringer,” siger Anne Steffensen.

Storbritannien har dog flere gange givet udtryk for, at de agter at forlade det indre marked såvel som toldunionen.

En ny aftale
Den nye aftale efter briternes farvel til unionen skal forhandles på plads inden marts 2019, hvis der skal være nogen forhåbninger om et blødt Brexit.

Der har været tale om en model, der kunne ligne de aftaler, som Canada eller Norge har.

Men det ville ikke være godt for britisk erhvervsliv, fortæller direktør i Forbundet af Britisk Industri i Bruxelles, Sean McGuire.

Ifølge ham er der helt andre forudsætninger for Storbritannien, der skal tages i betragtning.

Den norske aftale efterlader ikke nok selvbestemmelse, og en aftale som Canadas ville give for lidt adgang til markedet.

”Vi har brug for en aftale, der rammer en balance mellem adgang og kontrol,” siger han, inden han dog maner til ro om fremtiden for forretningslivet:

”Forretningslivet er pragmatisk. Brexit er bare endnu en risikofaktor, som skal tages med i betragtningerne, når der tages beslutninger.”

Når enden er god
Anne Steffensen har fulgt forhandlingerne i Bruxelles tæt, da de danske rederier flittigt handler med Storbritannien.

Hun er dog ikke imponeret over den britiske forhandlingsstil og efterspørger ligesom Karen Hækkerup åbenhed om, hvad briterne vil.

”Brexit ligner sommetider en tenniskamp, hvor Boris Johnson spiller mod Theresa May på sin egen banehalvdel – og aldrig skyder bolden over nettet,” siger Anne Steffensen med hentydning til Storbritanniens udenrigsminister Boris Johnsons og premierminister Theresa Mays komplicerede forhold.

Hun afslutter dog med et citat, som hun mener beskriver situationen omkring Brexit godt:

”Det bliver godt ved slutningen. Og hvis ikke det er godt, er det ikke slutningen.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne H. Steffensen

Adm. direktør, Danske Rederier, medlem af flere bestyrelser
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1990), MSc (London School of Economics 1988)

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00