Danske politikere om Trump-triumf: "Vanvittigt resultat"

REAKTIONER: På Christiansborg er der ikke jubel over nattens Trump-sejr. Men demokratiet har talt, påpeger flere, mens Enhedslistens Pernille Skipper mener, at Danmark må lave en ny udenrigspolitik. 

Foto: Simon Skipper/Scanpix
Cecilie Gormsen

Der er ikke store jubelbrøl fra de danske politikere på Christiansborg, efter det nu står klart, at USA's næste præsident bliver Donald Trump.

Selvom næsten alle danske politikere hellere havde set Hillary Clinton som ny amerikansk præsident, lyder opfordringen, at man må acceptere demokratiet og dermed amerikanernes valg. 

Justitsminister Søren Pind (V) var den første minister til at kommentere Donald Trumps valg på de sociale medier onsdag morgen. Han peger på, at det er demokratiet, som har talt. 

Udenrigsminister Kristian Jensen ønsker på Twitter Donald Trump tillykke med sejren. Han skriver samtidig, at han ser frem til et fortsat tæt samarbejde mellem USA og Danmark.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen var tirsdag ude at sige, at det ville være bekymrende, hvis Donald Trump blev valgt til ny præsident. 

"Hvis Donald Trump skulle blive valgt, er jeg bange for, at det vil få nogle ubehagelige konsekvenser,” sagde han tirsdag til Altinget og fortsatte:

”Mange vil spekulere i, hvad det vil betyde for frihandel og investeringer, hvis den usikkerhed kommer ind i billedet.”

Han fortalte samtidig, at han tror, at vi bliver fattigere med Trump som præsident:

”Det vil jeg tro, vi gør. Men jeg er jo ikke den store ekspert på det område. Jeg sidder bare med store ører og lytter til, hvad han siger, og tænker, at det er ufatteligt, at man kan sige sådan noget,” sagde Claus Hjort Frederiksen.

Enhedslistens Pernille Skipper havde tirsdag under statsministerens spørgetime i folketingssalen iført sig en t-shirt, hvor der henover brystet var trykt ”Bernie for President”. Den henviste til Bernie Sanders, der tabte den demokratiske præsidentnominering til Hillary Clinton. Og selvom Hillary Clinton ikke var Pernille Skippers favorit, så er Trump endnu værre, og Enhedslistens frontkvinde opfordrer til, at Danmark strikker en ny udenrigspolitik sammen.

Hun bakkes op af tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF), som også mener, at Danmark nu må til at føre en mere selvstændig udenrigspolitik. 

Den tilgang har Venstres udenrigsordfører dog ikke. Michael Aastrup Jensen mener, at USA trods alt skal forblive en tæt allieret for Danmark.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har onsdag morgen i en mail til Dansk Folkepartis vælgere skrevet, at danskerne må respektere resultatet, ligesom samarbejdet mellem Danmark og USA skal fortsætte:

"De amerikanske vælgere har talt, og de har valgt, at Donald Trump skal være landets præsident de næste fire år. Vi skal i Danmark respektere amerikanernes valg. Så tillykke med valget," skriver Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev og fortsætter:

"Nu skal Danmark sørge for et fortsat godt samarbejde med USA. En af Danmarks absolut vigtigste allierede. Vi har brug for et stærkt og aktivt USA til at stække diktatorer og slyngelstater i verden."

Flere politikere er også bekymrede for klimadagsordenen. Mange kalder Donald Trump en klimafornægter, og det er da også på det område, at Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist er særligt bekymret:

Og han fortsætter:

Også Konservatives miljøordfører Mette Abildgaard er bekymret for den internationale klimadagsorden og i særlig grad Paris-aftalen fra 2015:

SF's formand Pia Olsen Dyhr er heller ikke glad for resultatet fra den anden side af Atlanten:

Konservatives Rasmus Jarlov kaldte allerede Trump-sejren klokken 1.14 i nat som en af de første danske politikere. 

Men selvom han kalder resultatet for "desværre", opfordrer han til, at man respekterer de amerikanske vælgeres valg. 

Den udlægning er Socialdemokratiets Peter Hummelgaard dog ikke helt enig i:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00