Kommentar af 
David Trads

David Trads: Danmark bør prise sig lykkelig for Bidens sejr

KOMMENTAR: Med Joe Biden og hans nye udenrigspolitiske team vil diplomati og multilateralisme igen være udgangspunktet. Og der vil blive lyttet til de bekymringer og indvendinger, som selv små allierede, som Danmark, har.

Danmark vil igen vide, at USA er en allieret, som grundlæggende holder af os, skriver David Trads. 
Danmark vil igen vide, at USA er en allieret, som grundlæggende holder af os, skriver David Trads. Foto: Mark Makela/AFP/Ritzau Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tillad mig lige at begynde med at minde om, at Joe Biden faktisk vandt en sikker sejr over Donald Trump ved præsidentvalget for en måned siden:

Biden får 306 valgmænd mod Trumps 232; han sikrer sig med mere end 80 millioner stemmer det højeste stemmetal i historien; og hans forspring på godt 4,5 procentpoint over Trump hører til i den gode margin af sejre.

Hvorfor minder jeg overhovedet om det indlysende? Fordi jeg bliver ved med at høre en falsk melodi i danske medier om, at valget var tæt, og at Trump klarede sig rigtig godt. Virkeligheden er lige omvendt – for Trump er en af få præsidenter, der kun får én periode.

Og…tak for det!

Fakta
David Trads (f. 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. 

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Prøv lige et øjeblik at forestil dig, hvordan verden ville have set ud, hvis Trump havde vundet valget i november og derved ville have fået fire år mere i Det Hvide Hus som verdens mægtigste mand? Forestil dig, hvad det ville have betydet:

Trump ville naturligvis have opfattet sin sejr som et mandat til mere af det samme – eksempelvis på den store, internationale scene at fortsætte sin ’America First!’-ideologi, hvor alliancer er noget Fanden (altså demokrater) har skabt, og som man bare kan lukke.

Biden vil ikke pludselig købe Grønland, Blinken vil ikke pludselig trække USA ud af Nato, Yellen vil ikke pludseligt pålægge os overrumplende særtold. Det hele vil blive mere normalt.

David Trads

Nato's eksistens ville have været reelt truet; EU’s og USA’s traditionelle tætte alliance, hvor USA ofte har betragtet sig selv som et slags uofficielt ikke-medlem af EU, ville dø ud; USA’s om end ofte nølende lederskab i FN’s systemer ville forsvinde, og ikke blot WHO, verdenssundhedsorganisationen, der håndterer coronapandemien, men alle, ville risikere at få tilsendt en amerikansk udmeldelsesblanket.

Det var præcis den virkelighed, som alle europæiske stats- og regeringschefer, måske undtaget de polske og ungarske, frygtede, mens de med hjertet i hånden fulgte valgnatten i Amerika – for ville verden, som vi kendte den, have brudt sammen, hvis Trump havde vundet igen?

Heldigvis er svaret på det spørgsmål nu kun hypotetisk – for Trump er om ganske få uger historie, når Biden 20. januar 2021 indsættes som USA’s nye præsident. Historie er måske så meget sagt, for den orange støj vil fortsat fylde meget, men han har dog ikke magt.

I Danmark bør vi prise os lykkelige for Bidens sejr – for alt det vilde, alt det overrumplende, alt det skøre, alt det uovervejede, ja, alt det, som karakteriserer Trump, vil forsvinde som dug for solen. Med 78-årige Biden vil flere af de sager, som er afgørende for os, vinde frem.

Det allervigtigste er, at ’America First!’-strategien forsvinder. Biden har allerede meddelt, at den er fortid – for med ham og hans nye udenrigspolitiske team vil diplomati og multilateralisme igen være udgangspunktet. Amerika er, som han siger, tilbage.

I virkelighedens verden betyder det selvfølgelig hverken, at verden bliver lige som den var præ-Trump, eller at Biden vil sætte verdens ve og vel før sin nations. USA vil fortsat være den suverænt stærkeste i Vesten, og vil, når den har lyst, mase sin vilje igennem.

Men…den verden, vi vil opleve under Biden, vil være et sted, hvor USA anerkender de aftaler, som nationen har indgået, og hvor der vil blive lyttet til og ofte endda ageret på de bekymringer, indvendinger og ønsker, som selv små allierede har.

Når eksempelvis statsminister Mette Frederiksen skal mødes med Biden, udenrigsminister Jeppe Kofod sætter sig sammen med Antony Blinken eller finansminister Nicolai Wammen med Janet Yellen, så behøver de ikke frygte pludselige udfald, som er svære at håndtere.

Danmark vil igen vide, at USA er en allieret, som grundlæggende holder af os. Biden vil ikke pludselig købe Grønland, Blinken vil ikke pludselig trække USA ud af Nato, Yellen vil ikke pludselig pålægge os overrumplende særtold. Det hele vil blive mere normalt.

Og, ja, det hele vil også blive meget mere kedeligt – for de daglige twitterstorms med de mest bizarre udsagn fra Det Hvide Hus vil høre op. Politik vil igen blive politik og derved noget, de fleste finder kedsommeligt. Tak for det!

-----

David Trads (f. 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)

0:000:00