Kommentar af 
David Trads

David Trads: Den respekt, som Danmark viser Trump, findes ikke i USA

KOMMENTAR: Den anstændige og ordentlige samtale, som normalt eksisterer i USA, er fuldkommen forduftet. USA er et land, der har mistet sin værdighed, skriver David Trads.

I USA er den politiske dialog erstattet af folk, der råber og skriger ad hinanden. Og Trump bærer konstant ved til bålet, skriver David Trads.
I USA er den politiske dialog erstattet af folk, der råber og skriger ad hinanden. Og Trump bærer konstant ved til bålet, skriver David Trads.Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Ritzau Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lad mig begynde med en gættekonkurrence – for kom engang med dit bud på, hvem der mon har stemplet Donald Trump, den amerikanske præsident, med disse hårde udsagn de seneste par uger:

"Manden er en eksistentiel trussel mod Amerika!"

"Donald Trump er en idiot!"

"Trump er tilhænger af et hvidt overherredømme!"

Fakta
David Trads er journalist, skribent og debattør og tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. 

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

"Trump er en racist!"

Tror du, at de er sagt af ekstreme, venstreorienterede aktivister uden respekt for præsidentembedet? Eller tror du, de er fremsagt i den nævnte rækkefølge af Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren og Kamala Harris, de fire førende demokratiske præsidentkandidater?

Man kan roligt sige, at der i USA på ingen måde udvises den respekt over for den folkevalgte præsident, som mange danske politikere og erhvervsledere ønsker, at danskerne skal udvise over for Trump, når han snart kommer til Danmark.

David Trads

Svaret er … trommehvirvel … de fire toppolitikere!

Og, nåja, de fire personer, hvoraf en af dem formodentlig bliver Trumps udfordrer ved præsidentvalget, er langtfra ene om at hælde skidtspande ud over den frie verdens leder. Under det seneste republikanske primærvalg var det partifællerne, der gik amok:

Senator Lindsey Graham: "Trump er kugleskør … komplet uegnet som præsident." Senator Ted Cruz: "Trump er en notorisk løgner … indbegrebet af amoral." Kongresmedlem Mick Mulvaney: "Trump er et rædsomt menneske … hæslig og uforsvarlig."

For nu at sige det mildt, så kan man roligt sige, at der i USA på ingen måde udvises den respekt over for den folkevalgte præsident, som mange danske politikere og erhvervsledere ønsker, at danskerne skal udvise over for Trump, når han snart kommer til Danmark.

Nu, hvor jeg har opholdt mig i Amerika i den forløbne måned, er det åbenlyst at se og opleve, at den anstændige, ordentlige samtale, som normalt eksisterer i dette verdens ældste demokrati, er fuldkommen forduftet. USA er et land, der har mistet sin værdighed.

Trump bærer konstant ved til bålet. Bare mens jeg skriver denne klumme, har han skrevet to tweets, som i normale tider ville have forarget alle: USA's nationalbankdirektør er 'dum' og 'skør' – og den kinesiske diktator er 'en stor leder, der elsker sit folk.'

Sådan er det hele tiden i et Amerika, hvor den politiske dialog er erstattet af folk, der råber og skriger ad hinanden. Politisk uenighed er selvsagt normalt i et ethvert demokrati, men det bør naturligvis gå hånd i hånd med evnen til at sætte sig sammen og skabe kompromisser.

I dag ligner den amerikanske debat den slags, man så i korrupte, latinamerikanske diktaturer i 1970'erne – for nu taler både præsidenten og oppositionen mere om at spærre hinanden inde for forræderi eller mord end om samarbejde. Det er både deprimerende og bizart.

Når 'lederen af den frie verden' – for det er Trump jo, om vi kan lide det eller ej – snart kommer til Danmark, vil adskillige demonstrere mod ham. Det er de naturligvis i deres gode ret til, men vi skal næppe regne med, at det betyder noget. Præsidenten er vant til det hele.

Den udfordring, Danmark som nation står over for, når Trump ankommer, er til gengæld enorm – for hele vores nationale sikkerhed, en stadig større del af vores økonomi, og, ja, en stor del af vores kulturelle identitet er bundet op på vores alliance med USA.

Det er nemt at forestille sig, at statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Jeppe Kofod, finansminister Nicolai Wammen og forsvarsminister Trine Bramsen er langt mere enig i de karakteristikker, som Biden & co. kommer med om Trump, end de er med Trump.

Men selvom mange politikere i regeringens parlamentariske grundlag – Karsten Hønge fra SF og Pernille Skipper fra Enhedslisten for at nævne et par stykker – givet vil råbe skældsord mod Trump, ja, så kan regeringen (og erhvervslivet) ikke tillade sig at gøre det samme.

Statsministeren og de øvrige, der mødes med Trump, er tvunget til at bide tænderne sammen og tænke på, at der er større interesser på spil. Derfor kan de jo godt inderst inde håbe på, at valget i 2020 sikrer en anden og mere normal præsident i Det Hvide Hus.

-----------------

David Trads (1967) er journalist, skribent og debattør og tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet, forhenværende udviklingsdirektør, Metro International. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

0:000:00