David Trads: Joe Biden er vejen til et normalt Amerika

KOMMENTAR: Joe Biden blev dømt ude for blot en uge siden, men har nu leveret et af de største comebacks i USA's historie. Så hvad er det, som får så mange demokratiske vælgere til at foretrække ham? David Trads forklarer.

De amerikanske kunstmuseer er fantastiske til at fortælle historier om landets store, skelsættende begivenheder – også dem fra sportens verden:

Inde på Whitney Museum of American Art, et must under et besøg i New York City, hænger for eksempel det fremragende og ikoniske maleri af George Wesley Bellows, som han malede efter den legendariske sværvægtskamp om VM-titlen i 1923 mellem amerikaneren Jack Dempsey og argentineren Luis Firpo foran 80.000 tilskuere i New York.

Maleriet indkapsler det dramatiske, ja, mytiske øjeblik i 1. runde, hvor Firpo – "tyren fra Pampassen" – simpelthen ramte Dempsey så hårdt, at han røg ud af ringen. Begge boksere havde allerede været i gulvet i løbet af de første halvanden minut!

Dempsey bragede ned på pressepladserne ved ringside; hamrede sit baghoved ned i en skrivemaskine; fik en stor flænge; men, og det er her, myten bliver skabt, han kæmpede sig op i ringen igen og knockoutede i næste runde sin modstander og forblev verdensmester! I det øjeblik, hvor Dempsey kravlede op i ringen igen efter faldet, råbte tilskuerne:

"Keep fighting!"

Det var et så definerende øjeblik i boksning, at det blandt andet inspirerede Sylvester Stallone til at lave 'Rocky'-filmene i 1970’erne og 1980’erne. Og ja, det symboliserer i det hele taget et af den amerikanske folkesjæls allerstærkeste karaktertræk:

Giv aldrig op!

Keep fighting! 

Da jeg så Joe Biden, 77 år, tumle rundt i den politiske manege i det meste af januar og februar, lignede han ærligt talt Jack Dempsey, da han røg ud af ringen dengang i 1923. Ydmyget af vælgerne i Iowa, New Hampshire og Nevada. Groggy som en langsom, gammel, udmattet bokser.

Men, så var det, som om det amerikanske urinstinkt blev vækket i Biden, som tog sig sammen, bed ydmygelserne i sig, rejste sig fra de halvdødes rækker og erindrede sig selv om, at man aldrig, aldrig, giver op, men at man bliver ved med at kæmpe, så længe man kan stå.

Biden levede op til en endnu en ikonisk amerikansk talemåde, "hvad der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere", da han i de forløbne døgn leverede et af de største comebacks i den store nations historie. Manden, der blev dømt ude for en uge siden, har nu vundet en enestående stor sejr:

Joementum, som de nu døber Joes momentum, blev grundlagt med en overbevisende stor sejr i South Carolina i lørdags, og det blev understreget af en suveræn Super Tuesday, hvor Biden var den store, store sejrsherre. Han vandt 10 af de 14 delstater – allermest overraskende vandt han i Massachusetts, Maine, Minnesota og Texas, og han klarede sig overrumplende stærkt i Californien. Lige nu er Biden Dempsey, mens Bernie Sanders er Luis Firpo!

Den måde, som Biden vandt på, er i virkeligheden stærkt opmuntrende – for det var nemlig personen Joe Biden, som vælgerne stemte på.

Han var ikke i nærheden af at have lige så mange penge og ansatte som Michael Bloomberg. Han kunne ikke elektrificere sine tilhængere som Bernie Sanders. Han kunne af indlysende årsager ikke indtage rollen som en ny generations drømmende håb som Pete Buttigieg.

Så hvad kan Biden, som får så mange demokratiske vælgere til at foretrække ham?

Jeg tror, svaret er simpelt:

Joe Biden er vejen tilbage til et normalt Amerika.

Et Amerika, der genetablerer værdigheden for nationens vigtigste embede. Et Amerika, som genopretter dets position som den vestlige verdens naturlige leder i tæt samarbejde med dets allierede. Et Amerika, som det store flertal af dets indbyggere igen kan være stolt af. Make America America Again!

Donald Trump er indlysende en anomali i Det Republikanske Partis historie. Bernie Sanders er det samme hos Demokraterne. Joe Biden ligner derimod ikke bare en normal demokrat; han ligner også en politiker fra en tid, hvor samarbejde og indbyrdes respekt faktisk ikke var en by i Rusland, men en central værdi i Amerika.

Bidens chancer for at blive sit partis præsidentkandidat er nu store. Det er, vurderer jeg, hans chance for at blive USA's næste præsident bestemt også. Han er favorit til begge dele. Keep fighting!

-----

David Trads (født 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Signe Bøgevald: Afskaffelse af frit gymnasievalg er en katastrofe Signe Bøgevald: Afskaffelse af frit gymnasievalg er en katastrofe Næste artikel Adam Holm: Et blodbad på vores dørtrin Adam Holm: Et blodbad på vores dørtrin