David Trads: Wammens barsel er et kvantespring for ligestilling

KOMMENTAR: Finansminister Nicolai Wammens barsel er et konkret bevis på, at alle mænd (og kvinder) kan tage sig tid til barsel med deres børn. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er en scene i Stanley Kubricks fænomenale Vietnam-film ’Full Metal Jacket’ fra 1987, som har prentet sig fast på min nethinde:

Menig Davis, en storskrydende soldat, som går under navnet ’The Joker’, men som reelt ikke rigtig har været i kamp, praler over for Animal Mother, en maskingeværskytte, som vitterligt har prøvet det hele. Til sidst får Animal Mother nok og udbryder ikonisk:

”You sure can talk the talk, but can you also walk the walk?”

Vi kender dem jo godt. Alle dem, der snakker og snakker, men som aldrig sætter handling bag deres ord. Det gælder i vores private liv. Og det gælder selvfølgelig også i det politiske liv. Tomme ord, floskler, hensigtserklæringer, der kommer en god løsning i morgen.

Fakta
David Trads (født 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. 

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men engang i mellem er der faktisk folk, der med deres helt konkrete handlinger viser, at, jo, vi kan efterleve det, vi går og snakker om. Som ikke nøjes med at tale om fremtidens muligheder, men som agerer her og nu.

Sådan en er Nicolai Wammen, nationens finansminister, som netop har meddelt, at han går på to måneders barselsorlov for at passe sin lille søn. Det gør mig virkelig glad, fordi det er et kvantespring for ligestilling – både for mænd og kvinder.

Hvis finansministeren kan, så kan selvsagt også departementschefen, kommunaldirektøren, afdelingslederen, den fuldmægtige, konsulenten, den administrerende direktør, salgschefen, den logistikansvarlige og…ja, alle tage barsel.

David Trads

Der er selvfølgelig dem, der mener, at det er fuldkommen utilstedeligt, at en finansminister – EN FINANSMINISTER – midt under coronakrisen tjekker ud fra de store regneark for i stedet at lege med den lille kugleramme. De tilhører den såkaldte ’machokultur,’ der som ronkedorer forsøger at fastholde fortidens familiemønstre og kønsroller.

I utallige år har kvinden taget næsten al barsel, mens manden ingen eller lidt har taget.

Det har både skyldtes lovgivning og kultur – og Folketinget har tøvet med at skabe ligestilling. Det har sat kvinder tilbage i deres karrierer og mænd i deres forhold til deres børn.

I den generation, jeg tilhører – som typisk fik børn i 1990’erne og 2000’erne – var vi fædre tilbageholdende med at tage barsel, selv når vi kunne. Efter pres fra min hustru tog jeg selv tre måneders fri med mit andet barn. Det var vel at mærke ikke officielt barsel, men en fuldt betalt og derved økonomisk mere attraktiv optjent orlov på min arbejdsplads.

Vi mænd havde dengang ikke mange forbilleder at se op til på området. Jeg kan simpelthen ikke erindre nogen mænd på min alder, der sad i selv den mindste ledende stilling, som tog barsel. Den generation af mænd (og selvsagt kvinder), som er fulgt efter os, er langt mere fremme i skoene – for de deler i langt større omfang deres barsel.

Men…vi ved jo godt, at der fortsat er et pres på mænd for ikke at tage så meget barsel. Tænk bare på, hvordan S-SF-R-regeringen, selv da den havde tre kvinder som partiledere (!), undlod at forbedre barselsreglerne for mænd.

Mænd, der gerne vil på barsel, har også brug for forbilleder – og det får de nu, hvor Wammen er gået på barsel.

Når landets finansminister – det er trods alt folkestyrets næstvigtigste position – vælger at gå på barsel i to måneder, ja, så er det selvsagt ikke bare et signal, men et konkret bevis på, at, ja, så kan alle mænd (og kvinder) tage sig tid til barsel med deres børn.

Og…hvis finansministeren kan, så kan selvsagt også departementschefen, kommunaldirektøren, afdelingslederen, den fuldmægtige, konsulenten, den administrerende direktør, salgschefen, den logistikansvarlige og…ja, alle tage barsel.

De næste to måneder har finansministeren en vikar – nemlig skatteministeren. Det skal nok gå alt sammen. Danmark kommer videre, nationens økonomi kører videre, og, allervigtigst, på samme tidspunkt tager ligestillingen et kvantespring fremad af uvurderlig betydning. Tak.

-----

David Trads (født 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

0:000:00