Demokraternes sidste opfordring: Lad os skrive historie

VALG I USA: Valgkampen i USA synger på sit sidste vers, og amerikanerne er i færd med at vælge deres nye præsident. Demokraternes vicepræsidentkandidat, Tim Kaine, vendte mandag aften hjem til sin hjemstat, Virginia, for at overbevise staten om at vælge USA’s første kvindelige præsident.

RICHMOND, VIRGINIA: Amerikanerne går tirsdag til stemmeurnerne for at vælge deres næste præsident.

Helt indtil sen mandag aften rejste præsidentkandidaterne og resten af deres kampagnehold rundt i USA for at overbevise de sidste tvivlere og få dem ind i stemmeboksen.

Hillary Clinton havde sammen med sin mand og tidligere præsident Bill Clinton og det nuværende præsidentpar, Barack og Michelle Obama, et sent valgmøde i Philadelphia i svingstaten Pennsylvania. Imens sendte hun sin vicepræsidentkandidat, Tim Kaine, til sin hjemstat, der også falder ind i kategorien svingstat.

USA’s måske kommende vicepræsident landede kort før midnat mandag i Richmond i Virginia. Her havde over 1.200 borgere trodset novemberaftenens kulde og samlet sig i en flyhangar. Det var både børn, unge, gamle, sorte og hvide, der ventede spændt på byens darling Tim Kaines hjemkomst og det sidste vælgermøde, cirka seks timer før valgstederne slog dørene op.

Budskabet fra den hjemvendte kandidat var tydeligt. USA skal vælge sin første kvindelige præsident.

”Der skal skrives historie i morgen,” sagde han.

”I behøver ikke at holde udviklingen tilbage. I kan gå forrest i morgen. Ligesom I gjorde for otte år siden,” sagde Tim Kaine med henvisning til, at Obama i 2008 vandt Virginia ved præsidentvalget.

Alle i Richmond kender Tim Kaine
Opfordringen fra vicepræsidentkandidaten, der er bosat i Richmond, vakte stor jubel i flyhangaren, hvor det i øjeblikket var glemt, at temperaturen var faldet ned nær frysepunktet.

Og begejstreringen for Tim Kaine var til at tage og føle på. De mange velkendte blå skilte med Clinton/Kaine i publikums hænder fik selskab af en række skilte med ordene Welcome home Tim Kaine.

”Jeg elsker Tim Kaine. Jeg kender mange, der bor i samme nabolag som ham, og alle, der nogensinde har talt med ham, siger, at han er et sympatisk, reelt og kompetent menneske,” siger studerende Mitchell Cole.

Den beskrivelse kan Allison Koschak, der har kendt Tim Kaine igennem mange år, også skrive under på. Ligeledes kan ægteparret Katie og Eric Johnson ikke komme på en bedre vicepræsidentkandidat til at støtte deres favorit-præsidentkandidat.

”De er et rigtig godt team,” lød det fra ægteparret.

Tim Kaine har siden 1994 bevæget sig fra at være medlem af byrådet til at blive borgmester og guvernør. Han er nu senator.

Virginia hælder til demokraterne
Tim Kaines popularitet kan vise sig som en fordel for Hillary Clinton i kampen for at vinde svingstaten Virginia.

Under sin tale ved vælgermødet spøgte han også med, at han aldrig har tabt et valg.

”Lad være med at deltage i et valg imod mig,” sagde han.

Selvom vendingen var ment mest med et glimt i øjet, afslørede han også en flig af optimisme i sin tale, som var pakket ind i forsikringer om, at han ikke antager noget resultat.

”Vi er i god form, men jeg tager ikke noget for givet,” sagde han.

Virginia har i mange målinger svinget til demokraternes fordel, men intet er afgjort, før den sidste stemme er afgivet. Derfor opfordrer demokraterne stadig til, at alle skal gå ud og stemme og tage naboen med.

”Jeg ser frem til, at valgstederne lukker klokken 19, og Virginia er den første svingstat til at svinge til blå (demokratisk, red.) side,” sagde Terry McAuliffe, der er demokratisk guvernør i Virginia, under vælgermødet.

Læs også: Kenneth Thue: USA går til valg – din svingstatsguide til i aften

Glad for at stå bag en stærk kvinde
Selvom det var Tim Kaine, der var på hjemmebane, var der ingen tvivl. Det hele handler om ”den stærke kvinde”, som han står bag.

”Det er alletiders at støtte stærke kvinder, og det er netop det, vi skal til,” sagde han og tilføjede:

”Lad mig fortælle jer, hvorfor jeg er så begejstret over at støtte netop denne stærke kvinde.”

Tim Kaine listede ingen politiske mærkesager op i sin argumentation. Han ville i stedet fortælle om ”personen Hillary Clinton”. Hillary Clinton har siden teenageårene brændt for familier og børns kår, sagde Tim Kaine, og det er den motivation, USA har brug for:

”Vi har haft mange præsidenter, der har bragt mange gode evner ind i Det Hvide Hus. Men vi har aldrig haft en præsident, der igennem hele sin karriere har fokuseret på familier,” sagde Tim Kaine.

Udover rosen til sin præsidentkandidat fandt Tim Kaine også tid til at lange ud efter Clintons modstander.

”Jeg må give Donald Trump, at han har en passion. Det er ham selv. Enhver præsident skal sætte sit land først. Det vil Hillary - det vil Trump ikke,” sagde Tim Kaine.

Trump fortsætter sin kamp mod eliten
Donald Trump brugte den sidste dag, før valgstederne åbnede, i både North Carolina, Florida, New Hampshire og Pennsylvania.

Her tordnede han igen ifølge New York Times mod det politiske system i Washington D.C., som han mener er korrupt og styret af eliten. Han kom i samme forbindelse med en sidste opfordring til alle amerikanere, inden de afgiver deres stemmer.

”Jeg beder om stemmer fra alle amerikanere, demokrater, republikanere, uafhængige, der desperat efterspørger forandring,” sagde Donald Trump.

Forrige artikel Kommuner skal betale millioner tilbage til ledige Kommuner skal betale millioner tilbage til ledige Næste artikel Claus Hjort frygter valg af Trump Claus Hjort frygter valg af Trump