Departementschef: Ved otte anledninger burde vi have advaret minister om skandalen i Forsvaret

KOMMUNIKATION: Forsvarsministeriet burde ifølge ministeriets departementschef ved otte anledninger have fortalt den ansvarlige minister om de omfattende problemer i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.  

Thomas Ahrenkiel, departementschef i Forsvarsministeriet, har undskyldt for, at Trine Bramsen først blev bekendt med sagen 4. december. 
Thomas Ahrenkiel, departementschef i Forsvarsministeriet, har undskyldt for, at Trine Bramsen først blev bekendt med sagen 4. december. Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) blev til sin egen store fortrydelse først alarmeret om det massive regnskabsrod i Forsvarets Ejendomsstyrelse 4. december. 

Det var under et døgn, inden sagen først blev beskrevet i medierne og senere af et oprørt statsrevisorpanel.

Men sagen burde være blevet bragt til daværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens (V) skrivebord allerede i april i år, hvor departementet første gang blev bekendt med sagen.

Det skete, da Rigsrevisionen meddelte Forsvarsministeriet, at de havde modtaget en kritisk henvendelse fra en whistleblower.

Det skriver Forsvarsministeriets departementschef, Thomas Ahrenkiel, i et følgebrev til den samlede redegørelse for sagsforløbet, der blev offentliggjort tirsdag. 

I følgebrevet undskylder Thomas Ahrenkiel for, at Trine Bramsen først fik kendskab til sagen forrige onsdag. 

"Det er i sidste ende mit ansvar at sikre, at du bliver orienteret rettidigt, og jeg beklager meget departementets fejl i denne sag," skriver han til ministeren. 

Læs også

Kommunikationen glippede otte gange
Nedenfor er de otte gange, hvor Forsvarsministeriets departement ifølge departementschef Thomas Ahrenkiel burde have orienteret ministeren.

  1. Da Rigsrevisionen i begyndelsen af april første gang meddeler en kontorchef i Forsvarsministeriet, at den har modtaget en henvendelse fra en whistleblower om "mulig svig" i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. 
  2. Da Trine Bramsen tiltræder som forsvarsminister i slutningen af juni. 
  3. Da departementet gennem september og oktober forstår, at Rigsrevisionens undersøgelse kan føre til alvorlig kritik. Sagen er blandt andet oppe på et ledelsesmøde i Forsvarsministeriet 17. september, hvor Thomas Ahrenkiel deltager. 
  4. Da Rigsrevisionen 1. oktober sender et udkast til den meget kritiske beretning, der senere blev præsenteret af statsrevisorerne 6. december, til høring i Forsvarsministeriet. 
  5. Da Rigsrevisionen 29. oktober gør Forsvarsministeriet opmærksom på, at der er risiko for regnskabssvig og dokumentfalskneri i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, og at deres oplysninger er så alvorlige, at ministeriet bør reagere.
  6. Da Rigsrevisionen 5. november fortæller departementet, at whistlebloweren har besluttet at politianmelde den involverede leverandør i sagen. 
  7. Da Rigsrevisionen 8. november fortæller departementet, at whistlebloweren er i kontakt med flere medier.
  8. Da Rigsrevisionen 18. november sender departementet en ny udgave af beretningen, der blev præsenteret 6. december, hvor kritikken indskærpes yderligere i forhold til tidligere udgave. Her skriver Rigsrevisionen blandt andet, at ministeriet ikke har levet op til "helt basale krav til forvaltning på indkøbsområdet". 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Ahrenkiel

Europæisk direktør, Macro Advisory Partners ApS
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00