Hvad er den grønne forskel? ”Det er i allerhøjeste grad et klimavalg, vi ser i USA”

VALG I USA: Da Donald Trump blev præsident for fire år siden, tog klimaspørgsmålet en drejning. Vil det tage en ny, hvis amerikanerne vælger Joe Biden? Det afhænger – sjovt nok – ikke kun af præsidentvalget.

Republikanernes præsident, Donald Trump, og demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, under deres TV-debat fra Nashville i valgkampen.
Republikanernes præsident, Donald Trump, og demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, under deres TV-debat fra Nashville i valgkampen.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Når amerikanerne vågner i morgen onsdag, er det ikke sikkert, at de endnu ved, hvem deres præsident de næste fire år bliver.

Det er til gengæld sikkert, at onsdag 4. november er dagen, hvor USA formelt træder ud af den globale klimaaftale, der blev indgået i Paris i 2015.

Da Donald Trump skød processen i gang i 2017, markerede præsidenten en skarp position i klimaspørgsmålet. Vinder udfordreren, demokraten Joe Biden, vil den amerikanske klimapolitik på ny tage en skarp drejning, vurderer flere iagttagere.

”Det er i allerhøjeste grad et klimavalg, vi ser i USA. Og med stor betydning for, om verden kan nå Parisaftalen eller ej,” siger Jarl Krausing, der er international chef i klimatænketanken Concito.

Sagen er, at valget kan give et internationalt klimamomentum

Jarl Krausing
International chef i klimatænketanken Concito

Internationalt momentum
Han fortæller, at USA ikke er til at komme uden om, hvis Parisaftalen – hvis hovedformål er at holde den globale temperaturstigning under to grader – skal overholdes.

”Vi har 10 år til at halvere verdens udledninger. Nu har vi haft fire år uden USA ikke har spillet nogen rolle, og det har givet større mulighed for de lande, der tøver. Skal det lykkes at rykke verden afgørende på klima, skal USA være i førersædet,” siger Jarl Krausing og tilføjer:

”Sagen er, at valget kan give et internationalt klimamomentum. Von der Leyen forsøger at forhandle højere klimamål i EU, Kina har lige sat et mål om at være klimaneutralt i 2060, Korea og Japan i 2050. Så der bliver bygget et momentum blandt verdens største økonomier og forurenere, der siger, de kan se en fremtid for sig, der ikke er båret af fossilenergi.”

Læs også

Intet tyder dog på, at det er præsident Donald Trumps plan, hvis han skulle genvinde magten.

Delstater er herre i eget hus
Foruden at trække USA fra Parisaftalen har han i løbet af de seneste fire år i stor stil fjernet klima- og miljølovgivning og skruet op for takster på importerede solceller. Til gengæld har Trump givet håb til mere klassisk industri og erklæret sig som tilhænger af olie, gas og kul.

Alligevel forventes det, at USA lever op til målet om at reducere CO2-udslippet med 17 procent i år sammenlignet med 2005. Og fortsætter udviklingen som nu, er præsident Obamas klimamål på 26-28 procent i 2025 inden for rækkevidde.

Coronakrisen giver en masse reduktioner, men det skyldes i høj grad markedet, der de seneste år har forsynet amerikanerne med billig skifergas – som presser kul og olie ud – og at sol- og vindenergi er faldet meget i pris.

Og så skyldes det også, at USA er en føderal stat med en masse stater, der i stor stil tegner sin egen butik. Og de kan godt rykke noget: Californien er verdens femte største økonomi, New York er den 16.

”Energipolitikken er et delstatsanliggende, og det er min oplevelse, at mange har valgt bare at leve op til Parisaftalen. Så selvom USA trækkes ud af Parisaftalen, har jeg oplevet stor optimisme,” fortæller Louis Funder, der er chef for DI’s kontor i USA og har boet i Washington og New York de seneste tre år.

Alle har hørt Trump - hvad med Biden?
Han peger på, at flere af ”kyststaterne” på begge sider af USA har høje klimaambitioner, der fuldt ud kan måle sig med dem, vi kender fra Europa.

Men der er også benspænd.

”Det hører med. For eksempel på havvind, når der skal bygges i føderalt farvand,” siger Funder og tilføjer:

”Alle har hørt, hvordan Trump har talt om klima og energipolitik. Det hører hans ministre, og det betyder selvfølgelig også noget for, hvor investeringerne går hen.”

Står det til Biden skal der ikke længere være tvivl om, at investeringerne skal gå i grøn retning. Ifølge hans klimaplan skal der turbo på den grønne omstilling:

Der skal opstilles titusindvis af vindmøller og millioner af solceller, skabes flere incitamenter til elbiler og opladningsinfrastruktur, fossile brændstoffer skal ud af elnettet inden 2035 og hele USA skal være CO2-neutralt i 2050.

Finansieringen skal ske ved blandt andet at hæve selskabsskatten. 

Læs mere om, hvordan Biden for nylig har rykket sig på klimapolitikken, og om hvorfor Dansk Industri holder særligt øje med valget til Kongressen, i den fulde artikel på Altinget Energi & Klima.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Jarl Krausing

Vicedirektør og international chef, Concito, medlem, Udviklingspolitisk Råd, Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996)

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)

0:000:00