Det ved vi om den nye EU-Kommission

OVERBLIK: Den kommende formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, er i fuld gang med at mødes med potentielle nye kommissærer. Altinget giver dig her overblikket over, hvad vi ved indtil nu om sammensætningen af den nye kommission.

21 medlemslande har sat navn på, hvem de gerne ser skal være med i den nye EU-Kommission under ledelse af Ursula von der Leyen.
21 medlemslande har sat navn på, hvem de gerne ser skal være med i den nye EU-Kommission under ledelse af Ursula von der Leyen.Foto: EU-Kommissionen
Emma Qvirin Holst

Med Europa-Parlamentets officielle godkendelse af Ursula von der Leyen som ny formand for EU-Kommission er der for alvor taget hul på sammensætningen af den nye kommission.

I disse uger rejser Ursula von der Leyen Europa rundt for at mødes med medlemslandenes bud på nye kommissærer. Mange af EU's medlemslande har nemlig haft travlt hen over sommeren med at udpege, hvem de gerne vil sende til Bruxelles som kommissær i von der Leyens nye kommission, der træder til 1. november.

Alle medlemslandene skal have en kommissær med i Kommissionen, men det er op til Ursula von der Leyen, om hun vil godtage landenes første bud. I sin sammensætning af Kommissionen skal hun nemlig blandt andet tage højde for sin egen ambition om en mere ligelig kønsfordeling.

Von der Leyen har oprindeligt bedt medlemslandene om at nominere to kandidater – både en mand og en kvinde – som von der Leyen kan vælge imellem. Men den opfordring er indtil videre blevet ignoreret af et flertal af medlemslandene.

Når Kommissionen er sammensat, og ansvarsområderne fordelt, skal kommissærerne også godkendes af Europa-Parlamentet.

Her får du et overblik over, hvem der indtil videre er blevet nomineret til at få sit lands kommissærpost:

De nye ansigter

Vi lægger ud med de helt nye navne, der foruden den selvskrevne Ursula von der Leyen, som er Tysklands kommissær, tæller:

Josep Borrell, Spanien
Josep Borrell må vurderes at være en af de få, der allerede nu kan føle sig sikker på, hvad hans rolle bliver i den nye Kommission. Han er nemlig en del af den pakke, som EU's stats- og regeringschefer blev enige om, da de nominerede Ursula von der Leyen til posten som kommissionsformand. Det er tiltænkt, at 72-årige Josep Borrell, som lige nu er Spaniens udenrigsminister, skal have rollen som EU's udenrigschef.

Ylva Johansson, Sverige
Den svenske statsminister, Stefan Löfven, annoncerede torsdag, at Sverige indstiller den svenske beskæftigelsesminister, Ylva Johansson, til at blive ny kommissær. 55-årige Ylva Johansson er ligesom Löfven medlem af Socialdemokraterne, og hun har tidligere været skoleminister fra 1994 til 1998 og velfærdsminister fra 2004 til 2006.

Helena Dalli, Malta
Maltas premierminister har efter samtaler med Ursula von der Leyen valgt at udpege Helena Dalli, der bliver landets første kvindelige EU-Kommissær. Ifølge et opslag på Twitter havde Malta to kandidater i spil, hvilket kan tyde på, at de har valgt at følge opfordringen om at foreslå både en mandelig og en kvindelig kandidat.

69-årige Helena Dalli er medlem af Maltas Arbejderparti og var indtil nomineringen Maltas EU-minister og minister for ligestilling.

Stella Kyriakides, Cypern
Cypern har også indstillet en kvindelig kommissær, og valget er faldet på den konservative Stella Kyriakides, der i sidste uge mødtes med Ursula von der Leyen.

63-årige Stella Kyriakides er lige nu medlem af det cypriotiske parlament, hvor hun har repræsenteret hovedstaden, Nicosia, siden 2006. Derudover har hun tidligere været formand for Europarådets parlamentariske forsamling.

Janez Lenarčič, Slovenien
Sloveniens premierminister har udpeget den partipolitiske uafhængige diplomat Janez Lenarčič til at blive ny kommissær. 51-årige Lenarčič har været slovensk diplomat siden 1992, hvor han blev ansat i Sloveniens udenrigsministerium. I løbet af sin karriere har han blandt andet været direktør for Kontoret for demokratiske institutioner og menneskerettigheder, der hører under OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa).

Nicolas Schmit, Luxembourg
Med et farvel til den nuværende kommissionsformand og luxembourger Jean-Claude Juncker har Luxembourg været på udkig efter en ny EU-kommissær. Den plads ville Nicolas Schmit rigtig gerne have fingre i, og det er han nu et skridt tættere på, efter at Luxembourg har udpeget ham.

65-årige Nicolas Schmit er nyvalgt medlem af Europa-Parlamentet for det luxembourgske socialistiske arbejderparti. Tidligere har han været medlem af Luxembourgs regering fra 2004 til 2019.

Kadri Simson, Estland
En af de tidligere nominerede til kommissærposten er Estlands Kadri Simson. Allerede i starten af juni udpegede den estiske regering hende til at blive Estlands nye kommissær. Hun skiller sig dog ud fra resten af nyudpegede kommissærer, fordi hun også er blevet nomineret til at være en midlertidig kommissær under de sidste måneder af Jean-Claude Junckers kommission. Her skal hun overtage posten fra Andrus Ansip, der har trukket sig tilbage for at hellige sig sin nye plads i Europa-Parlamentet.

42-årige Kadri Simson tilhører den liberale partifamilie i EU, og hun har fra 2016 til april i år været Estlands økonomi- og infrastrukturminister. Hun var til høring i Europa-Parlamentet i juli som et led i processen for at blive godkendt som ny kommissær under Juncker. Det er dog endnu uvist, om hun får Parlamentets godkendelse, da afstemningen om hende er udskudt til næste samling i september.

Krzysztof Szczerski, Polen
Polen peger på Krzysztof Szczerski som landets nye kommissær. 46-årige Szczerski er medlem af Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS) og nuværende leder af den polske præsident, Andrzej Dudas, kabinet.

László Trócsányi, Ungarn
63-årige Trócsányi er medlem af den ungarnske premierminister Viktor Orbans Fidez-parti, og han var partiets spidskandidat ved valget til Europa-Parlamentet

Han var dog allerede inden sit valg til Europa-Parlamentet i maj kendt i Belgien. Fra 2000 til 2004 var han nemlig Ungarns ambassadør i Belgien. Senere har han også være ambassadør i Luxembourg og Frankrig. I 2014 blev han justitsminister i Ungarn, og den post har han siddet på helt frem til slutningen af juni i år.

Jutta Urpilainen, Finland
Finland har spillet på banen med landets tidligere finansminister og vicestatsminister Jutta Urpilainen.Den 44-årige finske politiker er medlem af det finske socialdemokratiske parti, og fra 2008 til 2014 stod hun endda i spidsen for partiet som dets første kvindelige formand nogensinde.

Virginijus Sinkevičius, Litauen
Litauen får meget vel den yngste kommissær i den nye Kommission. Landets regering har indstillet den 28-årige Virginijus Sinkevičius, der er landets økonomi- og innovationsminister. Han er medlem af det litauiske parti "Litauiske bonde- og grønne union", og han tilhører den grønne partifamilie i EU.

Pedro Marques og Elisa Ferreira, Portugal
Som et af de eneste medlemslande har Portugal fulgt von der Leyens opfordring til at stille med både en mandelig og en kvindelig kandidat. Ifølge Politico.eu mødtes den kommende kommissionsformand med både Pedro Marques og Elisa Ferreira i sidste uge.

43-årige Pedro Marques er nyvalgt medlem af Europa-Parlamentet for det portugisiske socialistparti. Han var inden sit kandidatur Portugals infrastrukturminister fra 2015. Den 63-årige Elisa Ferreira har tidligere været medlem af Europa-Parlamentet for selvsamme parti, og nu er hun en af to næstformand i Portugals nationalbanks bestyrelse. Fra 1995 til 2002 var Ferreira også medlem af den portugisiske regering.

Dan Nica og Rovana Plumb, Rumænien
Rumænien har ikke formelt nomineret en kandidat til landets kommissærpost. Men ifølge det rumænske medie G4Media.ro har landets premierminister Viorica Dăncilă fulgt op på Ursula von der Leyens opfordring og sendt både et bud på en kvindelig og mandlig kandidat.

Det drejer sig om 59-årige Dan Nica og 59-årige Rovana Plumb, der begge er medlem af Europa-Parlamentet for det rumænske Socialdemokratiet. Dan Nica har været det siden 2014, mens Rovana Plumb har været det fra 2009 til 2012 og igen efter valget i år.

De har begge en karriere som ministre i Rumænien bag sig, hvor Rovana Plumb senest har været minister for EU-midler.

Margaritis Schinas, Grækenland
Blandt de nye navne er en gammel kending fra Bruxelles og EU-Kommissionen. Grækenland har indstillet, at Margaritis Schinas skal være kommissær. Han er lige nu cheftalsmand for Kommissionen, og han har arbejdet i EU-systemet i tre årtier.

57-årige Schinas tilhører den kristendemokratisk konservative partifamilie, og han har fra 2007 og 2009 siddet i Europa-Parlamentet for det græske parti Nyt Demokrati. Ellers har han arbejdet i EU-Kommissionen fra 1990 til 2007 og igen fra 2009 til nu, hvor han har bestridt flere ledende stillinger.

Gengangerne

Foruden de mange nye navne er der også otte nuværende kommissærer, der er blevet genudpeget af deres hjemlande.

Margrethe Vestager, Danmark
Her lægger vi ud med Danmarks bud, Margrethe Vestager, som Mette Frederiksen udpegede kort tid efter, at hun var blevet ny dansk statsminister. Vestager er en del af den pakke, som EU's stats- og regeringschefer blev enige om, da Ursula von der Leyen blev nomineret. Aftalen går på, at Vestager skal have en ledende næstformandspost i den nye Kommission. Det er endnu uvist, hvilket ansvarsområde den nuværende konkurrencekommissær skal have.

Frans Timmermans, Holland
En anden, der også er en del af samme pakke, er hollandske Frans Timmermans. Han var ligesom Vestager i spil til at blive formand for EU-Kommissionen, men nu er han i stedet blevet lovet en rolle som første næstformand. Den opgave er han bekendt med, da det er den samme, han har i Jean-Claude Junckers Kommission.

Valdis Dombrovskis, Letland
Letland vil gerne give sin kommissær, Valdis Dombrovskis, endnu fem år i Bruxelles. Han er lige nu en af næstformændene i Kommissionen og kommissær for euroen og social dialog. 48-årige Dombrovskis har tidligere været Letlands premierminister fra 2009 til 2014. Inden da har han også været medlem af Europa-Parlamentet fra 2004 til 2009.

Mariya Gabriel, Bulgarien
Bulgariens nuværende kommissær, Mariya Gabriel, står også til at få fem år mere i Bruxelles. Hun har indtil nu været EU's kommissær for digital økonomi og samfund. Den 40-årige bulgarske politiker har før sin tid som kommissær været medlem af Europa-Parlamentet fra 2009 til 2017, hvor hun blandt andet har været næstformand i den kristendemokratiske og konservative partigruppe EPP.

Hun blev kommissær i juli 2017, da Bulgariens daværende kommissær, Kristalina Georgieva, forlod posten for at blive direktør for Verdensbankgruppen.

Johannes Hahn, Østrig
Efter ni år i EU-Kommisionen står Østrigs Johannes Hahn over for at få tjansen i endnu en periode. 61-årige Hahn er nu kommissær for EU's udvidelsesforhandlinger og naboskabspolitik, og fra 2010 til 2014 var han kommissær for EU's regionale politik. Han er medlem af Østrigs konservative parti og har fra 2007 til 2010 været Østrigs videnskabs- og forskningsminister.

Phil Hogan, Irland
59-årige Hogan er lige nu kommissær for landbrug og udvikling af landdistrikter. Før sin tid i europæisk politik har den konservative politiker blandt andet været miljøminister fra 2011 til 2014 og finansminister fra 1994 til 1995 i sit hjemland.

Věra Jourová, Tjekkiet
Tjekkiets regering har genvalgt 54-årige Věra Jourová som landets EU-kommissær. Hun er nuværende kommissær for justits, forbrugere og ligestilling.

Maroš Šefčovič, Slovakiet
Maroš Šefčovič har hele ti år på bagen som kommissær. Først var han kommissær for uddannelse, kultur og unge fra 2009 til 2010. Herefter blev han næstformand og kommissær for interinstitutionelle anliggenheder. I den seneste periode har han været kommissær for EU's energiunion.

Hvordan ser det ud med den kønsbalance

Hvis man fraregner Storbritannien, der efter planen skal forlade EU senest 31. oktober, hvilket er dagen før, den nye EU-Kommission træder til, mangler fire medlemslande at nominere en kommissær. Det drejer sig om Frankrig, Belgien, Italien og Kroatien.

Hvis Ursula von der Leyen skal nå målet om en kønsbalanceret kommission, skal der være nogle kvindelige kommissærer blandt de resterende fire landes bud. Lige nu er der ni – 11 kvinder blandt de 23 navne, hvis Portugals Elisa Ferreira og Rumæniens Rovana Plumb bliver valgt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00