DF før samråd: Vi skal "selvfølgelig" fortsætte oliejagten

INTERVIEW: Der er intet modsætningsforhold mellem dansk olieproduktion og ambitiøse klimamål. Det mener Dansk Folkeparti, der vil give nye olietilladelser og opfordrer de røde partier til at "tage skyklapperne af" før torsdagens samråd om Nordsøens fremtid.

Morten Messerschmidt (DF) mener, at de røde partier bør "tage skyklapperne af" i debatten om Nordsøens fremtid. 
Morten Messerschmidt (DF) mener, at de røde partier bør "tage skyklapperne af" i debatten om Nordsøens fremtid. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Danmark skal ikke skrue ned for planerne om at trække olie op af undergrunden i Nordsøen. 

I hvert fald ikke, hvis det står til Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der mener, at debatten om den danske nordsøolie mangler proportioner.

Sagen er blevet aktuel, efter at Alternativet, Enhedslisten, Radikale og SF alle har meldt sig klar til at sløjfe den såkaldt ottende udbudsrunde af olietilladelser, der kan forlænge olieeventyret i Nordsøen frem til 2055.

Det er klimaminister Dan Jørgensen (S) alene, der kan træffe beslutningen, men han har ikke ønsket at kommentere sagen, før han i dag, torsdag, skal i samråd.

Vi glæder os over, hvis verden efterspørger mindre olie i fremtiden. Det er bestemt et skridt i den rigtige retning, hvis vi skal nå vores klimamålsætninger. Men for at komme derhen kræver det, at man finder nogle alternativer.

Morten Messerschmidt (DF)
Klima- og energiordfører

Dansk Folkepartis klima- og energiordfører, Morten Messerschmidt, mener, at ministeren skal bruge samrådet til at holde fast i olieplanerne.

"Så længe der er en global efterspørgsel på olie og gas, skal Danmark selvfølgelig levere. Dels fordi vi tjener penge på det, men også, fordi vi står for den grønne produktion på området. CO2-udslippet er markant lavere på den olie, vi trækker op af Nordsøen, end den, man producerer i eksempelvis Mellemøsten," siger han til Altinget forud for torsdagens længe ventede samråd. 

Han frygter, at skruer Danmark ned for produktionen, vil den bare flytte til andre områder, hvor klima- og miljøforholdene ikke er lige så gode, som de er i Nordsøen. Og så advarer han mod, at Danmark kommer til at mangle penge til den grønne omstilling.

"Vi skal bruge penge på den grønne omstilling, og der er mange milliarder kroner i Nordsøen. Den grønne omstilling, som skal få hele verden til at vende de fossile brændsler ryggen, skal drives af blandt andre Danmark, og så får vi brug for penge," siger Morten Messerschmidt.

Falsk modsætningsforhold
Et af støttepartiernes argumenter for at sløjfe de nye olietilladelser er, at Danmark har et erklæret mål om at være klimaneutral i 2050. Altså fem år, før den ottende udbudsrunde løber ud.

Dansk Folkeparti skriver også i sin egen klimaplan, at Danmark skal være CO2-neutral i 2050, men Morten Messerschmidt køber alligevel ikke argumentet.

"Jeg kan slet ikke forstå modsætningen. Det handler om, hvilke varer der handles i verden, og verden kommer ikke til at vende olien ryggen, fordi Danmark stopper med at producere den. Det, som får verden til at vende olie ryggen, er, at vi udvikler nogle klimavenlige teknologier, som bliver prismæssigt konkurrencedygtige med olie, gas og kul. Det gør man kun, hvis man investerer i det, og de penge kan vi tage direkte ude fra Nordsøen."

De økonomiske vismænd siger, at indtægterne udgør en ubetydelig del af de offentlige finanser, og at olieeventyret nærmer sig sin afslutning. Tager det ikke luften af det økonomiske argument for at fortsætte?

"Vi glæder os over, hvis verden efterspørger mindre olie i fremtiden. Det er bestemt et skridt i den rigtige retning, hvis vi skal nå vores klimamålsætninger. Men for at komme derhen kræver det, at man finder nogle alternativer," siger Morten Messerschmidt og fortsætter:

"Der er også en stor del af olien, som bliver brugt i industriel produktion til at lave eksempelvis plast. Jeg kan ikke forstå, hvorfor man skulle trække olie op fra Mellemøstens sand, som er mere klimabelastende, når der er mulighed for at bruge den danske nordsøolie."

Læs også

Den globale efterspørgsel
Dansk Folkepartis klimaordfører mener, at man ved at sætte et modsætningsforhold op mellem ambitiøse klimamål og olieproduktion i Nordsøen "taler ned til folk".

"De store spørgsmål er simpelthen, om vi vil have penge i kassen, som vi kan bruge på grøn omstilling, og om vil vi sørge for, at den olie, der bliver efterspurgt på verdensmarkedet – om vi så kan lide den eller ej – er grønnere end den, andre lande har."

Er hele argumentet med, at produktionen flytter til Mellemøsten, ikke mest af alt frygt? Hvis vi lukker for hanen, er der så ikke større chance for, at vi får olien fra lande som Norge, USA og Storbritannien, som i forvejen er de lande, vi importerer mest olie fra?

"Der blander du nogle ting sammen. Bare fordi Danmark køber mest olie i Norge, betyder det jo ikke, at verden også køber mest olie i Norge. Jeg taler om den globale efterspørgsel på olie. Alle civiliserede lande køber og bruger olie i dag. Det er basis for luftfarten, det maritime, størstedelen af transportsektoren og så videre. Det er det marked, som Danmark sælger til," siger Messerschmidt og fortsætter:

"Det giver god mening, at vi så selv bruger noget af olien, men det prøver vi at komme væk fra, og det kræver nogle penge. Indtil efterspørgslen forsvinder globalt, får vi de penge i kassen ved at fortsætte med at hente olien op."

Det Internationale Energiagentur (IEA) vurderer, at den globale efterspørgsel efter olie vil fortsætte med at stige til efter 2040.

Skyklapperne skal af
På samrådet torsdag er den ottende udbudsrunde til debat, men hvis det står til Enhedslisten og Alternativet, er det ikke nok at skrotte nye tilladelser.

De taler yderligere for en decideret afviklingsplan i Nordsøen. Morten Messerschmidt kalder den tanke "naiv".

"Jeg mener, at de skyder sig selv i foden. Der er ikke noget, der tyder på, at verden vil efterspørge mindre olie, hvis Danmark lukker ned for olieudvindingen. Det eneste, som man med sikkerhed kan sige, er, at de indtægter, som vi ville have fået til den tid, og som vi gerne vil bruge til den grønne omstilling, dem går vi glip af. Det kan jeg kun se er dårligt for klimaet.

Er der generelt noget, som du savner i den her debat?

"Jeg savner, at de socialistiske partier forholder sig til, at det her ikke kun handler om Danmark, men handler om at få omstillet hele kloden til en grøn fremtid. Det hjælper jo ikke noget, at vi i Danmark eller Nordeuropa bliver grønne, hvis resten af verden ikke gør det. Hvis lande som Kina, USA og Indien ikke følger med," siger han og fortsætter:

"Jeg håber, at de tager skyklapperne lidt af og forholder sig til, hvad det reelt er for nogle globale udfordringer, vi står over for."

Dokumentation

SAGEN KORT
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) er torsdag kaldt i samråd om den såkaldt ottende udbudsrunde i Nordsøen.

I dette efterår skal klimaministeren nemlig tage stilling til, hvorvidt olieselskaber skal have nye tilladelser til at lede efter og udvinde olie og gas i Nordsøen. De nuværende tilladelser løber frem til 2047, men med den ottende udbudsrunde vil produktionen kunne forlænges til 2055.

Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale opfordrer alle regeringen til at sløjfe udbuddet af hensyn til klimaet og Danmarks mål om at være fri af fossile brændsler i 2050.

De økonomiske vismænd anbefaler, at regeringen venter med at give grønt lys til en ny udbudsrunde. Det råd har Konservative tilsluttet sig.

Der er samråd i sagen torsdag klokken 14.00.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00