DF langer hårdt ud efter Venstre og Ellemann: I taler landbruget ned

KRITIK: Der er "gået miljø i den" for Jakob Ellemann-Jensen (V) og regeringen, som omvendt kommer "med grovfilen og taler dansk landbrug ned," mener DF. Partiet ønsker at splitte Miljø- og Fødevareministeriet i to.

Peter Skaarup og DF kritiserer regeringen for at glemme landbruget og vil opsplitte Miljø- og Fødevareministeriet. 
Peter Skaarup og DF kritiserer regeringen for at glemme landbruget og vil opsplitte Miljø- og Fødevareministeriet. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Det var blandt Jakob Ellemann-Jensens (V) første og mest iøjnefaldende citater, da han blev udnævnt til miljø- og fødevareminister sidste år. 

”Jeg bliver minister for miljø og for fødevarer – i dén rækkefølge,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Den prioritering har VLAK-regeringens støtter i Dansk Folkeparti godt kunne mærke.

Med beklagelse, siger DF’s gruppeformand, Peter Skaarup, der i valgkampens tredje uge langer hårdt ud efter regeringens linje på miljø- og fødevareområdet.

Nu kommer man med grovfilen og taler dansk landbrug ned, fordi miljø er kommet op på dagsordenen.

Peter Skaarup (DF), gruppeformand

”I begyndelsen havde de en konkret plan for at hjælpe landbruget med at overleve. Nu kommer man med grovfilen og taler dansk landbrug ned, fordi miljø er kommet op på dagsordenen,” siger han.

Skaarup kritiserer regeringen for at have glemt landbruget, siden Jakob Ellemann-Jensen tog over som minister.

”Stik imod det, de blå partier gik til valg på,” siger gruppeformanden.

"Man lavede tørkepakken - og det var så det"
Som eksempel nævner Peter Skaarup tørken i sommeren 2018. Den medførte milliardtab i landbruget, og som undsætning strikkede regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti en tørkepakke sammen.

”Der var flere sager i tørkepakken, som regeringen lovede at vende tilbage til. Der kom ikke så meget mere – man lavede tørkepakken, og det var så det.”

Siden tørkepakken er der ifølge DF’s gruppeformand gået ”miljø i den” for regeringen. Han understreger dog, at Dansk Folkeparti også gerne vil prioritere både miljøet og klimaet. Men partiet vil gerne have opdelt miljø- og fødevareområderne i to forskellige ministerier efter valget.

Ellemann: Det er valgkampstaktik
Jakob Ellemann-Jensen ser kritikken fra Dansk Folkeparti som ren valgkampstaktik.

Han mener ikke, at Venstres nye betoning af miljøet er gået ud over landbruget.

"Jeg har stået på mål for landbrugspakken og gjort, hvad der var i min magt for at hjælpe landbruget i den voldsomme tørke, som vi oplevede sidste sommer,” siger Jakob Ellemann-Jensen og peger på, at flere aftaler er vedtaget med Dansk Folkepartis stemmer.

Dansk Folkeparti har under valgkampen ved flere lejligheder fremstillet sig som partiet, der taler landbrugets sag i en tid med klimafokus.

Her for eksempel i en video fra formand Kristian Thulesen Dahl.

I den fulde artikel kan du læse, hvad en opsigtsvækkende kronik fra 2014 af Løkke, Thulesen og Pape har med diskussionen om miljø versus landbrug at gøre. Og hvorfor DF ikke selv har kæmpet mere for at få sine ønsker på landbrugsområdet igennem. Find den på Altinget: miljø.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00