DF om LA’s slingrekurs: Det virker amatøragtigt

DR-LICENS: Hverken Socialdemokratiet eller Liberal Alliance kan ændre på den aftale om DR-licens, vi har indgået, siger Peter Skaarup, der kalder LA’s slingrekurs for amatøragtig.

Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan
Peter Pagh-Schlegel

Det er ikke meget, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har kunnet enes om den seneste tid.

Men netop den økonomiske aftale om besparelser på DR og afskaffelse af medielicensen, som blev indgået fredag i sidste uge, er undtagelsen, hvor de to partier blev udpeget som de helt store sejrherrer af kommentariatet. Fredag formiddag, blot en uge efter aftalen blev indgået, vil Joachim B. Olsen (LA) alligevel lave aftalen om.

Men det kan der ikke blive tale om, lyder det fra Dansk Folkeparti.

”Joachim B. Olsen og Anders Samuelsen må personligt sige lige, hvad de har lyst til. Det ændrer bare ikke ved, at vi har indgået en aftale med regeringen, hvor Liberal Alliances egen kulturminister også har medvirket. Den aftale holder vi fast i,” siger politisk ordfører Peter Skaarup (DF).

Finansminister Kristian Jensen (V) har ligeledes sagt til Ritzau, at aftalen ikke bliver lavet om.

DF: Det sender et mærkeligt signal
LA’s kovending skyldes beregninger fra den borgerlige tænketank Cepos, som viser, at skattetrykket bliver hævet som følge af aftalen. Spørgsmålet er, hvorfor Liberal Alliance ikke har foretaget den beregning i de to måneder, de har siddet i Finansministeriet og forhandlet. Ifølge Peter Skaarup er det uprofessionelt.

”Det sender et mærkeligt signal, at man sætter spørgsmålstegn ved den aftale, man har lavet. Hvis regeringen har fået kolde fødder, så må de tage en snak internt om det og kontakte os. Det her virker en smule amatøragtigt,” siger Peter Skaarup.

Kulturminister Mette Bock (LA) har ikke ønsket at kommentere udtalelserne fra Joachim B. Olsen til Altinget.

Heller ikke S kan ændre kommaer
Da finansminister Kristian Jensen præsenterede aftalen i sidste uge, gjorde han det samtidigt klar, at en accept af aftalen var forudsætning for at deltage i medieforhandlingerne.

Mens flertallet af partierne i rød blok har skrevet sig selv ud af medieforhandlingerne med det samme, tror Socialdemokratiet fortsat på, at aftalen kan bøjes en smule.

I aftalen mellem regeringen og DF skal 75 procent af besparelserne bruges på at lette skatten, mens 15 procent gives til pensionisterne, og 10 procent gives til andre medieinitiativer, der skal fordeles i forbindelse med medieforhandlingerne. Det sidstnævnte beløb, der udgør 77 millioner kroner, vil Socialdemokraterne have sat op, hvis de skal acceptere besparelserne på 20 procent.

Men også her afviser Peter Skaarup, at aftalen kan justeres.

”De beløb, der er aftalt i forbindelse med besparelserne på DR, kan der ikke rokkes ved. Hvis regeringen så vælger at lægge nogle penge oveni, som de finder andre steder fra, så vil vi forholde os til det. Men hvis Socialdemokraterne vil justere på vores aftale, så kommer vi ikke til at forhandle,” siger Peter Skaarup.

Altinget har forgæves forsøgt at få Joachim B. Olsen til uddybe sine udtalelser.

Partiformand Anders Samuelsen (LA) vil ikke forholde sig direkte til, om aftalen skal ændres, men siger til Ritzau:

"Hvis det viser sig – og lad os nu lige få kigget på tallene og trække vejret – at føre til det modsatte (af skattelettelser, red.), så skal vi selvfølgelig have løst det."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00