"Dybt bekymret" og "godt tilfreds": Se reaktionerne på regeringens udspil til en udligningsreform

REAKTIONER: Regeringens udspil til en ny udligningsreform møder blandede reaktioner både i kommunerne og på Christiansborg. Se et udpluk af reaktionerne her.

Borgmester i Rudersdal Kommune, Jens Ive, kalder regeringens udspil til en udligningsreform "et større udligningstyveri".
Borgmester i Rudersdal Kommune, Jens Ive, kalder regeringens udspil til en udligningsreform "et større udligningstyveri".Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Laura HattensAlbert Birk Morgen

Regeringen har torsdag præsenteret sit forslag til en udligningsreform. 

Målet er ifølge regeringen, at velhavende bykommuner, der især er placeret omkring København, skal afgive mere til udfordrede yderkommuner. Helt konkret skal 1,4 milliarder kroner flyttes fra hovedstadsområdet til landets øvrige kommuner.

Som forventet møder udspillet blandede reaktioner ude i kommunerne og på Christiansborg. Se et udsnit af reaktionerne her.  

Kommunernes reaktioner

Guldborgsund Kommune er en af de kommuner, der står til at modtage flest penge som følge af udligningsreformen. 

Og borgmester John Brædder fra lokallisten Guldborgsundslisten tager imod udspillet med åbne arme og er med egne ord "godt tilfreds". 

"Jeg kan konstatere, at Guldborgsund Kommune står til i kroner og ører at få mest ud af regeringens forslag, og det må jeg sige, at jeg da er rigtig godt tilfreds med," skriver han på Facebook.

Holbæk Kommune er også en af de kommuner, der står til at modtage flest penge, og kommunen er positiv over for udspillet. 

”Det er alt for tidligt at sige, hvad det her konkret kan komme til at betyde for Holbæk Kommune. Men jeg er selvfølgelig tilfreds med, at regeringen erkender, at vi har nogle særlige udfordringer. Derfor er jeg naturligvis i udgangspunktet positiv over for udspillet”, siger Christina Krzyrosiak Hansen, der er borgmester i kommunen, i en pressemeddelelse.

Fredericia Kommune møder man samme holdning, og borgmester Jacob Bjerregaard er umiddelbart positiv over for udspillet.

"Der bliver flyttet penge fra nogle af de kommuner, især i hovedstadsområdet, som har et rigtigt stort skattegrundlag. De flyttes til nogle af de kommuner, som har større sociale udgifter, og Fredericia er en af de kommuner," siger borgmesteren til JydskeVestkysten.

I Middelfart Kommune, der fortsat står til at skulle aflevere flere penge, end der kommer retur, men dog vil modtage moderat mere i udligningstilskud, er borgmester Johannes Lundsfryd Jensen optimistisk: 

"Det er positivt, at der bliver lagt op til en samlet udligning for hele landet – med én ordning frem for to. Forslaget skal understøtte en bedre velfærd for borgerne, og grundlæggende er det rimeligt, at velstillede kommuner bidrager hertil," siger Johannes Lundsfryd Jensen til Middelfart Avisen.

Borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen (S) hører også til gruppen af borgmestre, som er positivt stillet over for regeringens bud på en ny udligningsreform: 

"Jeg synes, det ser ganske velafbalanceret ud. Både for Aalborg og for resten af Nordjylland – ja og hele Danmark. Det ser ud til, at vi kommer til at vinde lidt på det her, men vi ved endnu ikke helt præcist, hvordan det kommer til at se ud. Beskæftigelsestilskuddet bliver håndteret i den her reform, og det er virkelig godt for Aalborg Kommune," siger han til TV 2 Nord

Sønderborg Kommune er en af de få kommuner i Syd- og Sønderjylland, der står til at modtage færre penge med den nye udligningsreform. Og selv om borgmester Erik Lauritzen (S) havde håbet på noget andet, er han overordnet positiv:  

"Det har fat i de rigtige ting, så på den måde synes jeg, det ser fornuftigt ud. Den tidligere regering har jo præsenteret flere udspil, hvor det ville koste Sønderborg rigtig mange penge. Det her viser, at vi jo nok er en af de lidt stærkere kommuner, og det er vi også," siger han til JydskeVestkysten.

Lejre Kommune er en af de kommuner, der kommer til at bidrage mest til reformen, og borgmesteren kalder i en pressemeddelelse udspillet "ret horribelt": 

”Vi mangler i forvejen penge til velfærden i Lejre Kommune. I kraft af udligningssystemet har vi allerede nu færre penge til velfærd. Vi har for eksempel færre penge til vores børn og ældre end den gennemsnitlige kommune, både på landsplan og i region Sjælland”, siger han og fortsætter:  

“Og det bliver endnu sværere, når regeringen giver velfærdsløfter, som er underfinansierede, for eksempel minimumsnormeringer og den klippekortsordning, som skal skabe øget livskvalitet for vores ældre, men som vi ikke har råd til. Jeg kan kun se én løsning: Vi må sætte kommuneskatten op. For vi har ikke nogen bugnende kommunekasse, hvor vi kan hente pengene”, siger borgmester Carsten Rasmussen (S). 

Rudersdal Kommune er også en af de kommuner, der vil blive ramt af reformen. Borgmester Jens Ive (V) kalder på Facebook udspillet et '"større udligningstyveri", fordi det kalder på et øget skattetryk:

Gribskov Kommune har gennem flere år været stærkt kritisk overfor den nuværende udligningsordning og ser ikke det nye udspil som et ambitiøst forsøg på at løse skævhederne i ordningen.  

Borgmester Anders Gerner Frost fra lokallisten NytGribskov udtaler i en pressemeddelelse: “Jeg er oprigtigt skuffet over regeringens oplæg og håber inderligt, at forhandlingerne med de øvrige partier på Christiansborg og dialog med os borgmestre vil ende med et noget mere ambitiøst resultat.”

Også i Dragør Kommune vækker udspillet forargelse: Ifølge kommunens borgmester, Eik Bidstrup (V), er forslaget udtryk for, at vi har en '"særdeles hovedstadsfjendsk regering'". 

Også i Roskilde Kommune er man bekymret over regeringens udspil:

"Over de seneste år har kommunerne fået færre penge til stigende udgifter, og nu kommer vi til at stå i en situation, hvor vi skal fyre rigtig mange kommunalt ansatte eller kræve mere skat. Det er de valgmuligheder, vi har," siger borgmester Tomas Breddam (S) til Sjællandske Nyheder.

I Holstebro Kommune er borgmester H.C. Østerby (S) "dybt skuffet" over udspillet, der formentlig vil betyde færre penge i kommunekassen:

"Der er kommuner, der har det langt værre end os. Men med det forbehold, at jeg endnu ikke kender tallene bag udregningerne, så har jeg svært ved at se logikken i, at de kommuner, som ligger uden om Holstebro, ser ud til at få lidt ekstra, mens vi mister," siger H.C. Østerby til Dagbladet Holstebro Struer og fortsætter:

"Jeg har ofte brugt det som eksempel, at hvis Holstebro lå der, hvor Herlev ligger, så ville vi have omkring 140 millioner kroner mere til service og en lavere skatteprocent. Det var den ulighed, jeg havde regnet med, at man ville gøre op med. Det ser desværre ikke ud til at ske." 

Partiernes reaktioner

 Venstre

 Konservative 

Dansk Folkeparti

Enhedslisten

SF

 

Opdateres løbende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00