Efter intenst samråd: DF går i tænkeboks om Eva Kjers fremtid

FISKERI: Dansk Folkeparti er efter onsdagens hastesamråd stadig ikke afvisende overfor at udtrykke mistillid til fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) inden valget. Ministerens fremtid skal nu afgøres på et møde i DF’s ledelse.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) var onsdag kaldt i hastesamråd af Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen. 
Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) var onsdag kaldt i hastesamråd af Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, vil stadig ikke afvise, at partiet kunne finde på at vælte fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) inden valget.

Det står klart efter onsdagens intense hastesamråd, hvor ministeren blandt andet skulle redegøre for, hvorfor nogle af Danmarks største muslingefiskere har fået unik adgang til et forsøgsfiskeri ved Storebælt, som har været utilgængeligt for andre fiskere:

Du håbede på en rigtig god forklaring. Fik du den?

”Jeg fik en udenomssnak. Jeg fik ikke nogen indrømmelser, og ministeren holder stædigt fast i, at hun vil være med til at skabe lige adgang til alle fiskere på det her lukrative område, selvom hun ikke har gjort det.”

Ministeren har bevæget sig på dybt vand og har med sine forklaringer i dag gjort sagen endnu værre.

Simon Kollerup (S)
Fiskeriordfører

Kan du afvise, at Dansk Folkeparti vil være klar til at vælte ministeren inden et valg?

”Det kan jeg hverken afvise eller bekræfte. Nu har vi haft det her samråd, og så tager vi en drøftelse i ledelsen af, hvad der skal ske.”

Hvor stor en betydning har det for jeres beslutning om ministerens ageren, at der venter et valg lige rundt om hjørnet?

”Jeg håber ikke, at det har nogen betydning. Om der er to dage eller tre år til et valg, burde sådan set være ligegyldigt. Hvis en minister ikke lever op til tilliden, er det underordnet, hvornår det måtte ske,” siger Ib Poulsen til Altinget.  

Altinget har været i kontakt med Dansk Folkeparti, der endnu ikke har lagt sig fast på, hvornår Eva Kjers fremtid skal afgøres. Partiet gætter dog på, at det bliver i løbet af denne uge.

Læs også

Intenst samråd
Samrådet var programsat til at vare en time, og der var sat cirka 10 minutter af til ministerens indledende svar på samrådsspørgsmålet.

Samrådet endte dog med at blive forlænget med yderligere et kvarter, da Eva Kjer til frustration for flere af ordførerne valgte at bruge de første 22 minutter på en længere tale, hvor hun forklarede de tekniske årsager til, at hun efter sin egen opfattelse har handlet korrekt i sagen.

Også ved de efterfølgende spørgsmål lod oppositionen deres utilfredshed med ministeren komme til udtryk, og da Eva Kjer to gange forsøgte at få en højtstående embedsmand til at svare for sig, fik det også flere af ordførerne til at efterlyse mere ydmyghed fra ministeren. 

Eva Kjer stod fast
Venstre-ministeren lagde på samrådet vægt på, at der har manglet gennemsigtighed i ansøgningerne om adgang til forsøgsfiskeri generelt, men at der i efteråret blev indført nye betingelser af Fiskeristyrelsen, som har givet alle lige adgang.

Eva Kjer er forud for samrådet også blevet kritiseret for, at hun først orienterede offentligheden og de andre ordførere om det nye regelsæt i marts.

Til det svarede ministeren, at det nye regelsæt var en administrativ opgave i Fiskeristyrelsen, som det er almindelig praksis, at ordførerne ikke bliver orienteret om, medmindre de selv henvender sig.

V-ministeren holdt desuden fast i, at forsøgsfiskeriet ikke er omfattet af den fiskeriaftale, som et flertal i Folketinget vedtog i december 2016, som havde til hensigt at sprede fiskeriet ud på flere hænder og dæmme op for storfiskere.

Det, på trods af at ministerens egne embedsmænd har henvist til selvsamme fiskeriaftale i forbindelse med forsøgsfiskeriet i et notat fra efteråret, som Berlingske har gravet frem.

S: Ministeren er på dybt vand
Eva Kjers forklaringer blev ikke kun mødt af hovedrysten og frustration fra Dansk Folkeparti på samrådet.

Også Enhedslisten, Alternativet og Socialdemokratiet forsøgte i flere omgange forgæves at få ministeren til at indrømme, at hun burde have orienteret dem om det nye regelsæt fra efteråret:

”Ministeren har bevæget sig på dybt vand og har med sine forklaringer i dag gjort sagen endnu værre. Hun fremførte deciderede usandheder om, at forsøgsfiskeriet ifølge hende ikke skulle være en del af fiskeriaftalen. Det modsiges både af et flertal i Folketinget, forskere og eksperter og endda af ministerens egne embedsmænd,” siger Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup, til Altinget.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen forklarede på samrådet, at hun ikke behøver at orientere ordførerne om samtlige sager i Fiskeristyrelsen. I pressemeddelelsen fra marts om oprydningen i reglerne for forsøgsfiskeri står der dog, at Eva Kjer Hansen selv tog beslutningen om det nye regelsæt.

Og det udvander ifølge Simon Kollerup hendes forklaring:

”Det løfter sagen fra at være en teknisk styrelsessag til at komme op på ministerens bord og blive en politisk sag. Når der er tale om en politisk sag, skal man som minister sørge for at have rygdækning i Folketinget, og her har ministeren gået enegang. Det ligger hende til last nu,” siger han.

Eva Kjer Hansen fik tilbage i februar en ”stor” næse for at have trukket de skærpede kvoteregler for fiskeriet af muslinger og østers i langdrag. DF’s Ib Poulsen beskrev dengang næsen som et ”gult kort”.

Hele samrådet kan ses eller genses her. 

Dokumentation

Her er kritikken af Eva Kjer Hansen
Berlingske kunne fredag i sidste uge afsløre, at det såkaldte forsøgsfiskeri ved Storebælt i perioden fra 2016 til 2018 er kørt uden om normale regler og procedurer, men har været baseret på forespørgsler fra enkelte fiskere.  

Myndighederne har i stedet givet eksklusiv adgang til Storebælt for nogle af Danmarks største muslingefiskere fra Limfjorden, mens blandt andre mindre østjyske fiskere siden 2008 har fået afvist deres anmodninger.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) har siden efteråret 2018 været opmærksom på sagen og tilmed bebudet med et regelsæt, at fiskeriet af blåmuslinger i Storebælt i 2019 vil blive åbnet op for alle med den rette licens.
Dansk Fiskeriforening fortæller dog til Berlingske, at fiskerimyndighederne i samme åndedrag har opstillet krav, der gør det sværere for mindre fiskere at deltage i fiskeriet.

Et flertal uden om regeringen vedtog i december 2016 en fiskeriaftale, som regeringen senere tilsluttede sig, der fremover skulle sprede fiskeriet ud på flere hænder og dæmme op for storfiskere, der i folkemunde har fået navnet ”kvotekonger”.

Fiskeriministeren oplyste dog først Folketingets ordførere om de nye retningslinjer i slutningen af marts, efter at Berlingske begyndte at stille hende spørgsmål til forsøgsfiskeriet ved Storebælt. 

Eva Kjer Hansen har senere forklaret den manglende orientering med, at den konkrete sag ikke er omfattet af den førnævnte fiskeriaftale. Ifølge et internt dokument, som Berlingske har gravet frem, henviste ministerens egne embedsmænd dog til selvsamme fiskeriaftale, da ministeren gik ind i sagen om forsøgsfiskeriet ved Storebælt. 

Hele Berlingskes oprindelige historie om sagen kan læses her. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Ib Poulsen

Byrådsmedlem (DF), Thisted Kommune
skibsfører (Svendborg Navigationsskole 1989)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00