Eksperter: Disse grupper bliver formentlig vaccineret først

VACCINE: Regeringen er endnu ikke klar med en plan for vaccination af den danske befolkning mod corona. Men eksperter har en klar idé om, hvem der vil komme først i køen.

Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Regeringen er endnu ikke klar til at fremlægge en plan for, hvordan danskerne skal vaccineres mod coronavirus, når de første godkendte vacciner leveres.

Det stod klart tirsdag efter et orienteringsmøde mellem sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og følgegruppen for covid-19.

Det er Sundhedsstyrelsen, der er ansvarlig for at udarbejde en faglig indstilling til regeringen. Tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen Else Smith vurderer, at styrelsen allerede er meget langt med arbejdet:

”Man kan først lave planen færdig, når man kender godkendelsesdokumenterne og ved, hvilken vaccine man får, hvem den er godkendt til, og i hvilket tempo man får leverancerne. Men der er en masse, man kan forberede," siger hun.

Ud fra de meldinger, der er kommet, og de reserverede doser, der er i EU-samarbejdet, så vil jeg forvente, at den bliver et tilbud til alle.

Jakob Kjellberg
Professor i sundhedsøkonomi

Hun sad selv for bordenden i 2009, da en ny influenzavirus udviklede sig til en pandemi, og der i den forbindelse skulle udformes en vaccinestrategi.

Ifølge EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, kan de første vacciner være klar i slutningen af december.

Flere af de medicinalvirksomheder, som EU og dermed Danmark har købsaftaler med, har de seneste uger meldt om lovende resultater.

Tilbud til plejepersonale 
Opgaven med at udforme en indstilling handler i høj grad om to ting, fortæller Else Smith: Afklaring af i hvilken rækkefølge befolkningen skal vaccineres - og logistik.

Hun vurderer, at man vil starte med at vaccinere sundheds- og plejepersonale og risikogrupperne, heriblandt de +80-årige.

Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi, har samme vurdering:

"Jeg har ikke fantasi til at forestille mig andet, end at man starter med sundheds- og plejepersonale - og så går i gang med de øvre aldersgrupper," siger han. 

Ikke alle medarbejdere i sundhedsvæsenet vil få tilbudt vaccinen i førte omgang, vurderer han:

"Det vil sandsynligvis især være dem, der er i direkte kontakt med plejehjemsbeboere, og de sygehusansatte, der er i direkte kontakt med de sårbare patienter."

Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) været ude og sige, at vaccinen på et tidspunkt bliver gratis og et tilbud til alle.

Både Else Smith og Jakob Kjellberg tøver i forhold til spørgsmålet om vaccination af børn. 

”Jeg synes ikke, vaccination af børn umiddelbart ligger lige for. Der laves ikke lægemiddelafprøvninger på børn, så det er ikke sikkert, at vaccinerne godkendes til brug til børn i første omgang,” siger Else Smith.

Læs også

 

I den fulde version af artiklen på Altinget Sundhed kan du blandt andet læse, hvorfor befolkningens adfærd spiller en stor rolle for den kommende vaccinestrategi. Hvorfor penge formentlig ikke bliver noget problem. Og hvorfor Danmark under svineinfluenza-pandemien i 2009-2010 brændte inde med millioner af vacciner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Else Smith

Speciallæge og bestyrelsesleder, Sex & Samfund, i bestyrelsen for Hjerteforeningen
cand.med. (Aarhus Uni. 1982), ph.d. (1996), speciallæge i samfundsmedicin (1999)

Jakob Kjellberg

Professor i sundhedsøkonomi, Vive
cand.scient. i matematisk planlægning (Aarhus Uni. 1997)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00