EL-profiler ærgrer sig over Folkebevægelsens exit: ”Men det var ikke en fejl at stille op”

ÅRSMØDE: Det var ikke en fejl, at Enhedslisten valgte at stille op til europaparlamentsvalget, selvom Folkebevægelsen mod EU mistede sit mandat. Det vurderer flere EL-profiler, der dog ærgrer sig over valgresultatets konsekvenser.

Det var tilbage i 2016, at Enhedslistens årsmøde besluttede at stille selvstændigt op til Europa-Parlamentet. Tre år senere er der nu grund til at gøre status. 
Det var tilbage i 2016, at Enhedslistens årsmøde besluttede at stille selvstændigt op til Europa-Parlamentet. Tre år senere er der nu grund til at gøre status. Foto: Tariq Mikkel Kahn/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenAndreas Arp

Siden Enhedslistens delegerede var samlet sidst, har danskerne været ved stemmeboksen to gange. Weekendens årsmøde i Valby i København er derfor også en mulighed for at gøre status.

Forud for europaparlamentsvalget var der i partiet uenighed om, hvorvidt Enhedslistens beslutning om at stille op kunne risikere at tage livet af vennerne i Folkebevægelsen mod EU. Og sådan endte det. Danskerne gav Enhedslisten et mandat i parlamentet, mens Folkebevægelsen mistede sit sæde.

Og man er da heller ikke tilfreds i Enhedslisten. I sin beretning forud for årsmødet kalder Enhedslistens hovedbestyrelse valgresultatet ”en skuffelse”. Men på trods af advarslerne var der på årsmødets første dag ikke nogen af de EL-profiler, som Altinget talte med, der skyder skylden på Enhedslistens opstilling.

Ikke engang partiets udviklingsordfører, Christian Juhl, der selv var en af dem, der advarede kraftigt imod at stille op:

Folkebevægelsen har haft en tilbagegang, som startede længe før, Enhedslisten valgte at stille op selvstændigt.

Mikael Hertoft
Medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse

”Det var ikke kun, fordi Enhedslisten stillede op. Det var lige så meget Brexit, der gjorde det. Den uklare og kaotiske proces gjorde folk nervøse. Og det er også den største forklaring efter min mening,” vurderer han.

Han står dog stadig fast på, at det var en fejl at stille op, og konstaterer, at Folkebevægelsen nu står i ”en alvorlig situation”. Men han understreger samtidig, at det var årsmødets beslutning at stille op, og at der ikke kan ændres på det nu.

Heller ikke partiets EU-ordfører, Søren Søndergaard, der selv sad i Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU fra 2007 til 2014, vil pege på Enhedslistens opstilling som den afgørende forklaring på Folkebevægelsens exit.

Men han vil ikke kalde det en fejl.

”Jeg mener ikke, at det var en fejl at stille op. Det er også bagklogskab af den type, man skal passe på med, for vi vidste jo reelt ikke, hvad der ville ske,” siger han.

Læs også

Omstændighederne var årsagen
Søren Søndergaard kalder det ”noget møg”, at Folkebevægelsen ikke fik et sæde i Europa-Parlamentet. Men ligesom Christian Juhl peger han på, at det var omstændighederne, der var skyld i resultatet.

Han nævner både Brexit og klimaspørgsmålet som mulige forklaringer.

”Folk har et håb om, at klimakrisen kan løses gennem EU. Det håb deler jeg ikke, men jeg kan godt forstå, at folk har det. Der kom Folkebevægelsen til at se ud som nogen, der ikke forholdt sig til klimaspørgsmålet. Det er ikke rigtigt, men sådan kom det til at se ud,” siger han.

Også hovedbestyrelsesmedlem Mikael Hertoft og tidligere folketingsmedlem Frank Aaen peger særligt på Brexit som hovedårsagen til, at Folkebevægelsen ikke genvandt sit mandat.

De er begge af den opfattelse, at Folkebevægelsen derfor heller ikke var kommet ind, hvis Enhedslisten ikke havde valgt at stille op selv.

”Folkebevægelsen har haft en tilbagegang, som startede, længe før Enhedslisten valgte at stille op selvstændigt,” siger Mikael Hertoft.

”Chancen, for at Folkebevægelsen var kommet ind, var bedre i et valgforbund med Enhedslisten,” supplerer Frank Aaen.

Vælgernes dom
Partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, ærgrer sig også over, at Folkebevægelsen ikke fik et sæde i Europa-Parlamentet.

Hun påpeger dog, at valgforbundet gik frem, og fortryder heller ikke beslutningen om at stille op.

”Jeg mener ikke, at det var en fejl. Enhedslisten er for første gang nu i Europa-Parlamentet, og det er vanvittig vigtigt. Vi har meget at bidrage med dernede. Jeg havde håbet, at Folkebevægelsen var kommet med, men det er i sidste ende vælgerne, der har afgjort det,” konstaterer Skipper.

Det er helt konkret Nikolaj Villumsen, der som partiets første europaparlamentsmedlem nu skal kæmpe Enhedslistens kamp i Bruxelles og Strasbourg.

Han er også ”ked af”, at Folkebevægelsen ikke fastholdt sit mandat, men han deler samme analyse som Pernille Skipper.

”Jeg havde virkelig håbet og kæmpet for, at vi kunne få to mandater til vores valgforbund. Men det er jo vælgernes dom. Og det kan man ikke gardere sig imod,” siger han.

Enhedslistens årsmøde fortsætter i Hafnia-Hallen i Valby i København søndag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Frank Aaen

Økonomisk konsulent, Enhedslisten, medlem, Landsskatteretten
Cand.oecon. (Aalborg Uni. 1985)

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

0:000:00