EL: Vi skal udfordre Trumps vanvittige opbakning til Israels bosættelser

DEBAT: De ulovlige israelske bosættelser bryder klokkeklart med international lov. Danmark skal give modspil til Trumps vanvittige opbakning ved at forbyde import af bosættervarer, skriver udenrigsordfører Eva Flyholm (EL).

Af Eva Flyvholm (EL)
Udenrigsordfører

De ulovlige israelske bosættelser er et ubehageligt og uforståeligt syn.

Huse barrikaderet med pigtråd og bevæbnede vagter gennemskærer landsbyer i de palæstinensiske områder og fordriver mennesker fra deres huse og land. 

Det skaber selvfølgelig enorm utryghed og konflikt.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har netop meldt ud, at USA nu ikke længere opfatter de israelske bosættelser i det besatte Vestbredden som ulovlige. Selvom de ifølge international lov klart er det. En katastrofal udmelding, der kan eskalere konflikten og lægge mulighederne for fred i graven.

Danmark skal sige klart fra over for den amerikanske udmelding både i ord og handling.

Den israelske stat har en ekspansiv bosættelsespolitik, hvor de tilskynder israelere til at bosætte sig i de palæstinensiske områder for at opnå øget kontrol med palæstinensisk land. Det betyder et hav af menneskerettighedskrænkelser, ødelæggelser af palæstinensiske hjem og massive tvangsforflytninger. 

De ulovlige bosættelser kontrollerer i dag omkring 40 procent af det besatte Vestbredden. USA's udmelding om at legalisere denne del af den israelske besættelse er derfor ganske katastrofal.

Vi skal turde gå forrest
USA kan heldigvis ikke bestemme, hvad der er lovligt og ulovligt ifølge international lov. 

Det er gang på gang stadfæstet i FN, at de israelske bosættelser er hamrende ulovlige. 

Og FN's Sikkerhedsråd har krævet, at Israel straks og fuldstændig standser alle bosættelsesaktiviteter. 

Men USA's udmelding giver vind i sejlene for den israelske besættelse af Palæstina og betyder, at vi kommer endnu længere væk fra en fredelig løsning. 

Udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) sagde straks fra over for USA's udmelding. Det er godt.

Men Danmark kan og skal gøre meget mere. Hvis vi skal opveje bare lidt af konsekvenserne af USA's katastrofale udmelding, så er det tid at skride til handling. Der er brug for lande, som tør gå forrest og vise vejen til en fredelig løsning.

Det vil have en stor og positiv betydning, hvis vi i Danmark straks indfører et forbud mod import af bosættervarer.

Vi skal selvfølgelig ikke understøtte den ulovlige israelske besættelse økonomisk. Og det vil sende et klart signal om, at Danmark i modsætning til Trump og USA tager international lov alvorligt.

Anerkend Palæstina
En anden måde at sige klart fra over for Israels bosættelsespolitik er at anerkende Palæstina som selvstændig stat.

En anerkendelse vil klart slå fast, at Israel ikke har noget at gøre på det palæstinensiske territorium. 

Og det ville give et mere balanceret styrkeforhold mellem Palæstina og Israel, hvilket kan være med til at fremme en fredelig løsning.

Der er al grund til at handle nu. Situationen bliver mere desperat for hver dag. Vi har et ansvar for at give Trump modspil, stoppe den ulovlige besættelse og støtte palæstinensernes menneskerettigheder.

Forrige artikel Alternativet: Metrogæld skal ikke diktere Københavns byudvikling Alternativet: Metrogæld skal ikke diktere Københavns byudvikling Næste artikel Dan Jørgensen: Her er regeringens fem pejlemærker for ny klimalov Dan Jørgensen: Her er regeringens fem pejlemærker for ny klimalov