V og EL kritiserer ministers tiltag efter teledatasagen

SKANDALESAG: Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil genskabe tilliden til Rigspolitiet med nye tiltag. Men det er langtfra tilstrækkeligt, mener V og EL.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Peter Pagh-SchlegelJacob PedersenAlbert Birk Morgen

Justitsminister Nick Hækkerup vil med 16 nye tiltag genskabe tilliden til politiets brug af tekniske efterforskningsmidler.

Det sker efter nyheden om, at Justitsministeriet og Rigspolitiet har været bekendt med fejl i den teledata, som er blevet benyttet som bevismateriale i straffesager, tre måneder før offentligheden blev orienteret.

Men ministerens reaktion er langtfra tilstrækkelig, mener Venstres næstformand og retsordfører, Inger Støjberg, der kalder sagen for ”en kæmpe skandale”.

”Det er problematisk, at Justitsministeriet skal undersøge sig selv. Jeg synes, det er på sin plads at få en uvildig advokatundersøgelse af den her sag. Vi bliver nødt til at se på det her med meget stor alvor,” siger Inger Støjberg til TV 2 News.

Den måde, vi indsamler teledata på, er i forvejen blevet erkendt ulovlig af EU-Domstolen, så det er mig en gåde, at man bliver ved med at fortsætte, når det ovenikøbet er fyldt med fejl.

Rosa Lund (EL)
Retsordfører

Ingen fyringer på vej
Hun finder det samtidig problematisk, at Nick Hækkerup kategorisk afviser fyringer som konsekvens af sagen, som han klart gav udtryk for under pressemødet: 

”Det letteste for mig som justitsminister ville være at fyre den ene eller anden chef, men det ville ikke være at gøre det rigtige. Jeg har brug for at sikre en kultur, hvor fejl bringes frem åbent.” 

Hos et af regeringens støttepartier, Enhedslisten, er man enig med Venstre i, at reaktionen fra Nick Hækkerup ikke er tilstrækkelig. Partiets retsordfører Rosa Lund (EL) kalder de 16 tiltag for "vage".

"Det er en kæmpe skandale for retssystemet, og det bør have konsekvenser. Både hos Rigspolitiet, Rigsadvokaten og Justitsministeriet, som har hemmeligholdt oplysninger for Folketinget," siger Rosa Lund.

EL vil helt droppe brugen af teledata
Hun peger på, at en "helt naturlig konsekvens" bør være, at brugen af teledata i retssager ikke længere bliver brugt på samme måde.

"Den måde, vi indsamler teledata på, er i forvejen blevet erkendt ulovlig af EU-Domstolen, så det er mig en gåde, at man bliver ved med at fortsætte, når det ovenikøbet er fyldt med fejl," siger Rosa Lund til TV 2 News. 

De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, oplyser på Twitter, at han vil indkalde justitsminister Nick Hækkerup til samråd.

Justitsministeriet holdt fejl hemmeligt
I morges kom det frem, at Justitsministeriets departementschef og Rigspolitiet har været bekendt med fejlene i teledata allerede tilbage i marts, selvom offentligheden først blev orienteret tre måneder senere.

Teledataen, der i årevis er blevet benyttet som bevismateriale i straffesager og som grundlag for varetægtsfængslinger, er ikke blevet brugt i retssystemet siden august som følge af oplysningerne.

Flere end 10.000 straffesager fra perioden 2012 til 2019 risikerer at skulle gå om som konsekvens af sagen. Der kan derfor meget vel være afgjort sager på baggrund af forkerte teledata i perioden, fra Justitsministeriet blev bekendt med fejlene, og til dommere, forsvarsadvokater og politikere blev orienteret tre måneder senere.

Du kan læse justitsministerens 16 tiltag i boksen til højre:  

 

Dokumentation

16 tiltag skal genskabe tillid 
Du kan læse justitsministerens 16 tiltag her:

Tilsyn med efterforskningsmidler og beviser:

1. Et nyt uafhængigt tilsyn til at sikre, at der altid er fokus på både, at tekniske efterforskningsmidler tjener som potentielle beviser i en straffesag, og at usikkerhed ved behandlingen af de mulige beviser fremlægges åbent gennem straffesag. 

Teledata skal tilbage i retssalene: 

2. En varedeklaration og redegørelse for, hvad man særligt skal være opmærksom på, når teledata anvendes som bevis i strafferetssager eller som led i efterforskningen.

3. Nye retningslinjer til efterforskere og anklagere om, hvordan teledata anvendes i straffesager. Ifølge Justitsministeriet en reaktion på, at efterforskere, anklagere, dommere og forsvarere ikke har været bekendt med fejl og usikkerheder i behandling af teledata.

4. Faste procedurer og interne kontroller i den daglige drift af Rigspolitiets Telecenter med henblik på at opnå en internationalt anerkendt kvalitetsstandard. 

5. Ekstern teknisk kontrol med konvertering af rådata. Ifølge Justitsministeriet en reaktion på, at kontrollen af data hidtil har været mangelfuld. 

6. Rigspolitiets Telecenter skal styrkes med flere og mere specialiserede kompetencer. 

7. Nyt samarbejdsforum mellem Rigspolitiet og telebranchen på både direktørniveau og mellem arbejdsgrupper. 

8. Øget undervisning og målrettet uddannelse i teledata for dommere, efterforskere, analytikere, anklagere og forsvarere, der ifølge Justitsministeriet ikke har haft tilstrækkelig viden om teledata.  

9. Efterforskere og anklagere skal i højere grad selv kontrollere, om der er overensstemmelse mellem konverterede data og rådata. Rigspolitiet har derfor udarbejdet en oversættelsesguide over teleudbydernes formater af rådata, som skal gøre det lettere at gennemskue, om der er sket korrekt konvertering af data. Anklagere skal samtidig i større omfang fremlægge rådata i retten, hvis teledata har væsentlig bevismæssig betydning. 

10. Et kontaktpunkt for samtlige politikredse for at styrke kontrollen og sikre øget viden om arbejdet med teledata.

11. Rigspolitiet skal indkøbe specialudstyr til målrettet indhentning af teledata, så man nemmere fremover i større straffesager kan kontrollere, for eksempel hvilke telemaster en mulig gerningsmands telefon har været i kontakt med. Udstyret skal også bruges til at efterprøve telemastedækningen og masternes placering.

12. Nye retningslinjer og kontrol med regler for sletning af teledata.

13. Initiativer i Rigspolitiet med henblik på at modernisere og udskifte eksisterende it-systemer, som ifølge Justitsministeriet er utilstrækkelige.   

Grundig gennemgang af it-systemer: 

14. Ekstern undersøgelse af datahåndtering hos politi og anklagemyndigheden, der indebærer kulegravning af over 400 it-systemer, primært fordi datahåndteringen i flere tilfælde har vist sig at være dårlig.

15. Gennemgang af it-systemerne hos politiet og anklagemyndigheden, der opbevarer og behandler tekniske beviser og efterforskningsmidler. Ifølge Justitsministeriet har teledatasagen vist behov for en sådan gennemgang.

16. Opfølgning fra departementet i Justitsministeriet på teledatasagen med henblik på, at hele Justitsministeriets koncern lærer af sagen. 

Kilde: Justitsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)









0:000:00