Endnu et blåt parti melder ud: LA vil reducere drivhusgasser med 70 procent

KLIMALOV: Liberal Alliance melder nu aktivt ud, at de er klar til at støtte regeringens målsætning om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030. Partiet stiller dog et modkrav for at stemme for klimaloven.

Liberal Alliance støtter op om regeringens målsætning om at reducere drivhusgasserne med 70 procent. 
Liberal Alliance støtter op om regeringens målsætning om at reducere drivhusgasserne med 70 procent. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Liberal Alliance er klar til at reducere udledningerne af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til 1990.

Det slår klimaordfører Ole Birk Olesen (LA) nu fast.

”Vi synes, at vi i Danmark skal have en ambitiøs målsætning om at nedbringe CO2-udledningen og udledningen af drivhusgasser generelt,” siger han til Altinget.

Det sker, efter at både Konservative og Dansk Folkeparti som de første partier i blå blok i sidste uge meldte ud, at de støtter regeringens reduktionsmål i forbindelse med forhandlingerne om en ny klimalov. Dermed står Venstre og Nye Borgerlige tilbage som de eneste blå partier, der ikke direkte har bakket målsætningen op. 

Fakta
De har støttet op om regeringens klimamål
Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale har alle meldt sig klar til at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030.

Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har støttet op om målet, men stillet konkrete modkrav for at stemme for klimaloven.

Hverken Nye Borgerlige eller Venstre har endnu aktivt støttet op om 70 procentsmålsætningen.

Udmeldingen kommer ud fra et ”forsigtighedsprincip”, forklarer LA-ordføreren.

”Vi er ikke helt vidende om, hvad der kommer til at ske på klimaområdet, hvis vi fortsætter på den her måde. Der er meget, der tyder på, at tingene kan udvikle sig ret drastisk, så vi gør det her, fordi konsekvenserne ved at lade være kan være drastiske,” siger Ole Birk Olesen.

Modkrav om ”principper”
Folketingets partier forhandler i disse uger og måneder om en ny klimalov med bindende målsætninger for reduktionen af drivhusgasserne.

Adgangsbilletten til forhandlingerne er et tilsagn om at reducere med de ambitiøse 70 procent, men hvis Liberal Alliance i sidste ende skal stemme for, stiller partiet som modkrav, at klimaloven gør det muligt ud fra nogle politiske ”principper”: vækst og personlig frihed.

”Vi har også andre politiske mærkesager, og det skal ikke være sådan, at klimapolitikken trumfer alt andet. Den skal føres, samtidig med at man har et land i økonomisk fremgang og bevarer danskernes frihed til at leve, som de gerne vil,” siger Ole Birk Olesen.

Han fremhæver som et tænkt eksempel, at det ikke er omkostningen værd, hvis ældre skal påtvinges at spise anderledes mad, fordi man indfører en vegansk dag på plejehjemmene.

”Vi konstaterer, at de røde partier også har sådan nogle hensyn. For eksempel siger de, at de ikke vil reducere, hvis det gør uligheden større i Danmark. Sådan har vi også nogle principper, som vi mener, at klimapolitikken skal føres efter,” siger Liberal Alliances klimaordfører.

Positiv over for kvoteannulleringer
I forhandlingerne om klimaloven forventes annullering af CO2-kvoter at blive en af knasterne.

Ved at rive de EU-tildelte klimakvoter i stykker vil den danske stat kunne reducere drivhusgasudledningen med otte millioner ton frem mod 2030. I 2017 var den samlede danske CO2-udledning ifølge Energistyrelsens basisfremskrivning 50,6 millioner ton. 

Spørgsmålet er, om det skal være et af redskaberne til at nå regeringens ambitiøse reduktionsmål.

Liberal Alliance er positivt stemt over for muligheden.

”Det er et rigtigt effektivt redskab, fordi det fører til, at CO2-udledningen fra europæisk jord faktisk bliver reduceret. For det andet sker udledningerne de steder, hvor man får mest CO2-reduktion for pengene. Derfor synes jeg ikke, at man skal afskrive den mulighed,” siger Ole Birk Olesen.

Skrivebordsøvelse?
Er der ikke tale om nemme skrivebordsøvelser snarere end reelle reduktioner, når man annullerer kvoter?

”Nej. Nogle gange er det faktisk de andre tiltag, som mere har karakter af skrivebordsøvelser og symbolpolitik,” siger klimaordføreren og fortsætter:

”Hvis man reducerer uden for den kvotebelagte sektor, kan det resultere i merudledninger i andre lande, fordi produktionen flytter derhen. Omvendt ved vi, at det er hele EU, der reducerer udledningen, når vi annullerer kvoter. Det er ikke en symbolpolitisk øvelse, det er en reel CO2-reduktion.”

Det er regeringens målsætning, at klimaloven er på plads inden jul. 

Dokumentation

Det står der i forståelsespapiret:

I det fælles forståelsespapir for den nye regering, som Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, Enhedslisten og SF, indgår følgende formulering:

"En ny regering vil: ...

Indføre bindende mål. I det førstkommende folketingsår vil en ny regering fremlægge et forslag til en klimalov med bindende delmål og bindende langsigtede mål, indeholdende:

1. Et mål om reduktion af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til niveauet i 1990. Det er et meget ambitiøst mål, og det bliver særlig svært at nå den sidste del af målet fra 65 procent til 70 procent. Det vil kræve virkemidler, vi endnu ikke kender, og derfor en tæt involvering af Klimarådet og andre eksperter for at nå i mål.

2. At Klimarådet skal bistå en ny regering i at afgøre, hvilke reduktionsmål og virkemidler der sikrer, at Danmark lever op til Parisaftalens temperaturmål.

3. At der foretages en årlig opfølgning på, hvordan det går med målene, og denne opfølgning skal ske i sammenhæng med finanslovsprocessen".

Kilde: 'Retfærdig retning for Danmark'


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00