Debat

Enhedslisten: Derfor vil vi have en bestyrelse på Kunstakademiet

DEBAT: En ny bestyrelse skal nedsættes for at hjælpe Kunstakademiet ind i fremtiden. Bestyrelsen skal åbnes for ansatte såvel som elever og dermed sikre en demokratisering, ligesom den skal agere uafhængigt af politiske interesser, foreslår Enhedslisten. 

En bestyrelse skal nedsættes for at sikre en demokratisering af Kunstakademiet, foreslår Enhedslisten. 
En bestyrelse skal nedsættes for at sikre en demokratisering af Kunstakademiet, foreslår Enhedslisten. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Søndergaard (EL), Bruno Jerup (EL) og Christian Juhl (EL)
Kulturordfører, uddannelsesfører og museumsordfører

Kunstakademiet har gennem de seneste måneder været fanget i et politisk stormvejr, da først en buste og senere en rektor blev kastet ud af skolen på Kongens Nytorv.

Adskillige politiske aktører har forsøgt at bruge hændelserne til at fremme deres egen dagsorden, men få har talt for at støtte Kunstakademiet selv midt i de verserende udfordringer og løfte skolen ind i fremtiden. Det ønsker Enhedslisten.

Så Kunstakademiet også i fremtiden kan udfylde sin væsentlige rolle for Danmarks kulturliv og ikke blot skal forstenes og bindes til fortidens konservative idealer.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En demokratiseret bestyrelse
Derfor foreslår vi, at der nedsættes en bestyrelse for Kunstakademiet, som kan være med til at styrke og demokratisere institutionen og skabe de bedste ledelsesmæssige rammer for uddannelsen.

Akademiets studerende, ansatte og os alle os andre er bedst tjent med en skole, der præges af gode studievilkår og en åben involvering af alle lag i organisationen. Derfor er det vigtigt, at vi sikrer, at alle bliver hørt på Kunstakademiet – også de studerende, der ikke råber højest.

Bestyrelsen skal naturligvis ikke være håndlanger for det politiske niveau og de skiftende politiske vinde, som blæser der, men være uafhængig og agere uafhængigt af politiske interesser

Søren Søndergaard (EL), Bruno Jerup (EL) og Christian Juhl (EL)
Kulturordfører, uddannelsesfører og museumsordfører

Ved etableringen af bestyrelsen er det derfor afgørende, at armslængdeprincippet vægtes højt, så bestyrelsens arbejde sikrer og faciliterer kunstnerisk frihed for studerende såvel som ansatte og undervisere.

Institutionens anarkiske karaktertræk
Akademiet er en helt særlig institution med en helt særlig historie – selvom dette naturligvis ikke legitimerer hærværk på skolen.

Selvom skolen blev grundlagt af den danske kongemagt, har akademiet historisk været en sund blanding af elite- og modkultur, magt og modmagt, og den har i de sidste mange årtier været med til at udvikle nye former at forstå vores verden med.

Kunstakademiet har i dag en slags viltert og anarkisk karaktertræk, som er en væsentlig del af stedets identitet. Det passer muligvis dårlig med nutidens idealer om glat og maskinsmurt ledelse, men det er nu engang det, der gør en sted som Kunstakademiet unikt.

Efter vores vurdering viser den seneste tids urolighed omkring Kunstakademiet dog, at der er behov at styrke, udvide og demokratisere ledelsesformen af institutionen – uden at homogenisere skolen og fjerne det, der gør den særlig.

Uafhængigt af politiske interesser
Derfor stiller Enhedslisten forslag i Folketinget om, at der etableres en bestyrelse, som støtter udviklingen af den kunstfaglige, pædagogiske og akademiske kvalitet.

Ligesom den skal hjælpe til at sikre, at studerende, ansatte såvel som den øvrige offentlighed oplever og nyder godt af en institution, hvor meninger brydes på konstruktiv vis gennem kunstnerisk praksis, nysgerrig samtale og inspirerende meningsudveksling.

Det er vigtigt for Enhedslisten, at den overordnede ledelse af vores uddannelser er demokratisk og faglig funderet. Bestyrelsen skal naturligvis ikke være håndlanger for det politiske niveau og de skiftende politiske vinde, som blæser der, men være uafhængig og agere uafhængigt af politiske interesser.

Derfor er det vigtigt, at medarbejdere og studerende er repræsenteret og deltager i bestyrelsesarbejdet på lige fod med øvrige bestyrelsesmedlemmer, så medindflydelse for medarbejdere og studerende sikres.

Værne om institutionens mål
Bestyrelsens opgave skal være at fastsætte den overordnede og strategiske retning for Kunstakademiets kunstfaglige og uddannelsesmæssige arbejde uden at detailstyre undervisningen og den daglige drift.

Ligesom bestyrelsen naturligvis ikke skal befolkes med kommercielle aktører, som har overdrevent fokus på erhvervsmæssige hensyn og kompetencer.

Bestyrelsen skal værne om det, som Kunstakademiet er sat i verden for: Den skabende kunst og den udøvende kunstners virke.

Selvom Enhedslisten ikke bifalder ødelæggelsen af busten, skal en ny bestyrelse ikke indsættes som en straf eller som et tiltag, der har til formål at sætte kunstneruddannelsen under politisk eller bureaukratisk administration.

Friheden skal bevares
Det er i sig selv hverken overraskende eller problematisk, at en kunstnerisk uddannelses- og forskningsinstitution, som lærer kunstnere at kaste kritisk blik på tiden og samfundet, er et sted, hvor bølgerne går højt, og meninger brydes.

Kunsten skal udfordre vores fastgroede vaner og forestillinger og opfinde alternative bud på fremtiden, og det ville således være mere mærkeligt, hvis der intet skete på akademiet.

Og ærgerligt, hvis vi lod os skræmme af lidt politisk turbulens og ofrede den frihed, som er en del af både Kunstakademiets og kunsts DNA, som vi desværre har set anslag til fra dele af højrefløjen i den verserende debat.

Vi skal gribe muligheden til at sikre de bedste rammer for fremtidens kunstuddannelse. Vi lægger vægt på de demokratiske aspekter af den nye ledelsesform, og vi håber, at flere vil bakke op om vores model.

Det sidste, som vi har brug for, er mere mudderkastning, polarisering eller ensretning og forsøg på politisk afstraffelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bruno Jerup

Regionsrådsmedlem (EL), Region Sjælland, fhv. MF
cand.scient. i fysik og matematik (Aarhus Uni. 1986)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)









0:000:00