Analyse af 
Erik Holstein

Enhedslisten på nippet til at fælde Mogens Jensen

ANALYSE: Det er meget tvivlsomt, om Enhedslisten vil redde fødevareminister Mogens Jensen, der er kommet i stormvejr efter minkaflivningen. Mette Frederiksen er alt andet end overstrømmende i opbakningen til sin minister.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Hvis en kommentator for et år siden havde påstået, at en minkskandale ville koste den første af Mette Frederiksens ministre livet, var han formodentlig blevet bedt om at tage en lang orlov.

Ikke desto mindre er det efterhånden det mest sandsynlige resultat af den storm, der er ved at rejse sig mod regeringen, efter det kom frem, at der ikke var lovgrundlag, da regeringen i sidste uge på et pressemøde beordrede aflivning af 17 millioner mink.

Helt som ventet var skandalen i centrum for statsministerens spørgetime i Folketinget tirsdag, hvor ikke alene en samlet blå blok, men også regeringens støttepartier i forskelligt toneleje luftede deres utilfredshed.

Tvivlsom uvidenhed
Statsminister Mette Frederiksen (S) anlagde under hele debatten et konsistent, men utilstrækkeligt forsvar: Ja, der var en klar fejl, erkendte statsministeren, men en rettidig viden om, at der ikke var lovgrundlag for tvangsaflivning af mink ville ikke have ført til en anden konklusion. Minkene skulle alligevel aflives for at imødegå risikoen for en nye pandemi med et muteret coronavirus.

Mette Frederiksen gjorde ikke ligefrem Mogens Jensens fortsatte deltagelse i regeringen til et kabinetsspørgsmål.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Venstres leder Jakob Ellemann-Jensen stod for en gangs skyld med en god sag og benyttede lejligheden til en offensiv. Sammen med andre partiledere borede han i, om man i Statsministeriet – med en statsminister der er tidligere justitsminister og en departementschef, der kommer fra netop Justitsministeriet – overhovedet ikke havde diskuteret, om lovgrundlaget for minkaflivningen var i orden.

Det spørgsmål svarede Mette Frederiksen reelt ikke på. Både i folketingssalen og til de ventende journalister lød svaret blot, at man på det juridiske plan havde været optaget af spørgsmålet om ekspropriering. Men om nogen i Statsministeriet på et tidspunkt havde rejst tvivl om lovgrundlaget for selve aflivningen, det står stadig uklart.

Enhedslistens økse
Realpolitisk kan regeringen være kold over for oppositionens kritik, hvis bare den er sikker på, at støttepartierne vil frede fødevareministeren. SF udtrykker sig som sædvanlig i fredsommelige vendinger over for regeringen, og de før så krigeriske Radikale er blevet lammefromme, efter den nye leder Sofie Carsten Nielsen har nærstuderet partiets katastrofale meningsmålinger. Til gengæld kan regeringen overhovedet ikke være sikker på Enhedslisten i denne sag.

Enhedslisten har det i forvejen ret stramt med regeringer, der ikke overholder de formelle regler – og partiets leder Pernille Skipper var i 2013 med til at klippe linen til den daværende socialdemokratiske justitsminister Morten Bødskov.

Her har Mogens Jensen det elementære problem, at hans forklaringer ikke hænger sammen:
Først kom han for skade at sige, at man ”har vurderet, at man ikke kunne afvente en ny lovgivning” grundet de sundhedsmæssige hensyn. Den forklaring holder selvsagt ikke i byretten, og sidenhen var meldingen fra Mogens Jensen, at han ikke vidste, at lovgrundlaget manglede. Den forklaring havde måske holdt stand, hvis han ikke var startet med det stik modsatte.

Men Mogens Jensens største brøde set fra Enhedslistens synsvinkel er ikke engang det manglende lovgrundlag og de skiftende forklaringer Det værste er, at fødevareministeren var for langsom i optrækket. Pernille Skipper og partiets sundhedsordfører Peder Hvelplund er mere end utilfredse med, at ”noget tyder på, at Fødevareministeriet eller Fødevarestyrelsen har været advaret om risikoen for en muteret virus uden at handle på den”.

Den del skal nu afklares af et samråd indkaldt af Enhedslisten.

Den yderste venstrefløj følger dermed den linje, den fra første færd har anlagt under coronakrisen: Folkesundheden kommer før alt andet, inklusive de økonomiske hensyn. På mange måder et logisk standpunkt for et venstrefløjsparti, der skal beskytte de svageste i samfundet – og trods ”coronatræthed” en holdning, der formodentlig stadig deles af størstedelen af den danske befolkning.

Jensen alene i verden
Det direkte stormløb mod fødevareministeren begyndte i selve spørgetimen.
Nye Borgerliges Pernille Vermund bebudede et mistillidsvotum til ministeren, og resten af blå fløj vil følge trop.

Efter tirsdagens spørgetime erklærede Pernille Skipper, at det ”ser meget sort ud for Mogens Jensen” – og selvom Enhedslisten ikke endelig har besluttet sig, har fødevareministeren nu odds imod sig.

Det var da også karakteristisk, at Mette Frederiksen ikke ligefrem gjorde Mogens Jensens fortsatte deltagelse i regeringen til et kabinetsspørgsmål.

På spørgsmål om hun fortsat har tillid til Mogens Jensen, svarede statsministeren blot lakonisk, at hun ”har tillid til sine ministre”. Et usædvanlig minimalistisk svar.

Mogens Jensen skal være en meget heldig mand for at overleve minkskandalen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00