Sådan forløb valgaftenen: "Vi er Danmarks største europæiske parti"

VALGAFTEN: Søndag var Danmark til europaparlamentsvalg, og Altinget fulgte valgaftenens vigtigste og mest opsigtsvækkende begivenheder. Genoplev valgaftenen her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Klokken 00.42: Alle stemmer i Danmark er talt op

Det sidste valgsted – Herlev Medborgerhus – er blevet talt op, og det danske EP-valgresultat ser ud som følger: 

Læs mere om resultatet her.

Klokken 00.35: Vestager på scenen i Bruxelles

Klokken 00.24: Stolt Løkke jubler over valgresultat
Både Venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard, og partiets formand, Lars Løkke Rasmussen, er ankommet til Christiansborg.

Her sagde Løkke tak og ønskede partiet tillykke med det foreløbige valgresultat:

"Alt tyder på, at vi har fået det bedste valg til europaparlamentsvalget nogensinde, og alt tyder på, at vi er Danmarks største europæiske parti. Det er det stærkeste hold til europaparlamentsvalget overhovedet. Sammen med Venstres frivillige har i kæmpet utrætteligt. Det er blevet belønnet med en flot fremgang, og det betyder, at vi står til at blive Danmarks største parti. Alle er stolte over jer, så tusind tak for en fantastisk indsats," sagde han fra talerstolen.

Klokken 00.09: Europæisk valgdeltagelse 
Det er ikke kun danskerne, der har været i stemmeboksen. Valgdeltagelsen på tværs af EU er den største siden 1994:

Klokken 00.03: Thulesen Dahl ærgrer sig over "dyrt" mandat
Dansk Folkeparti står til at blive valgets helt store tabere. 97 procent af stemmerne er talt op, og partiet ser ud til at blive reduceret til kun ét mandat.

Det ærgrer partiets formand, Kristian Thulesen Dahl:

”Det er da et træls resultat. Vi gik efter to mandater, og det ser ud til, at vi får ét enkelt, men et meget dyrt af slagsen. Vi er ikke i et valgforbund, men har stået selv, og det betyder, at vi kun har fået ét mandat," siger han til DR og fortsætter:

"Vi havde gerne set, at Anders Vistisen også blev valgt, for det var det, som vi gik efter. Men vi fik kun ét, og der har været mange danskere, som har givet os det ene. Så tak til dem, der har stemt på os og tillykke til de andre partier, som er gået frem."

Klokken 23.53: "Tak Italien," siger Salvini
Den italienske nationalistleder Matteo Salvini og hans parti, Lega, står til at blive størst i Italien:

Klokken 23.43: V-profiler jubler
95 procent af stemmerne er talt op, og Venstre ser fortsat ud til at få fire mandater og dermed blive fordoblet i Europa-Parlamentet.

Og det bliver i skrivende stund fejret i landstingssalen på Christiansborg, hvor partiet holder valgfest:

”Vi har nogle fantastisk dygtige kandidater og en god politik; også på klimaområdet. Det tror folk på, for det har været et klimavalg. Det er et fantastisk budskab, at vi også kan være med på klima," siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) til DR om det foreløbige resultat. 

En anden af partiets ministre forudser, at det kan få positiv betydning for valgkampen til folketingsvalget:

”Det her betyder, at når vi kommer tilbage på vores kampagner i morgen, er det med fornyet gejst og styrke. Den her gejst skal bære os de næste 10 dage frem," siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til DR. 

Klokken 23.20: De første prognoser - Venstre står til fordobling
Valgstederne i Italien lukkede klokken 23.00, og de første valgresultater må nu offentliggøres.

Hos både Danmarks Radio og TV 2 giver den første prognose Venstre fire mandater, mens Dansk Folkeparti kun står til at få ét mandat. 

Socialdemokratiet står til tre mandater, SF og Radikale står til to mandater, mens Konservative og Enhedslisten hver får ét enkelt mandat ifølge prognoserne. 

Prognoserne baserer sig på cirka 85 procent af de optalte stemmer.

Klokken 22.51: Liberal fremgang er godt nyt for Vestager
Godt nyt for Margrethe Vestager:  

Klokken 22.40: Valgdeltagelsen skyldes måske alle "klimatosserne"
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), er blandt gæsterne til Dansk Folkepartis valgfest i Snapstinget på Christiansborg.

Her forklarede hun i en tale, at det måske er "klimatossernes" skyld, at valgdeltagelsen tyder på at blive så høj:

"Måske er det alle klima… Hvad er det nu, man kalder dem: klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima. Det gør vi også i Dansk Folkeparti, men det er ikke dét, vi alene går op i. Men fred være med det. Man siger ikke den danske befolkning imod. Befolkningen har altid ret, sådan er det," sagde hun. 

I et interview med TV 2 fortalte Pia Kjærsgaard efterfølgende, at betegnelsen "klimatosser" var ment "lidt i spøg".

Klokken 22.15: De første billeder fra valgfesterne
Valgfesterne både på og udenfor Christiansborg er allerede godt i gang. Se de første billeder her:

SF og partiets spidskandidat Margrete Auken ser ifølge de første prognoser ud til at blive en af valgets store vindere. [Foto: Arthur J. Cammelbeeck]
Også Radikale med spidskandidat Morten Helveg Petersen i front har kurs mod et godt valg. [Foto: Ritzau/Scanpix)
Alternativet holder deres valgfest på Vesterbro i København. De første exitpolls giver ikke spidskandidat Rasmus Nordqvist en plads i Parlamentet. [Foto: Ritzau/Scanpix)
Bliver Dansk Folkepartis Peter Kofod partiets eneste repræsentant i Europa-Parlamentet? DF står til en massiv tilbagegang. [Foto: Ritzau/Scanpix]

Klokken 22.00: EPP har ikke længere naturligt monopol
Hvis prognoserne holder stik, og de to største grupper i Europa-Parlamentet, EPP og S&D, mister flertallet, skal EPP ikke længere have lov at dominere politikken.

Det mener den socialdemokratiske gruppeleder Udo Bullmann, der nu efterlyser samarbejde over midten efter valget:

Klokken 21.40: Den europæiske valgdeltagelse stiger for første gang
For første gang siden indførelsen af de direkte valg til Europa-Parlamentet går stemmetallene frem og ikke tilbage, viser de første prognoser. Globale kriser har gjort Parlamentet mere vedkommende, mener Agata Gostynska, der er seniorforsker ved Centre for European Reform (CER) i London.

Foreløbige tal fra Europa-Parlamentet anslår en stemmeprocent på omkring 51 procent.

Læs mere her.

Læs også
 

Klokken 21.35: De to største grupper står til at miste flertal
De to største grupper i Europa-Parlamentet, EPP og S&D, står til ikke at kunne danne flertal alene ifølge de første prognoser og exitpolls. 

Gruppelederen for den liberale gruppe Alde reagerer ved at kalde valget historisk:

Klokken 21.20: Følg resultaterne på Altinget
Resultaterne bliver offentliggjort klokken 23.00, og du kan følge både dem og de løbende exitpolls her på Altinget. 

Det danske resultat og de første exitpolls kan findes her, mens de europæiske resultater og exitpolls er at finde her.

Klokken 20.55: De første exitpolls
Valgstederne lukkede i Danmark klokken 20.00, og både Danmarks Radio og TV 2 har offentliggjort de første exitpolls. 

I begge prognoser ser Dansk Folkeparti ud til en markant tilbagegang til enten ét eller to mandater, mens Konservative beholder deres ene mandat i Parlamentet.

I begge målinger står Enhedslisten desuden til at komme ind for første gang, mens Folkebevægelsen mod EU, Liberal Alliance og Alternativet omvendt ikke ser ud til at komme ind. 

Selve valgresultaterne bliver dog først offentliggjort klokken 23.00, når Italiens valgsteder lukker som de sidste i Europa.

Klokken 20.20: Europas valgsteder har haft travlt
På europæisk plan tyder prognoserne omkring klokken 20.00 på den største valgdeltagelse i over 20 år: 51 procent for 27 medlemslande (UK ikke med endnu).

”Det er første gang siden 1979, at valgdeltagelsen stiger, og så endda meget markant. Det tyder på den højeste valgdeltagelse i mindst 20 år,” siger Europa-Parlamentets cheftalsmand, Jaume Duch, til Altingets Thomas Lauritzen i Bruxelles. 

Han gætter på, at det endelige tal for gennemsnittet i alle 28 medlemslande kan lande på mellem 49 procent og 52 procent.

Sidste gang, der var EP-valg i 2014, var den gennemsnitlige valgdeltagelse for EU kun 42,6 procent. Vi skal helt tilbage til EP-valget i 1994 for at finde en europæisk stemmeprocent på over 50 procent.

Klokken 20.10: Valgdeltagelsen kan blive historisk høj
56,32 procent af danskerne stemte sidst, der var valg til Europa-Parlamentet i 2014, men valgdeltagelsen ser ud til at få et ordentlig nyk op denne gang. 

Ritzaus rundringninger til de danske valgsteder søndag viser nemlig, at stemmeprocenten kan bevæge sig over 60 procent og dermed slå rekorden fra 2009, hvor 59,54 procent fik sat deres kryds. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00