Erhvervsliv: Lovforslag sikrer ikke minkavlere deres grundlovssikrede ret til fuld erstatning

HØRING: Erhvervsorganisationer er særdeles kritiske overfor regeringens tilgang til erstatning og ekspropriation i lovforslaget om aflivning af mink.

Her besøgte statsminister Mette Frederiksen minkavler Peter Hindbo nær Kolding, som er en af de mange minkavlere, der stadig afventer melding om erstatning fra regeringen. <br>
Her besøgte statsminister Mette Frederiksen minkavler Peter Hindbo nær Kolding, som er en af de mange minkavlere, der stadig afventer melding om erstatning fra regeringen.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Regeringen lægger hverken op til, at ekspropriation eller fuld erstatning til landets minkavlere skal være hovedreglen i sit lovforslag om aflivning af mink.

Tværtimod, mener flere erhvervsorganisationer.

“Det er bemærkelsesværdigt og dybt bekymrende, at ministeren (fødevareministeren, red.) tilsyneladende opererer med en hovedregel om, at minkavlerne ikke skal have fuld erstatning, når forbuddet og nedslagtningen af alle mink, og dermed hele avlsdyrbestanden, medfører, at avlerne mister deres virksomhed,” skriver Sander Jacobsen, direktør for Kopenhagen Fur, i et høringssvar til lovforslaget.

Samtidig hæfter Kopenhagen Fur sig ved, at ministeren “tilsyneladende ikke anerkender, at forbuddet mod minkavl og nedslagtningen af samtlige mink udgør ekspropriation”, ligesom lovforslaget primært lægger op til at kompensere efter lov om hold af dyr § 56, stk. 1.

“Dermed sikrer lovforslaget ikke, at minkavlerne opnår deres grundlovssikrede ret til fuld erstatning,” skriver Kopenhagen Fur, der er verdens største auktionshus for pels og et andelsselskab ejet af de danske minkavlere.

Ligeledes er Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug heller ikke tilfredse med regeringens lovforslag.

Bekymrende usikkerhed
16. november blev der indgået en politisk aftale mellem regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet, hvor aftaleparterne slog fast, at minkavlerne og de meget minkavlsafhængige følgeerhverv skal behandles, “som om der er tale om ekspropriation”, og at aftalepartierne derfor er enige om, at minkavlerne skal have “fuldstændig erstatning”.

Men aftalen er ikke tilstrækkelig til at skabe klarhed og tryghed for minkavlerne om, hvad de kan vente sig, mener Landbrug & Fødevarer.

“Selv med disse præciseringer i den politiske aftale af 16.11.20 finder Landbrug & Fødevarer, at der fortsat eksisterer bekymrende stor usikkerhed om erstatningstilgangen,” skriver direktør Flemming Nør-Pedersen i et høringssvar.

Læs hele artiklen på Altinget Fødevarer, hvor du får mere baggrund og endnu flere kommentarer. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Nør-Pedersen

Direktør for medlemmer og markeder, Landbrug & Fødevarer, medlem, 2030-panelet, bestyrelsesformand, Fødevarebanken
civilingeniør, hd (CBS 1994)

Rune-Christoffer Dragsdahl

Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening, næstforperson, International Vegetarian Union
cand.scient.anth. (Københavns Uni. 2012, speciale i mad og landbrug)

Sander Jacobsen

Direktør for Farmer Services & Public Affairs, Kopenhagen Fur
cand.polit. (Københavns Uni. 1989)

0:000:00