Erhvervsliv: Lovforslag sikrer ikke minkavlere deres grundlovssikrede ret til fuld erstatning

HØRING: Erhvervsorganisationer er særdeles kritiske overfor regeringens tilgang til erstatning og ekspropriation i lovforslaget om aflivning af mink. Modsat mener Dansk Vegetarisk Forening slet ikke, at staten bør give erstatning.

Her besøgte statsminister Mette Frederiksen minkavler Peter Hindbo nær Kolding, som er en af de mange minkavlere, der stadig afventer melding om erstatning fra regeringen. <br>
Her besøgte statsminister Mette Frederiksen minkavler Peter Hindbo nær Kolding, som er en af de mange minkavlere, der stadig afventer melding om erstatning fra regeringen.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Regeringen lægger hverken op til, at ekspropriation eller fuld erstatning til landets minkavlere skal være hovedreglen i sit lovforslag om aflivning af mink.

Tværtimod mener flere erhvervsorganisationer.

“Det er bemærkelsesværdigt og dybt bekymrende, at ministeren (fødevareministeren, red.) tilsyneladende opererer med en hovedregel om, at minkavlerne ikke skal have fuld erstatning, når forbuddet og nedslagtningen af alle mink, og dermed hele avlsdyrbestanden, medfører, at avlerne mister deres virksomhed,” skriver Sander Jacobsen, direktør for Kopenhagen Fur i et høringssvar til lovforslaget.

Samtidig hæfter Kopenhagen Fur sig ved, at ministeren “tilsyneladende ikke anerkender, at forbuddet mod minkavl og nedslagtningen af samtlige mink udgør ekspropriation”, ligesom lovforslaget primært lægger op til at kompensere efter lov om hold af dyr § 56, stk. 1.

Vi mener, at hvis man opdrætter dyr under forhold, som vi i årtier har vidst øger risikoen for epidemier og dermed kan få alvorlige konsekvenser for folkesundheden, er det problematisk, hvis staten skal betale regningen, den dag erhvervet må lukkes ned.

Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening

“Dermed sikrer lovforslaget ikke, at minkavlerne opnår deres grundlovssikrede ret til fuld erstatning,” skriver Kopenhagen Fur, der er verdens største auktionshus for pels og et andelsselskab ejet af de danske minkavlere.

Åbenlys ekspropriation
Heller ikke Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug er tilfredse med regeringens lovforslag.

Der er tale om de facto nedlukning af et helt erhverv. På den baggrund er det vores opfattelse, at indgrebet i almindelighed udgør et ekspropriativt indgreb.

Flemming Nør-Pedersen
Direktør, Landbrug & Fødevarer

Det gælder blandt andet, når regeringen skriver, at der ikke “i almindelighed” er tale om ekspropriation, men at foranstaltninger konkret kan have karakter af ekspropriation.

“Det er for os at se en omvendt præsentation af tingenes tilstand. Der er tale om de facto nedlukning af et helt erhverv. På den baggrund er det vores opfattelse, at indgrebet i almindelighed udgør et ekspropriativt indgreb, og dette bør stå klart i bemærkningerne til loven,” skriver direktør Flemming Nør-Pedersen fra Landbrug & Fødevarer i et høringssvar.

Bæredygtigt Landbrug kalder det “utopi” at tro, at erhvervet kan genetableres efter forbudsperiodens udløb og slår også fast, at der efter organisationens opfattelse er tale om “åbenlys ekspropriation beskyttet af EMRK og grundloven”.

0:000:00