EU-chefer skruer bissen på over for May: Ingen Brexit-udsættelse uden afstemning

TOPMØDE:  Den britiske premierminister er løbet tør for tid og vil have udsat den britiske EU-exit. Men det får hun ikke, medmindre hun sætter udtrædelsesaftalen til afstemning igen, lyder meldingen før et EU-topmøde.

En EU-tilhænger demonstrerer uden for Westminster kun lidt mere end en uge før, briterne efter planen skal forlade Unionen.
En EU-tilhænger demonstrerer uden for Westminster kun lidt mere end en uge før, briterne efter planen skal forlade Unionen.Foto: Hannah McKay/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Frustrerede EU-ledere vil torsdag flyve til Bruxelles for at høre, hvad den britiske premierminister egentlig har tænkt sig.

Otte dage inden briterne efter planen forlader det europæiske samarbejde, har Theresa May bedt om en udsættelse af den britiske exit fra Unionen indtil 30. juni.

Men det får hun ikke, medmindre hun sætter den Brexit-aftale, som hun allerede to gange har måttet se besejret i det britiske parlament, til afstemning igen, inden exitdatoen oprinder. Sådan lød beskeden fra Donald Tusk, der er formand for EU-chefernes klub, Det Europæiske Råd, forud for EU-topmødet torsdag og fredag i Bruxelles.

”Det vil være på betingelse af en positiv afstemning om udtrædelsesaftalen i Underhuset,” sagde Tusk.

Tiden er løbet ud
Selv i tilfælde af, at hun får aftalen igennem, har hun brug for mere tid. Det skyldes de store mængder følgelovgivning, som også skal klappes af for at undgå en uordentlig exit fra over 45 års retligt samkvem med de øvrige EU-lande.

Kan May ikke få aftalen igennem, er EU-formanden åben for at hidkalde de 28 EU-ledere til EU-hovedkvarteret igen på falderebet i næste uge for at lægge en ny plan, der skal undgå, at briterne falder brat ud af Unionen ved midnat 29. marts.

Efter et møde blandt EU-ambassadører onsdag aften stod det dog klart, at planen for nuværende er at lægge maksimalt pres på briterne helt frem til sidste udkald i næste uge for at få dem til at godkende den 585 sider lange skilsmisseaftale.

Lykkes det ikke, er en kort forlængelse på tale, forlød det onsdag aften. Helst én, der ikke går ud over datoen for valget til Europa-Parlamentet 23. til 26. maj, fordi det kan true hele Unionens legitimitet, hvis briterne ikke går til stemmeurnerne, hvis de stadig er medlem på det tidspunkt, sådan som traktaterne foreskriver.

Hun skal komme med en plan
Blandt andre den franske udenrigsminister lagde onsdag ikke skjul på, at der ikke var nogen interesse for at give hende en forlængelse, der bare trækker pinen i langdrag.

”En situation, hvor fru May ikke ville kunne give Det Europæiske Råd tilstrækkelige garantier for hendes strategis troværdighed, vil lede til, at hendes udsættelsesanmodning vil blive afvist, og man vil vælge en exit uden en aftale,” lød det onsdag fra den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian.

En udsættelse af Brexit kræver enstemmighed blandt alle i EU-kredsen. EU-lederne har gennem Brexit-forhandlingerne haft ry for at være endnu hårdere i filten end embedsmændene i Bruxelles, hvilket kan betyde, at de strammer skruen yderligere en tand, når de mødes torsdag.

May selv lod i en tv-tale onsdag aften pilen pege mod de britiske folkevalgte.

”Indtil videre har parlamentet gjort alt, hvad der var muligt, for at undgå at træffe et valg,” sagde hun.

”Det eneste, medlemmerne har ønsket at sige, er, hvad de ikke vil.”

 

Dokumentation

Det sker der på topmødet
Torsdag:
Brexit:
Theresa May informerer sine EU-kolleger om bevæggrundene bag sit ønske om en forlængelse af Brexit-forhandlingerne, og dermed britisk medlemskab, til 30. juni. Derefter går de 27 i enrum og diskuterer hendes anmodning. De skal også give et signal om, hvorvidt de støtter de juridiske tilkendegivelser, som er indgået mellem May og EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker i et forsøg på at hjælpe hende med at få exitaftalen godkendt af Underhuset.

Kina: De europæiske ledere skal over deres middag have en strategisk diskussion om, hvad de vil med deres forhold til Kina i lyset af de udfordringer med kinesiske overtagelser af strategisk europæisk infrastruktur, unfair handelspraksisser som prisdumping og tyveri af intellektuel ejendom med mere. Også de større diskussioner om EU’s og Kinas rolle i den multilaterale verdensorden og i forhold til menneskerettigheder er på dagsordenen. Diskussionen skal ikke lede frem til konklusioner, men skal fungere som input til et topmøde i april mellem EU og Kina.

Fredag:
25 år med EØS:
Lederne fra Norge, Island og Liechtenstein kommer for at markere 25-året for etableringen af Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde, EØS, der består af de tre lande plus EU’s 28 medlemmer. Det giver landene adgang til EU’s indre marked. Til gengæld skal de leve op til EU’s regler, herunder den frie bevægelighed.

Klima: EU-cheferne skal give deres besyv med, når det kommer til, hvordan EU skal leve op til målene fra den globale klimaaftale fra Paris. EU-Kommissionen har spillet ud med en plan om at gøre EU klimaneutral i 2050, som en stribe lande sammen med Danmark havde håbet, at EU-cheferne ville kunne nikke til ved dette topmøde. Det ser dog ikke ud til at komme til at ske.

Industri og konkurrence: Unionens strategiske interesser kommer under lup, når EU-cheferne skal diskutere forholdet mellem frihandelsentusiasterne og dem, der tror på mere fremme af egen europæisk industri. Diskussionen trækker tråde til blandt andet fransk-tyske ønsker om at kigge den europæiske konkurrence- og industripolitik efter i sømmene.

Valgindblanding og desinformation: Lederne vil lufte deres bekymring for indblanding udefra både i europaparlamentsvalgkampen og i den stribe af nationale valg, der står for døren. De vil også opfordre landene til at gøre mere for at ruste sig i kampen mod desinformation.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00