EU-overblik: Løkke rejser til topmøde i Rumænien midt i valgkampen

NYHEDSOVERBLIK: Statsminister Lars Løkke Rasmussen er midt i valgkampen rejst til uformelt EU-topmøde med en klimabøn til sine chefkolleger i Det Europæiske Råd, og DF kræver grænsekontrol i næste valgperiode. Få et overblik over nyhederne i EU-valgkampen her. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødes torsdag blandt andet med den tyske kansler, Angela Merkel, i Rumænien for at deltage i et uformelt EU-topmøde. 
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødes torsdag blandt andet med den tyske kansler, Angela Merkel, i Rumænien for at deltage i et uformelt EU-topmøde. Foto: Fabrizio Bensch/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Det er Europadag, og Altinget byder velkommen til dagens overblik over de vigtigste nyheder om EU og det forestående valg til Europa-Parlamentet. 

Vi lægger ud i den rumænske by Sibiu, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sammen med 26 af EU’s 28 andre stats- og regeringschefer (briternes premierminister Theresa May kommer ikke) fejrer mærkedagen med et uformelt topmøde. 

Med sig har Lars Løkke Rasmussen et brev – et såkaldt non-paper – til de andre EU-ledere, hvor han i fællesskab med syv andre medlemslandes regeringer opfordrer til, at EU forpligter sig til at være CO2-neutral i 2050. Samtidig opfordres der til, at udledningsmålene for 2030 gøres mere ambitiøse, end de allerede er.

Det skriver Jyllands-Posten

På det uformelle topmøde skal lederne desuden underskrive en fælles erklæring, der af Altingets analytiker kaldes "uinteressant for de fleste, der ikke har en særlig forkærlighed for svulstig retorik med et minimum af indhold". 

Den såkaldte Sibiu-erklæring indeholder ti EU-bud og handler i hovedtræk om, at landene skal fortsætte det tætte europæiske samarbejde "i tykt og tyndt". Den kan læses her

Mere interessant er måske en af topmødets andre diskussioner, der handler om, hvem der fremover skal sidde på fire af EU’s mest magtfulde positioner.  

Det drejer sig om posten som formand for EU-cheferne i Det Europæiske Råd samt stillingerne som chef for EU-Kommissionen, EU’s Fælles Udenrigstjeneste og Den Europæiske Centralbank.

Som kandidat til at overtage den førstnævnte toppost, der i øjeblikket besiddes af Donald Tusk, nævnes den tyske kansler, Angela Merkel. 

Debatten om topposterne indledes torsdag, og det kan du læse meget mere om i Altingets analyse af topmødet her

Læs også

DF kræver grænsekontrol i hele næste valgperiode 
Dansk Folkeparti er klar med et nyt krav til landets kommende statsminister. Partiet vil nemlig have garanti for, at den midlertidige grænsekontrol forlænges til mindst at gælde i hele den næste valgperiode.

Det siger partiformand Kristian Thulesen Dahl til Avisen Danmark.

"Det er meget svært at forestille sig, at vi kommer til at give os på det krav," siger Kristian Thulesen Dahl.

Han vil imidlertid ikke kalde kravet for "ultimativt", før han har set, hvor stor tillid vælgerne viser Dansk Folkeparti ved folketingsvalget.

"Vores folkestyre er bygget op på, at partierne kommer med den styrke, danskerne giver dem. Der er forskel på, hvilken vægt jeg kan stille krav med, om vi lige kommer over spærregrænsen, eller om vi får 17 procent af stemmerne," siger han til Avisen Danmark. 

V og ALT taber kønsbalancen til EP-valget
Venstre og Alternativet har den største skævvridning mellem antallet af opstillede mænd og kvinder til europaparlamentsvalget. 

Det viser Altingets optælling af kandidaterne. 

Hos Venstre er tre ud af de tolv EU-kandidater kvinder. I Alternativet er fordelingen to mod syv i mændendes favør. Og det er ikke tilfredsstillende, mener Alternativets spidskandidat, Rasmus Nordqvist.

“Politikerne skal afspejle samfundet. Der er en underrepræsentation af kvinder i politik, og derfor er det vigtigt at have konstant fokus på, at der bliver valgt nogle flere kvinder,” siger han.

Du kan læse hele historien om kønsbalancen på stemmesedlerne her

Konservative i Parlamentet presser Orbán
Den konservative EPP-gruppe i Europa-Parlamentet kan meget vel snart have fået nok af Ungarns kontroversielle premierminister, Viktor Orbán.

I hvert fald hvis man skal tro EPP's franske præsident, Joseph Daul, der over for Politico EU truer Orbán og hans parti Fidesz med eksklusion fra gruppen, hvis ikke ungareren snart retter ind.

"Hvis han fortsætter med at opføre sig, som han har gjort de seneste dage, så vil han enten blive ekskluderet fra partiet eller blive nødt til at forlade det. Det er op til ham selv," lød det ifølge Politico onsdag fra Daul.

Meldingen kommer efter, at EPP i marts vedtog en midlertidig suspension af Fidesz

Det sker i morgen

  • Konkurrencekommissær Margrethe Vestager og statsminister Lars Løkke Rasmussen deltager i åbningen af Det Europæiske Ungdomstopmøde, der er arrangeret af Nyt Europa og Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark. Det foregår 12.30 på Middelgrundsfortet uden for København.
  • Samtlige ti opstillede partiers spidskandidater deltager i debat om bekæmpelse af skattesnyd. Arrangementet foregår i Fællessalen på Christiansborg og starter klokken 13.00.
  • Det Udenrigspolitiske Selskab inviterer til debat med Venstre-koryfæerne Uffe Ellemann-Jensen, Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen. Debatten starter klokken 19.00. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

Viktor Orbán

Premierminister, Ungarn
jurist (Eötvös Loránd University 1987)

0:000:00