EU-overblik: Mulig EU-formand åbner for stemmeret til 16-årige, og Alternativet bakker op

NYHEDSOVERBLIK: Unge på 16 skal have lov til at stemme, mener kandidat til posten som EU-kommissionsformand. Og de danske partier er uenige om, hvorvidt det er godt eller skidt, at to valgkampe nu ligger oven i hinanden. Få nyhederne i EU-valgkampen helt kort her.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Hvilken varm kartoffel i EU-debatten vil S presse embedsværket til at finde en løsning på?

Hvordan lyder FN’s syv anbefalinger til det nye Europa-Parlament?

Og hvordan bliver Mette Frederiksens udlændingepolitik mødt blandt andre socialdemokratiske ledere i EU? 

Det får du svar på her i onsdagens overblik over de vigtigste historier i valgkampen frem mod europaparlamentsvalget.

Men vi lægger ud med reaktionerne på, at Lars Løkke Rasmussen i går udskrev folketingsvalget og dermed lægger den officielle valgkamp lige oven i de tre uger, hvor kandidaterne til Europa-Parlamentet har håbet at få lidt fokus fra befolkning og medier.

Er det godt eller skidt for EU-valgkampen? Det er der meget delte meninger om, når man spørger de danske kandidater, skriver Altinget.

For eksempel tror Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU bestemt, at valget nu "kommer til at drukne" i de hjemlige dagsordner.    

"Pressen har haft rigtig meget fokus på folketingsvalget allerede inden udskrivelsen. Det giver mindre fokus på EU-debatten," siger hun.  

Løkkes partifælle Morten Løkkegaard, der er Venstres spidskandidat til europaparlamentsvalget, håber, at overlappet mellem de to valgkampe kan skabe "en synergi". 

Kandidat til EU-toppost vil give stemmeret til 16-årige
Og så til de unge. For tirsdag aften var der EU-valgets svar på en tv-duel mellem Løkke og Frederiksen, da de to aktuelt stærkeste kandidater til posten som formand for EU-Kommissionen mødtes til debat.

Her luftede Frans Timmermans, EU's socialdemokratiske gruppes spidskandidat, idéen om at give 16-årige EU-borgere stemmeret. Han mener, at unge mennesker har ret til at blive hørt især i klimaspørgsmål.

”Unge mennesker ved, hvad de vil. Greta Thunberg ved, hvad hun vil,” sagde Timmermans med henvisning til den 16-årige svenske klimaaktivist, der har inspireret tusindvis af skoleelever i Europa til at klimastrejke. Det skriver Ritzau.

Modkandidaten, Manfred Weber fra den konservative EPP-gruppe i Europa-Parlamentet, mener, at stemmeret er et nationalt spørgsmål, men at man bør tage sagen op til debat mellem medlemsstaterne.

Herhjemme er Alternativets spidskandidat, Rasmus Nordqvist, enig med socialdemokraten.

S-profil om varm kartoffel: Embedsmænd må være kreative
Børnechecken har været et varmt emne i EU-debatten, fordi man i visse tilfælde kan tage ydelsen med sig til udlandet, selv om leveomkostningerne her er langt lavere end i Danmark.

Og nu er Socialdemokratiet klar til at teste, hvor langt Danmark kan gå for at gøre noget ved det uden at bryde EU-reglerne. Det siger partiets EU-ordfører Peter Hummelgaard til Altinget.

“En socialdemokratisk ledet regering vil arbejde videre med at se på, hvilke muligheder der ligger i forhold til at indeksere børneydelsen, så den svarer til det land, man rent faktisk har sine børn i,” siger han.

Hummelgaard vil have "kulegravet" mulighederne og mener, at embedsværket skal gøre større brug af deres “politiske kreativitet” for at finde en løsning.

Mette F's udlændingepolitik er konservativ i EU
Hvis du er mere i humør til en klog analyse end de hurtige nyheder i EU-valgkampen, skal du læse denne uges Mandag Morgen. Her analyserer Europa-redaktør Claus Kragh Mette Frederiksens tilgang til EU.

"Den danske S-formand fremstår som en langt mere forbeholden europæer end forgængeren Helle Thorning-Schmidt. Når det gælder skat og klima, kan hun sagtens arbejde sammen med andre socialdemokrater i EU. Men når det gælder udlændingepolitikken, hører hun hjemme i den konservative lejr i EU. Hendes politik på det område møder ikke meget opbakning blandt de andre socialdemokratiske ledere," skriver Claus Kragh.

Læs analysen her.

FN: 7 råd til Europa-Parlamentet om flygtninge
Vi skal også lige runde FN's flygtningeagentur, UNHCR, som benytter den europæiske valgkamp til at komme med syv anbefalinger til politikerne.

De råder europaparlamentarikerne til at:

  • Beskytte folks ret til sikkerhed og asyl
  • Sørge for hurtig og retfærdig asylbehandling
  • Vise solidaritet mellem EU-lande og fordele flygtninge rimeligt
  • Tilbyde flygtninge flere muligheder for at søge sikkerhed uden at skulle ud på en farefuld rejse
  • Redde flygtninges liv til søs
  • Byde flygtninge velkommen i deres nye hjemland
  • Hjælpe flygtninge til at trives og opbygge en tilværelse, hvorend de befinder sig.

Læs mere her.

Det sker i morgen

Europadagen fejres i hele EU, også i Danmark. Busserne kører for eksempel med europæiske flag i dagens anledning, og en række arrangementer vil markere dagen. Europadagen fejrer fred og fællesskab i Europa.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Næstformand, Renew Europe, MEP (V), kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Rasmus Nordqvist

Bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP), kandidat (SF), europaparlamentsvalget
designer (Danmarks Designskole 1999)

Rina Ronja Kari

Marketings- og kommunikationschef, Miljømærkning Danmark
cand.soc. i virksomhedsledelse (Roskilde Uni. 2012)

0:000:00