Milliarder til sundhed forsvandt i sommerens EU-aftale

SUNDHED: Det ambitiøse sundhedsprogram EU4Health beskæres markant i forhold til det oprindelige forslag. Det blev et af resultaterne, da EU's stats- og regeringschefer i juli landede et kompromis om EU's syvårsbudget.

Det skulle være et nyt flagskib, men i de intense forhandlinger om EU's syvårige budgetramme, som fandt sted i Bruxelles i slutningen af juli, blev det nye sundhedsprogram EU4Health beskåret fra 9,4 milliarder euro til 1,7 milliarder euro.

Da Europa–Kommissionen præsenterede det nye sundhedsprogram i foråret understregede den ellers, at Covid-19-pandemien har vist et behov for at øge EU’s beredskab og kapacitet til at reagere effektivt på store sundhedstrusler på tværs af grænserne.

"I løbet af krisen har budskabet lydt, højt og klart: Vi har brug for mere Europa i det offentlige sundhedsvæsen," sagde sundhedskommisær Stella Kyriakides blandt andet ved en pressebriefing i maj.

Her fortalte kommissæren, at EU-Kommissionen med det nye program ville 20-doble budgettet til sundhed.

Forskningsprogram barberes ned
Under juli måneds fire dage lange budgetslagsmål i Bruxelles blev de ekstra penge til EU4Health-programmet imidlertid pillet ud af budgettet igen.

Den historiske aftale på i alt 13.580 milliarder kroner, der både omfatter EU's budget for 2021 til 2027 og den nye genopretningsfond, som skal bringe medlemslandene ud af den økonomiske krise i kølvandet på coronaepidemien, blev vedtaget af EU's stats- og regeringsledere 21. juli.

Europa-Parlamentet krævede i en resolution vedtaget 23. juli justeringer for at godkende aftalen, blandt andet med henvisning til, at den indeholder nedskæringer, som er "til fare for EU's forpligtelser og prioriteter." 

Læs mere om, hvad det store sundhedsprogram oprindeligt skulle gå ud på, i den fulde artikel på Altinget Sundhed.

 

Forrige artikel Dagens overblik: Politisk flertal vil give forældre mere indflydelse på skolestart, og Ellemann varmer op til coronaforhandlinger Dagens overblik: Politisk flertal vil give forældre mere indflydelse på skolestart, og Ellemann varmer op til coronaforhandlinger Næste artikel Motorstyrelsen får ny direktør Motorstyrelsen får ny direktør