EU-podcast: De hemmelige aftaler bag Europas vacciner mod coronavirus

PARLAMENTET #106: Har det nogen ben at gå på, når Kommissionen taler om at skabe en sundhedsunion? Og hvorfor må Europa-Parlamentet ikke få at se, hvad der står i EU’s milliardkontrakter med lægemiddelproducenterne? Hør Margrete Aukens (SF) kritik af den manglende åbenhed om vaccinerne i ugens podcast.

EU forventer at modtage de første doser vaccine om få uger.
EU forventer at modtage de første doser vaccine om få uger.Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Abonner i iTunes | Spotify | Acast 

Når EU går og bruger milliarder af skattekroner på at lave aftaler om køb af vacciner fra medicinalindustrien, hvorfor må borgerne eller deres folkevalgte så ikke få kontrakterne at se?

I ugens podcast fra Bruxelles kan du høre, hvorfor medlemmerne af Europa-Parlamentets Sundhedsudvalg er bekymrede over, at EU-Kommissionen ikke vil give dem adgang til aftalerne.

En af parlamentarikerne er Margrete Auken (SF) fra De Grønne. Hun vil gerne vide, hvad de omkring 20 milliarder kroner, som EU siden i sommer har brugt på forhåndsaftaler om vacciner mod covid-19, er gået til.

”Man forstår godt, at medlemslandene er forhippede på at få de her vacciner. Men spørgsmålet er, om det kommer til at overtrumfe enhver økonomisk forsigtighed her,” siger Auken.

Kontrakterne betyder nemlig ikke, at vaccinerne er blevet betalt på forhånd. Den regning kommer først senere, siger hun:

”Der kan være udmærkede formål i det her. Men vi skal bare ikke gå og bilde nogen ind, at der ligger medicin klar til os for de her penge. Det gør der ikke.”

Podcasten stiller skarpt på de europæiske vaccineplaner på et tidspunkt, hvor håbet om en række effektive lægemidler mod coronavirussen vokser dag for dag.

”Der er lys for enden af tunnelen,” som kommissionsformand Ursula von der Leyen siger.

Du kan også høre om en ny strategi for den europæiske lægemiddelindustri, som EU-Kommissionen præsenterede i denne uge – og om alle de efterhånden mange planer for en mere europæisk sundhedspolitik, som svirrer i Bruxelles.

Det er ikke alle planerne, der er lige populære ude i medlemslandenes hovedstæder. Lige nu er regeringerne mest optagede af, hvordan de skal håndtere festlighederne i forbindelse med jul og nytår, når epidemien stadig har godt fat i Europa.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

Margaritis Schinas

Næstformand, Europa-Kommissionen, fhv. talsmand, Europa-Kommissionen

0:000:00