Europas konservative familie holder Orbáns dør på klem

PAUSE: Viktor Orbán og hans ungarske regeringsparti Fidesz er midlertidigt suspenderet fra EPP efter smædekampagne mod partikammerat. "Et politisk trick," lyder kritikken. 

Foto: EVA PLEVIER Ritzau/Scanpix
Malte Bruhn

En propagandistisk, antisemitisk smædekampagne rettet mod den ungarsk-jødiske mangemilliardær George Soros og EU-kommissionsformanden og EPP-medlemmet Jean-Claude Juncker var ikke dråben, der fik bægeret til at flyde over.

Viktor Orbán og hans kontroversielle Fidesz-parti er nemlig ikke blevet ekskluderet fra den konservative, kristendemokratiske EPP-familie, selvom 13 af familiens medlemspartier og Jean-Claude Juncker selv har anmodet om det.

Til gengæld har et overvældende flertal af medlemmerne i EPP-partiet stemt for en aftale, der suspenderer Fidesz fra EPP, hvilket Viktor Orbán selv har accepteret. 

Ved det efterfølgende pressemøde var Viktor Orbán da også i fint humør.

Beslutningen demonstrerer en fuldstændig mangel på politisk mod

Bas Eickhout
Medlem af Europa-Parlamentet for De Grønne

”EPP er et parti, en familie, der spænder fra liberale til højreorienterede kristne medlemmer. Venstreorienterede medlemmer af EPP ønskede os ekskluderet. Det ville have snævret EPP ind,” lød det fra Orbán.

Mister rettigheder 
Suspenderingen betyder, at Fidesz mister ret til at stemme og deltage i møder i EPP-partiets regi.

Deres medlemmer kan heller ikke længere stille op til poster i partiet.

Fidesz’ 11 medlemmer af Europa-Parlamentet kan med suspenderingen indtil videre blive i EPP’s gruppe i Parlamentet. 

Beslutningen blev truffet på et stort anlagt møde i EPP torsdag eftermiddag, hvor repræsentanter fra størstedelen af Europas konservative og kristendemokratiske partier var mødt op for at diskutere Viktor Orbán og Fidesz’ fremtid i EPP.

Den danske europaparlamentariker Bendt Bendtsen deltog i mødet på vegne af de danske Konservative. Kristendemokraterne deltog ikke.

Pernille Weiss, der er spidskandidat for Konservative ved Europa-Parlamentsvalget, mener, at EPP har taget "en rigtig god beslutning" ved at suspendere Orbán og Fidesz.  

"Aftalen giver mulighed for, at Ungarn kan komme tilbage på rette spor, når det gælder demokrati, ytringsfrihed og mindretalsbeskyttelse," siger hun og fortsætter: 

"Det er en voldsom beslutning, for de (Fidesz red.) bliver sat fuldstændig uden for indflydelse, indtil de leverer resultater."" 

De tre vise mænd 
I aftalen, der blev vedtaget med et flertal på 193 mod 3, står der, at Viktor Orbán skal sige undskyld og trække fake news-kampagnen mod Juncker tilbage. Han må heller aldrig foretage lignende angreb. 

Viktor Orbán har desuden forpligtet sig på at skabe ”juridisk klarhed” i sagen om Det Centraleuropæiske Universitet i Budapest, der er blevet tvunget til at flytte dele af sine aktiviteter til Wien efter pres fra Orbán og hans regering.

Som en del af aftalen har EPP-ledelsen valgt at nedsætte en såkaldt evalueringskomite, der skal holde øje med, om Orbán lever op til reglerne. De skal også vurdere, om der i fremtiden skal foretages en egentlig eksklusion af Fidesz.

Gruppen, der allerede har fået tilnavnet ’de tre vise mænd’, består af den tidligere præsident for Det Europæiske Råd Herman Van Rompuy, Østrigs eks-kansler Wolfgang Schüssel og den tidligere formand for Europa-Parlamentet Hans-Gert Pöttering. De er alle medlemmer af EPP.

Suspenderingen af Orbán gælder, indtil trioen har fremlagt deres vurdering af sagen. 

Alternativet er værre 
Viktor Orbán har længe været en upopulær herre i Bruxelles og omegn.

Han er især blevet kritiseret for at knægte ytringsfriheden og basale retsstatsprincipper i Ungarn.

I september åbnede EU-Parlamentet derfor en såkaldt artikel 7-procedure mod landet. Den kan i sidste ende fratage Ungarn stemmeret i EU. I den dertilhørende rapport konkluderes det, at Ungarn ikke var blevet medlem af EU-klubben, hvis de havde sendt en ansøgning i dag. 

Hidtil har EPP-lederne foretrukket at holde Orbán inden for egne rækker, da man frygter, at en eksklusion kan sende ham direkte i armene på Europas støt stigende højrepopulistiske kræfter. 

EPP står til at blive Parlamentets klart største gruppe - både med og uden Orbán. 

Men der er klare tegn i sol og måne på, at EPP kommer til at gå markant tilbage ved det kommende valg til Europa-Parlamentet. Og hvis EPP mister Fidesz' mandater risikerer tilbagegangen at blive endnu mere markant. 

EPP's tilbageholdenhed over for Orbán kom først for alvor til debat, efter han lancerede en landsdækkende, skattefinansieret billboard-kampagne, hvor han beskylder George Soros og Jean-Claude Juncker for at stå bag en hemmelig plan, der skal sende tonsvis af immigranter til Ungarn.

Kampagnen fik en række af partiformændene i EPP til at kræve, at Orbán blev suspenderet eller helt ekskluderet fra EPP-familien.

Formand for Konservative Søren Pape Poulsen sagde 11. marts til Altinget, at Orbán skal rette ind, ”hvis han ikke skal have det røde kort”.  

Et politisk trick 
Beslutningen om ikke at smide Orbán endegyldigt ud vækker stor opstandelse blandt EPP’s politiske modstandere i Europa-Parlamentet.

Gruppeformanden for det liberale ALDE-parti, Guy Verhofstadt, kalder EPP’s ageren for ”et politisk trick, der bringer skam over Europa”.

”Aftalen viser, at EPP er ligeglad med retsstaten, den demokratiske balance, uafhængige domstole og pluralistiske medier. De interesserer sig kun for dem selv,” siger han i en pressemeddelelse.

Samme toner kommer fra De Grønnes Bas Eickhout:

”Beslutningen demonstrerer en fuldstændig mangel på politisk mod. I mange år har EPP set til, mens Orbán har overtrådt europæiske kerneværdier. Det er tydeligt, at EPP er interesseret i at holde på Fidesz på grund af de stemmer, de indbringer.”

Socialdemokraternes gruppeformand, Udo Bullmann, siger, at ”EPP har mistet troværdighed, når det gælder kampen mod højrepopulismen”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00