Fattig-Lars fra Jylland blev hele Danmarks dynekonge

NEKROLOG: Først var han Fattig-Lars. Senere blev han til Dyne-Larsen, og de sidste mange år har der ikke være noget fattigt over ham. Vi siger nu farvel til manden bag en af de største succeshistorier i dansk erhvervsliv.  

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

”Go'daw, jeg hedder Lars Larsen. Jeg har et godt tilbud til dig.” 

Sådan lød det i mange danske hjem for første gang i 1988, da manden, der senere skulle blive kendt i hele landet som Dyne-Larsen, tonede frem på tv-skærmen for at give danskerne et godt tilbud.  

Det blev for alvor startskuddet til det, der skulle vise sig at blive en af de største succeser i dansk erhvervslivs historie. Og frem for alt var det begyndelsen på danskernes bekendtskab med den mand, der skulle blive landets fjerderigeste. En mand, som hele landet var på fornavn med.  

Lars Larsen, ejer og stifter af Jysk Sengetøjslager (Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix)

“Fattig-Lars” 
Det lå langtfra i kortene, at Lille-Lars fra Thy skulle ende som landets fjerderigeste mand – eller Fattig-Lars, som han kalder sig selv i DR’s dokumentar ‘Sådan blev jeg Lars Larsen’ fra 2016.  

Her fortæller han ærligt om sin barndom, der var præget af meget trange kår. Den var – med hans egne ord – ikke gået i dag.  

Hans far døde, før han blev født, og moren kæmpede op gennem Lars’ barndom med psykiske problemer.  

Det hændte, at Lars og hans søskende vågnede om natten og opdagede, at hun var væk. Så fandt de hende ofte enten på vej ned mod Limfjorden eller nede ved togskinnerne. Det gik især hårdt ud over Lars, som var den yngste i søskendeflokken.  

I DR-dokumentaren lægger han ikke skjul på, at han følte, at hans mor ødelagde meget for ham.  

“Hun misbrugte mig,” fortæller Larsen i dokumentaren og forklarer, at hun ofte truede med at slå sig selv ihjel, hvis ikke han enten gjorde det ene eller det andet for hende.  

Men de trange kår tændte alligevel noget i Fattig-Lars. Han skulle fandeme vise dem. Og det gjorde han så sandelig.   

 Lars Larsen (tv.), ejer og stifter af Jysk Sengetøjslager, og direktør for Larsen Rejser Jens Veino. (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix)

Købmandstalent 
Som den eneste i søskendeflokken fik Lars lov at komme i realskolen. Herefter greb storebror Hans ind, da Lars gik og drømte om at blive skolelærer. Hans var selv gået ind i handelsbranchen og mente, at lillebror havde talenter i den retning. 

“Så da min realskoleeksamen var i hus, stoppede han mig ind i sit lille trehjulede køretøj og så af sted til storbyen Thisted. Her havde han en aftale med Ove Hupfeldt, som netop havde startet en hel ny type specialforretning sammen med byens førende Damemagasin,” fortæller Larsen i sin biografi ‘Go'daw, jeg hedder Lars Larsen’. 

Butikken solgte blandt andet dyner, gardiner og madrasser, og i 1966 kom 18-årige Lars i lære i Magasin H & L.  

Her viste han talent for at lave reklamer. Særligt den første endte med et resultat, der var til at tage at føle på. 

“Den blev skabt, efter at jeg havde været på diverse fabriksbesøg og havde fundet et væld af fantastiske tilbud, som jeg simpelthen ikke kunne sige nej til. Så det endte med, at jeg havde varer til ikke 100 kvadratmeter, men 1.000 kvadratmeter. (…) Jeg indrykkede annoncen en torsdag, og så skulle alle varerne gerne være solgt fredag og lørdag. (…) Annoncen udformede jeg som Thisted Dagblads største sensationshistorie i mands minde: LASTBIL VÆLTET – varer for 100.000 kroner beskadiget. Vi har købt det hele for det halve – det kan du nu også. ALT SKAL VÆK – FREDAG og LØRDAG – koste hvad det vil.” 

Ved middagstid lørdag var varerne væk.  

Rejsekongen Lars Larsen i mavedans, 1994. (Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix)

Discount i en jysk udgave 
Både Larsen og flere af hans kollegaer mente, at hans talent var til mere end at stå i andres butikker.

I marts 1979 stiftede Lars Larsen et aktieselskab sammen med Viggo Iversen og Jørgen Rødhus. Nu skulle ambitionen om at åbne egen butik have luft under vingerne.

Men hvad skulle forretningen hedde? Det grublede Larsen over i flere uger, inden han endte på 'Jysk Sengetøjslager'.

Men hvorfor lige præcis det navn? 

 

Lars Larsen i 2015, da han opnår nyt rekordresultat med Jysk. Jysk Group opnåede et resultat før skat og renter på mere end tre milliarder af en omsætning på 22 milliarder kroner. (Foto: Henning Bagger/Scanpix)

Jo, de var alle fra Jylland, og Lars Larsen havde hørt, at københavnere forbandt jyske ting med noget, der var troværdigt, solidt og ikke for dyrt. Troværdigheden var vigtig, fordi man ikke kan tjekke, hvad der er inden i dyner og madrasser. Derfor skulle kunderne langt hen ad vejen stole på firmaet. Ordet 'sengetøj' skulle også med, fordi det skulle fortælle, hvad de var bedst til, og ordet 'lager' skulle signalere, at de ikke havde fint inventar, men at man derimod kunne købe direkte fra et lager – uden fordyrende mellemled.  

“Altså ordet discount pakket ind i en jysk udgave,” som Lars Larsen selv udtrykker det i sin selvbiografi.   

2. april 1979 åbnede verdens første Jysk-butik, og i løbet af 1983 nåede Larsen op på 48 butikker. Derfra gik han ind i Tyskland og derfra videre til resten af Europa. I dag ligger der Jysk-butikker i 52 lande verden over.  

 

Lars Larsen, direktør for Jysk Sengetøjslager, fotograferet ved hovedkontoret i Aarhus i forbindelse med interview om sportssponsorater. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Politikerne må slås om, hvad rimelig skat er 
Som en af erhvervslivets absolutte spidser kunne man måske forvente, at Lars Larsen ville være en velkendt stemme i samfundsdebatten.  

Det har dog langtfra været tilfældet.

Selvom han har betrådt de bonede gulve, har Lars Larsen det meste af tiden holdt sig fra at blande sig i den offentlige debat. Selv har han i løbet af sit liv altid beskrevet sig selv som købmand. En let underdrivelse vil nogen måske synes, når der er tale om landets fjerderigeste mand. Men det var sådan, han så sig selv. Han var ikke politiker eller debattør, men købmand – jovist en rigtig god en af slagsen, men stadig en købmand.

 

Lars Larsen ses her ude på Pro Am-runden dagen før starten på golfturneringen Made in Denmark på Silkeborg Golf Klub, 29. august 2018. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Men ingen regler uden undtagelser. Der var tidspunkter, hvor han gav sit besyv med, og ofte drejede det sig om skat.

I et interview med BT kritiserede han i voldsomme vendinger de danskere, der flytter til udlandet på grund af skattefordele:  

“Selvfølgelig vil man ikke betale mere end nødvendigt, men jeg føler, at de er nogle forrædere, dem, der tjener en masse penge i Danmark og så stikker af til udlandet. Det var det sidste, som jeg kunne finde på. Overhovedet,” sagde Larsen dengang til avisen. Han har også afvist, at Danmark har en for høj beskatning på netop virksomheder.  

“Jeg vil ikke sige, at jeg ligefrem kæmper for at få højere skat, men skat er en nødvendighed, som man må acceptere. Så må politikerne slås om, hvad en rimelig skat er. Selv betaler jeg et eller andet trecifret millionbeløb i selskabsskat, selvom den er sat ned. Og jeg vil da gerne have så meget som muligt tilbage til at investere i nye butikker, nye selskaber og nye lande og så videre,” sagde han og har flere gange understreget, at han betalte sin skat med glæde.  

Det fik dog blandt andre Liberal Alliances medlem Joachim B. Olsen til at beskylde Larsen for at tale med to tunger, da han selv har lobbyet for at få sænket skatten på generationsskifte i familieejede virksomheder.  

Dronning Margrethe og prins Henrik besøger på sidstedagen af regentparrets sommertogt i 2008 Jysks nye store domicil ved Uldum. Her ses Dronning Margrethe i samtale med Lars Larsen. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Blev ved til det sidste
Det har da heller aldrig været en hemmelighed, at det var sønnen Jacob, der skulle drive sin fars livsværk videre. Det var også ham, der overtog formandsposten i Jysk Holding, da Lars Larsen i juni meddelte, at han trak sig tilbage på grund af sygdom. 

Fremover er det altså Jacob Brunsborg, der skal stå for de gode tilbud.  

Men således fortsatte Lars Larsen også med arbejdet og ledelsen af sit livsværk til det sidste.  

Som han sagde til DR tilbage i 2016: “Jeg kan ikke stoppe op. Sådan er jeg ikke bygget. Ellers så tror jeg, at jeg dør. Og det vil jeg jo ikke i så ung en alder.” 

Lars Larsen blev 71 år.  

Æret være hans minde.

Lars Larsen i Jysks hovedsæde, april 2019 (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix)

 

Dokumentation

Blå Bog: Lars Larsen

Født 6. august 1948, Arnborg

Søn af gårdejer Lars Kristinus Larsen (død 1948) og Signe Vera Kirstine Larsen, født Hansen
Gift 27. december 1971 med Kristine Brunsborg

Levnedsløb

  • Realekssmen 1966 (Hurup Realskole)
  • Elev i manufakturforretningen Magasin H & L, Thisted, 1966
  • Afdelingsleder i dyne- og madrasafdelingen samme sted, 1968
  • Ansat i gardinforretning i Aalborg
  • Gardinmontør hos Dresager Gardiner
  • Butikschef i Ulf Bolighus-MinusService 1974-79 (ansvarlig for afdelinger i Aalborg, Skalborg og Brabrand)
  • Studietur til Canada, USA, Tyskland og Frankrig
  • Stifter af Jysk Sengetøjslager A/S 1979 (nu Jysk A/S) (sammen med Viggo Iversen og Jørgen Rødhus)
  • Arbejdende formand for bestyrelsen i Jysk Holding A/S.

Ejer af

Jysk Holding A/S med cirka 2.800 forretninger i 52 lande

Ejer/medejer af

  • Bolia.com
  • Interior Direct
  • Himmerland Golf & Spa Resort
  • medstifter af Larsen Rejser A/S 1990 (ejer 1990-98)
  • Scancom International A/S; Back-Tee A/S
  • Ide-Møbler
  • Ilva
  • ID-Design
  • Ferdinand
  • SengeSpecialisten
  • Actona Company
  • Letz Sushi
  • Solid Leasing
  • Vision Properties
  • Garia.

Tildelt

  • Livsglædens pris (Simon Spies Fonden) 1989
  • Erhvervsbladets Års Pris 1993
  • PR-prisen 1993
  • MMM-prisen 1994
  • Entrepreneur of The Year 2001
  • Dansk Arbejdes Initiativpris 2003
  • Kong Frederik den IX's Hæderspris for fortjentsfuld indsats for Dansk eksport 2007
  • Første modtager af Dansk Erhvervssammenslutning Desas hæderspris 2009
  • Jysk udnævnt til Kongelig Hofleverandør 2010
  • Den Berlingske Fonds Hæderspris 2018.

- - -

Kilde: Kraks Blå Bog


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Larsen

Stifter, fhv. direktør, Jysk
elev (Magasin H&L, Thisted 1966)

0:000:00