Fem ting, du skal vide fra Konservatives landsråd

NEDSLAG: De blå partier skal gå fællesgang og redde klimaet på den borgerlige måde, arveafgiften på familieejede virksomheder skal droppes, og K er klar til at samarbejde over midten med regeringen. Her er fem ting, Altinget lærte på partiets landsråd i Herning.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Der er sket meget for De Konservative siden deres seneste landsråd. 1.720 mennesker har meldt sig ind i partiet, seks mandater blev til tolv ved folketingsvalget i juni, og partiet har for første gang flere kvindelige vælgere end mandlige.  

Altinget var med ved weekendens landsråd i Herning Kongrescenter og præsenterer her fem centrale pointer, der kom frem.

1. K vil bane borgerlig vej i klimakampen
Venstrefløjen skal ifølge partiformand Søren Pape Poulsen ikke længere have eneret på at ville redde klimaet. Vælgerne skal kunne vælge en borgerlig vej, som skaber vækst og arbejdspladser, i stedet for skattestigninger og kollektiv afstraffelse. 

Partiformanden opfordrer sine venner i blå blok til at melde sig helhjertet ind i klimakampen. Venstre og Nye Borgerlige lader vente på sig, når det gælder ambitionen om at sænke Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030.

Skatten på arv er et bittert og vredt projekt, som tiltaler dem, der ikke kan tåle, at andre har succes. Men man kan ikke bygge et land på jalousi.

Søren Pape Poulsen
Partiformand, Det Konservative Folkeparti

"Det er fodslæbende, at vi ikke har set alle partier i blå blok bakke op om 70-procents-reduktionen endnu," siger Bendt Bendtsen til Altinget

Han og flere andre K-profiler peger på klimaet som det fælles projekt, der kan samle de borgerlige partier igen. Men det kræver handling fra de borgerlige partier. KU-formand Anders Storgaard er skeptisk.

"Jeg mangler at se, at Pernille Vermund, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti rent faktisk brænder for klimadagsordenen. Indtil nu har de i hvert fald været dem, der har stået stejlest på alle tiltag," siger Anders Storgaard, og fortsætter:

"Det er fint nok, at Venstre har farvet deres logo grønt, men er de klar til at gøre noget ved landbruget? Det mangler jeg godt nok at se i praksis," siger Anders Storgaard. 

2. Samarbejde over midten
Partiets mandatfordobling ved folketingsvalget har skabt en situation, hvor det er muligt at samarbejde med regeringen. 

"Vi står klar. Vi har tolv mandater og kan erstatte Enhedslisten. Det giver regeringen mulighed for et andet flertal. Som vi selvfølgelig vil tage os betalt for at stille til rådighed," sagde Pape fra talerstolen.

Søren Pape er bekymret for den indflydelse, som Enhedslisten kan få som støtteparti under S-regeringen. Han har ved flere lejligheder kaldt deres politik "aparte", og ifølge mandaternes logik kan partiet altså erstatte Enhedslisten, som har 13 mandater.

3. Et anderledes syn på velfærd
Ud over klimadagsordenen peger flere konservative på landsrådet, at et nyt syn på velfærd også bør være et fælles borgerligt projekt.

"Vi har brug for et paradigmeskift i velfærdsdebatten. Vi skal til at spørge, hvad der giver kvalitet. Hvad er rimeligt, at vi får fra det offentlige – i stedet for, hvor meget vi kan få," sagde partiformand Søren Pape fra talerstolen lørdag formiddag.

Tankegangen er den gamle borgerlige parole om, at det skal kunne betale sig at arbejde.

"Jeg har oplevet mange gange, at det ikke altid er et spørgsmål om penge, når man skal skabe god velfærd, fordi indsatserne også kan blive ekstremt dyre eller forkerte. Tankegangen handler om, at vi mener, der er behov for at gentænke et system, og det tror jeg, mange danskere er enige i," siger gruppeformand Mai Mercado.

Læs også

4. Man kan ikke bygge et land på jalousi
Hvis man som mangeårigt K-medlem var ved at få kaffen galt i halsen over al den snak om klima og regeringssamarbejde, kunne man ånde lettet op. Der var nemlig også plads til en klassisk konservativ mærkesag.

Søren Pape har flere gange udtrykt sig arrigt om topskatten, som han har kaldt "marineret i jalousi". Lørdag gentog han så budskabet om et opgør med arveafgiften på familieejede virksomheder. S-regeringen planlægger at forhøje afgiften, så den kommer op på 15 procent igen. VLAK-regeringen havde ellers sørget for, at den i dag er sat ned til seks procent.

"Skatten på arv er et bittert og vredt projekt, som tiltaler dem, der ikke kan tåle, at andre har succes. Men man kan ikke bygge et land på jalousi," tordnede Pape i sin tale.

5. Ældrestyrken skal i arbejdstøjet
Der blev også plads til et politisk forslag i talen. Konservative ønsker at droppe al modregning i folkepensionen, hvis "ældrestyrken" har lyst til at bidrage på arbejdsmarkedet.

I dag er der et loft på 100.008 kroner årligt, som man som folkepensionist må tjene uden at blive trukket i folkepensionen.

"I dag bøvler folk med skatteregler og bureaukrati, hvis de vil lægge nogle timer på arbejdet, efter de egentlig er gået på pension. De regler skal afskaffes," sagde Pape.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Storgaard

Kommunalbestyrelsesmedlem (K), Frederiksberg Kommune, folketingskandidat
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2022)

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets Maritime Netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00