Feriepodcast: Den danske konkurrencestat

AJOUR: Få beskrivelser af det danske samfund har vakt så meget kritik og vrede følelser som konkurrencestaten. Men hvad er en konkurrencestat egentlig? Altinget Ajour har ophavsmanden til begrebet og teorien, professor Ove Kaj Pedersen i studiet.

Abonner via iTunes her | Find os i Spotify her | RSS-feed her

Præmisser for dansk velfærd blev dramatisk forandret først med den økonomiske krise i 1970'erne og siden den nye globale frimarkedsøkonomi i løbet af 1980'erne og 1990'erne.

Reaktionen på det blev overalt i Vesten – også i Danmark – at staterne blev konkurrencestater. Kampen om vækst og velstand blev fra da af drivende for udviklingen af dansk velfærd. Men debatten om det udeblev lige indtil forhenværende finansminister Bjarne Corydon (S) erklærede sin tro på konkurrencestaten.

Men så eksploderede den også, og den er både blevet kritiseret for at være borgerlig og for at være betonsocialdemokratisme.

Hvad er op og ned? Og er Mette Frederiksens mere klassiske socialdemokrati og hendes sejr ved FV19 ensbetydende med, at konkurrencestaten er på vej ud?

Altinget Ajours serie om politik i Danmark har ophavsmanden til teorien om konkurrencestaten, professor dr.phil. Ove Kaj Pedersen i studiet.

Denne udsendelse blev første gang publiceret 31. juli 2019.

Abonner via iTunes her | Find os i Spotify her | RSS-feed her

Forrige artikel Ugens Europa-podcast: Bliver Johnsons første EU-topmøde også hans sidste? Ugens Europa-podcast: Bliver Johnsons første EU-topmøde også hans sidste? Næste artikel Podcast: Regeringen vil styrke velfærdsfortællingen med forslaget om at spare på friskolerne Podcast: Regeringen vil styrke velfærdsfortællingen med forslaget om at spare på friskolerne
For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

STRAF: I landets fem største kommuner har mere end 200 familier mistet børnechecken, fordi deres børn har haft for meget ulovligt fravær. Aarhus-rådmand kritiserer straffen for at ramme socialt skævt, mens holdningen i København er anderledes positiv.