Kommentar af 
Flemming Chr. Nielsen

Flemming Chr. Nielsen: Sociale udskud hidser os mere op end udbyttesvindlere

KOMMENTAR: Hvis en udskudsgruppe uretmæssigt får udbetalt et mindre beløb, syder Folketinget. Men når Skat går glip af en halv milliard kroner årligt, gør det ikke indtryk, skriver Flemming Chr. Nielsen.

Skatteminister Morten Bødskov (S) har kaldt det et "nødvendigt vilkår", at Skat betalte bøden, som en tysk bank fik i sagen om udbyttesvindel. Det skaber afmagt, skriver Flemming Chr. Nielsen.
Skatteminister Morten Bødskov (S) har kaldt det et "nødvendigt vilkår", at Skat betalte bøden, som en tysk bank fik i sagen om udbyttesvindel. Det skaber afmagt, skriver Flemming Chr. Nielsen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Flemming Chr. Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En tryllekunstner kommer ikke langt med sine trick, hvis han ikke har lært sig det vigtigste af dem alle: Evnen til at aflede sit publikums opmærksomhed.

Det gælder om at få folk til at koncentrere sig om det uvæsentlige, så de ikke opdager det afgørende plattenslageri, der imens foregår.

Sådan kommer jeg altid til at tænke på Houdini og Uri Geller, når et politisk parti manipulerer os derhen, hvor vi ikke opdager, at kejseren er nøgen.

Al den aktuelle og tåbelige snak om vintermedister og vintertræer har formentlig kun til kynisk hensigt at sløre anderledes alvorlige samfundsproblemer.

Fakta
Flemming Chr. Nielsen (født 1943) er journalist, forfatter og oversætter af flere klassiske værker. 

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected].

Samme formål har det komplicerede net af regler, der skal udmatte asylsøgere, indvandrere, kontanthjælpsmodtagere, muslimer, hjemløse, arabisktalende, udlandsdanskere, Al Jazeera-seere, adoptivbørn, sociale afvigere og tofarvede ægtepar.

Samt utallige andre regler uden anden målsætning, end at de skal fange vores interesse og føre til, at vi stemmer på partier, som gør et livslangt forhindringsløb for den slags udskud til deres hjertesag.

Mens vi forlokkes til ophidselse og harme over petitesser, opdager vi ikke de egentlige tryllekunster.

Flemming Chr. Nielsen

Mens vi forlokkes til ophidselse og harme over petitesser, opdager vi ikke de egentlige tryllekunstere.

Ganske vist omtales de som regel i medierne, men de bliver ikke hængende som det stadig forurenende irritationsmoment, der udgøres af de opremsede "udskud".

Forleden kunne man for eksempel læse en højst alarmerende rapport fra Statsrevisorerne. I et sprog, der er så tørt som en tvebak og ikke kalder på folkelig popularitet, oplyses det indledningsvis, at skatteydere, som ejer aktier, på deres selvangivelser skal anføre, hvad de i årets løb har fået udbetalt som udbytte, og hvad de har tjent ved salg af aktier.

Det turde være elementær viden for aktieejere. Lige så elementært er det, at bankerne har pligt til at indberette den slags oplysninger til Skat. Det gør bankerne også.

Beroligende tilføjer Statsrevisorerne, at "skattereglerne på værdipapirområdet, herunder aktieområdet, er komplekse, og mange skatteydere kender eller forstår ikke reglerne".

Men efter den vuggevise kommer så Statsrevisorernes indsigelse mod den tryllekunst, som én af dem i Berlingske kalder "grotesk" og "helt uantagelig", og som de i samlet flok beskriver som "foruroligende" – nemlig at Skat slet ikke kontrollerer, om de beløb, som aktieejerne oplyser, nu også stemmer over ens med de beløb, som bankerne indberetter.

Statsrevisorerne skønner, at det offentlige på den måde går glip af godt en halv milliard kroner om året.

Giver det så anledning til en politisk kædereaktion af raseri, samråd og spørgsmål til ministeren?

Nej, og det foreslås heller ikke, at kyndige skattefolk skal trykke på en computerknap for at få et helt præcist billede af statens tab.

It-systemet til inddrivelse af tilgodehavender er allerede så multihandicappet, at borgerne i forvejen og medio 2019 skylder det offentlige 122,6 milliarder kroner, hvilket svarer til godt 21.000 kroner per dansker fra spædbarn til olding.

Dertil kommer, at udenlandske udbyttetryllekunstnere har tilegnet sig – var det 50, 60 eller 70 milliarder kroner?

Til de svimlende tal kan man lægge det ekstranummer, at et par af tryllekunstnerne ifølge TV 2 og Politiken har fået Skat til at betale den bøde på 110 millioner kroner, som en tysk bank fik for sin rolle i svindlen.

Eller som der står i Skats aftale med den tyske bank: "SKAT påtager sig at betale hele den danske bøde til Bagmandspolitiet på forhånd."

Houdini kunne ikke med samme elegance have frigjort sig fra sine lænker. Uri Geller kunne ikke så mirakuløst have bøjet så meget som en teske. 

Læs også

Borgernes reaktion er naturligvis en følelse af afmagt, og afmagten bliver ikke mindre af, at skatteminister Morten Bødskov (S) siger om den bøde, som svindlerne har tryllet Skat til at betale, at "som jeg har fået det udlagt, så har det været et nødvendigt vilkår".

Givetvis sidder ministeren med samme afmagtsfølelse som alle andre, og den mest nærliggende reaktion på afmagt er latteren.

Vi vælger derfor at grine højlydt, grinet gentages i diverse satireprogrammer, og grinet bliver efterhånden til nationens svar på at være snydt og bedraget, taget ved næsen og – ja, gjort læsterligt til grin.

Det hele er alligevel indviklet og ikke noget for almindelige mennesker. Og beløbene er så svimlende, at de ikke siger os noget som helst. Vores fatteevne rækker velvilligt strukket ikke engang til Britta Nielsens 112 millioner kroner.

Men hvis man sammenligner med den furore, som det vækker, når en eller anden blandt de omtalte "udskud" uretmæssigt får udbetalt et minimalt beløb, bliver absurditeten mere end iøjnefaldende.

Medier og politikere står på gloende pæle, og sydende af aktivitet kræver lederskribenter og politikere systemet ændret med tilbagevirkende kraft. Det hedder sig omgående, at en "udskudsgruppe" er grisk og bjergsom.

Den udnytter vores velvilje og lukrerer på vores naivitet. Af den grund må vi kræve mere politi, hårdere straffe og nul blødsødenhed.

Her er det også, at der gribes til den politiske propagandas allermest tarvelige trick – nemlig at der er udskud i vort land, som kun lurer på at afskaffe vores jul.

Den slags udskud skal vi i sandhed tage os i agt for, ikke for skatte- og udbyttesvindlere. De sidste agerer alligevel så kompliceret, at vælgerne ikke kan gabe over det. Der er altså ikke stemmer i at forfølge dem og deres kriminalitet.

Lad os hellere jagte dem, der vil sabotere vores jul. Det er noget, som vore vælgere for alvor fatter det samfundsnedbrydende i.

-----

Flemming Chr. Nielsen (født 1943) er journalist, forfatter og oversætter af flere klassiske værker. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Chr. Nielsen

Forfatter, oversætter
cand.scient. i matematik og fysik (Aarhus Uni. 1969)

0:000:00