Flertal er bekymrede over regeringens fokus på tvangsfjernelser og bortadoption: "Meget indgribende"

REAKTIONER: Både støttepartier og borgerlige savner mere vægt på forebyggelse i regeringens børneudspil. "Der er utroligt mange ting, der kan gøres, inden man tyer til så indgribende tiltag" som bortadoption og anbringelser ved tvang, siger SF.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Emil FrostSimon Lessel

Det skal være nemmere at fjerne eller bortadoptere børn uden forældrenes samtykke.

Sådan lyder et centralt forslag blandt regeringens 43 bud på, hvordan udsatte børn i Danmark skal sikres "et trygt hjem" - udspillet "Børnene først", som blev præsenteret onsdag.

Men blandt et politisk flertal i Folketinget vækker det bekymring, at regeringen vil gøre det lettere for kommunerne at gribe til så voldsomme tiltag. Flere peger på, at der stadig er flere muligheder for at give den forebyggende indsats et mærkbart løft.

”Jeg har svært ved at se for mig, at tvangsanbringelser og bortadoptioner løser størstedelen af problemet. Og tvang er jo meget indgribende i både børnene og forældrenes liv,” siger Radikale Venstres socialordfører, Henrik Vinther.

"Systemet er altså ikke automatisk bedre til at tage sig af børn end familien"

Marie Bjerre (V)
Socialordfører

EL: Det går ikke
Samme toner lyder fra regeringens øvrige støttepartier.

I lighed med Radikale Venstre kvitteres der dog også for, at regeringen nu har sat udsatte børn øverst på den politiske dagsorden.

”Vi er grundlæggende bekymret over regeringens fokus på anbringelser og bortadoptioner gennem tvang. Der er utroligt mange ting, der kan gøres, inden man tyer til så indgribende tiltag. Der findes mange forebyggende foranstaltninger, man kan bruge bedre, end vi gør i dag. Og der er stadig plads til, at vi kan løfte fagligheden,” siger socialordfører Trine Torp (SF).

Og på Twitter efterlyser Pernille Skipper (EL) svar på, hvad kommunerne skal have af muligheder, inden tvangsfjernelse kommer på tale.

”Det går ikke, at der ikke er noget mellem at lade børn i udsatte familier sejle sin egen sø og så tvangsfjerne,” skriver hun.

Læs også

Behov for mere viden
SF og Radikale Venstre peger desuden på, at der i dag mangler viden om, hvordan de udsatte børn hjælpes bedst.

”Der bliver fokuseret for lidt på, at vi faktisk bruger omkring 10 milliarder på anbringelser om året. Og vi bruger også store summer på forebyggelse. Men vi ved reelt set ikke, hvad der virker bedst for børnene. Derfor bør vi sørge for, at professionshøjskolerne og universiteterne går sammen om at forske mere i emnet,” siger Radikale Venstres Henrik Vinther.

Hos SF ønsker man at oprette en særuddannelse målrettet arbejdet med udsatte børn, så socialrådgiverne er bedre rustet til at håndtere de komplekse sager.

Regeringen foreslår at sætte børnene egne ønsker i centrum for beslutningerne. Det skal blandt andet ske ved at give børn selvstændig partsstatus, fra de er fyldt 10 år.

Men det er ikke i sig selv tilstrækkeligt at give børnene flere juridiske rettigheder, mener SF’s Trine Torp.

”Der skal også være kompetencer til at tale med børnene, hvilket ikke er så enkelt. Det kræver viden om børnene at forstå, hvad der ligger bag det, de fortæller,” siger hun og uddyber:

”Vi må aldrig havne et sted, hvor vi i rettighedernes navn giver børnene hele ansvaret for beslutningerne, som de ikke nødvendigvis kan gennemskue de langsigtede konsekvenser af.”

”Familieopslittende” og ”dybt bekymrende”
Også Venstre og Dansk Folkepartier gruer for S-regeringens planer om at lempe kravene for tvangsanbringelse. Her så man hellere, at regeringen havde lagt en plan for at styrke den individuelle indsats over for de udsatte familier.

"Regeringen viser, den vil systemet, selvom den siger, den vil barnet. Den er familieopsplittende, fremfor familiebevarende. Systemet er altså ikke automatisk bedre til at tage sig af børn end familien. Venstre vil en konkret og individuel indsats for det enkelte barn," skriver socialordfører for Venstre Marie Bjerre på Twitter.

Hun kvitterer dog også for "flere gode elementer" i udspillet.

I Dansk Folkeparti vækker regeringens udspil "dyb bekymring". 

Med det store fokus på tvangsanbringelser og bortadoptioner afskærer man nemlig de udsatte familier muligheden for at blive en del af løsningen, mener partiets socialordfører, Karina Adsbøl.

”Der er ikke noget evidens for, at børn får et bedre liv ved at blive bortadopteret. Det kan godt være, at der er udfordringer, men regeringen burde først og fremmest sætte ind ved at styrke hjælpen til de udsatte familier,” siger hun.

Inden længe forventes regeringen at indkalde partierne til de første forhandlinger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00