Grin og gråd fra Folketingets talerstol: Læs og se højdepunkter fra åbningsdebatten

GENOPLEV: Hvordan gik det til, da folketingsmedlemmerne debatterede under årets åbningsdebat? Altinget har samlet højdepunkterne fra debatten. Genoplev stemningen i videoen eller læs vores liveblog fra dagen.

Redaktionen

Klokken 23.44: Debatten er afsluttet
Efter 14 timer og 44 minutter er årets åbningsdebat afsluttes.

Klokken 23.02: Frederiksen: ”Vi ønsker ikke at spare på uddannelser”
Radikales uddannelsesordfører, Katrine Robsøe, spurgte statsministeren ind til regeringens forslag om at tage penge fra uddannelsesinstitutionernes markedsføringsbudgetter, og bruge dem til at finansiere regeringens udspil til en politireform.

”Det undrer mig at regeringen vil fjerne midler fra uddannelser og bruge dem på politiet. Skal vi droppe de besparelser,” spurgte Katrine Robsøe.

Statsministeren sagde, at hun nærmest blev provokeret af debatten og den radikale ordføreres spørgsmål om ”besparelser” på uddannelsesinstitutionerne.

Det var ikke mig, der skulle have holdt denne her tale

Sofie Carsten Nielsen (R)
Politisk leder (R)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

”Jeg begriber ikke, at vi skal bruge penge på reklamer på uddannelsesinstitutioner. De penge kan da bruges langt bedre. Men vi ønsker ikke at spare på uddannelse,” sagde Mette Frederiksen.

Regeringen ser dog ud til at være i mindretal, da nu også Venstre afviser at ville finansiere politireformen med uddannelsernes midler til markedsføring.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Klokken 22.34: ”Lad os lave en bred sundhedsaftale næste år”
Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen, vil gerne have statsministeren til at fremrykke arbejdet med at lave en ny sundhedsaftale.

Og den er Mette Frederiksen med på.

”Jeps. Lad os rykke det frem. Lad os lave en bred sundhedsaftale næste år i Folketinget,” siger hun og tilføjer, at hun er enig i, at der er behov for en sundhedsreform.

”Det er tæt på at kunne blive dagens bedste nyhed,” lyder reaktionen fra Søren Pape.

Den tidligere regering fremlagde et udspil til en ny sundhedsreform før folketingsvalget, hvor man blandt andet lagde op til at nedlægge regionerne. Det blev dog ikke til mere end et udspil, før valget stod for døren.

Læs også

Klokken 22.01: Folketingsmedlemmer får kritik for manglende fokus på corona
Mette Frederiksen roser folketingsmedlemmerne for at debattere klimaet, fordi det er en vigtig debat. Men hun er samtidig uforstående overfor, at coronavirussen ikke har fået samme opmærksomhed:

”Klimaet har fyldt meget i dag og tak for det, det er en vigtig debat. Men noget jeg ikke kan forstå, og tillad mig at være lidt direkte, det er hvor lidt den globale pandemi og coronaen har fyldt. Jeg har ganske enkelt svært ved at forstå det. Vi står midt i en global pandemi. Smittetallene eksploderer i lande også tæt på os. Mennesker mister stadigvæk livet. Mange bliver smittet,” siger hun og tilføjer:

”Og når jeg lytter til debatten i dag, så er det som om, at her i salen findes det næsten ikke mere. Det går ikke. For vi er lige midt i det.”

Se også klippene fra sidste års åbningsdebat:
Mette Frederiksen har aldrig oplevet så god stemning til en åbningsdebat

Klokken 21:49: Borgerlig renæssance og enevælde i Statsministeriet
Mette Frederiksen nævnte, at flere fra Nye Borgerlige i dag har efterspurgt en borgerlig renæssance.

”Renæssancen havde mange kendte og markante personligheder som Kopernikus og Da Vinci. Og jeg er med på Morten Messerschmidt har indspillet en jule-CD, men her stræber man alligevel lidt højere,” sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

”Selvom jeg som socialdemokrat synes, at der mangler noget i den borgerlige fortælling, så er det lidt i overkanten, hvis for mange borgerlige politikere synes, at man hænger fast i middelalderen, som går forud for renæssancen. Så galt står det ikke til, bliver jeg nødt til at sige."

”Nok om renæssancen. Efter den kommer enevælden, og der har I forklaringen på oprustningen af Statsministeriet," sagde statsministeren.

Klokken 21.44: Frederiksen sender varme tanker til både Radikale og Ellemann-Jensen
Statsminister Mette Frederiksen indleder talen med at sende varme tanker til alle i Radikales folketingsgruppe – og især til Morten Østergaard, som hun takker for et godt samarbejde.

Samtidig ønsker statsministeren den nye politiske leder Sofie Carsten Nielsen velkommen.

Det blev også til en hilsen til Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, der stadig er sygemeldt efter sin operation for diskusprolaps

”Jeg tror også, at jeg taler på alles vegne, når jeg siger, at vi har savnet Venstres formand i dag.”

Klokken 21.43: Mette Frederiksen går på talerstolen

Klokken 21.30: Gakgak og rablende sindssygt
Ligesom under Folketingets afslutningsdebat i juni, blev tonen skærpet, da det blev Nye Borgerliges Mette Thiesens tur til at stille spørgsmål til Sikandar Siddique.

”Sidst ordføreren (Sikandar Siddique, red.) var på talerstolen var det gakgak. Talen i dag var rablende sindssyg,” sagde Mette Thiesen.

Under afslutningsdebatten i juni valgte Sikandar Siddique at afholde et minuts stilhed i forbindelse med drabet på Georg Floyd i USA og de verdensomspændende Black Lives Matter-demonstrationer, som fik ordførere fra især DF og Nye Borgerlige op af stolene.

Klokken 21.13: Brugen af apartheid falder ikke i god jord
Dansk Folkepartis Karina Adsbøl er den første til at tage ordet, og hun er tydelig omkring, at hun ikke er enig i Sikandar Siddiques tale.

”Det er altid vilde ting, der kommer ud af ordførerens mund.”

Socialdemokratiets Lars Aslan er ikke tilfreds med, at Siddique vælger at bruge ordet apartheid i sin kritik af manglende stemmeret til ikke-statsborgere i Danmark.

”Det her handler ikke om apartheid,” siger Lars Aslan og tilføjer:

”Kan ordføreren ikke lade være med at bruge det ord. Det vil klæde debatten.”

Klokken 21:10: Et demokratisk apartheid
Partistifter af Frie Grønne Sikandar Siddique talte om demokratiet, som han mener, er en ”lukket fest”.

”Det er en demokratisk falliterklæring. Mange tusinde indvandrere og efterkommere har ikke statsborgerskab og kan derfor ikke deltage i demokratiet. Tæt på hver tiende i Danmark har ikke statsborgerskab. De står uden for demokratiet og bliver ikke lukket ind,” sagde han og fortsatte:

"Der kan man tale om at holde borgere uden for fællesskabet. Det er et demokratisk apartheid. Jeg fatter ikke, at mennesker der er født i Danmark, ikke kan stemme. Det kan og skal vi gøre bedre."

Desuden talte Sikandar Siddique om at lave en Klimalov 2.0 og kaldte regeringen og støttepartierne for en "historisk grøn skuffelse".

Klokken 21.03: Sikandar Siddique er på talerstolen
De Frie Grønne er de sidste til at indtage Folketingets talerstol.

Klokken 20.49: Rigsfællesskabet forklaret med sjofel vittighed
Færøske Sjúrður Skaale (JF) fik Folketingssalen til at bryde ud i grin, da han valgte at kaste sig ud i en sammenligning af forholdene i Rigsfællesskabet, der viste sig at ligge en anelse under bæltestedet.

”Der er to forudsætninger for at Danmark er en stor spiller i Arktis og Nordatlanten. Den ene er Grønland. Den anden er Færøerne. Når jeg hører danske politikere tale om det, så kommer jeg til at tænke på en vittighed,” sagde Sjúrður Skaale.

Herefter gik Sjúrður Skaale dog en smule i stå, da han blev i tvivl om formanden ville acceptere fremførelsen af en historie om banditter og ”livgivende organer”.

Gense hele vittigheden her:

Klokken 20.30: Færøerne og frihandel
Det færøske folketingsmedlem Edmund Joensen (SP) brugte sin tid på talerstolen på blandt andet at tale om handel mellem Færøerne og EU.

”Færøerne ønsker at handle med hele verden. Men vi skal ikke gøre os afhængige af lande uden for vesten,” sagde han.

”Danmark skal tale Færøernes sag og forhandle en frihandelsaftale med EU. Danmark har som medlem af Rigsfællesskabet et ansvar for at der laves en ny og bedre handelsaftale," lød det fra Edmund Joensen.

Klokken 20.17: Venstre forsøger at mane frygt i jorden
Venstres Christoffer Melson er ked af Aki-Matilda Høegh-Dams frygt for et regeringsskifte.

Han mener dog, at hun kan være helt trygt, og han referer til den tidligere regeringens samarbejde med Grønland.

Aki-Matilda Høegh-Dam svarer, at bekymringen skyldes tidligere erfaringer.

Klokken 20.04: Grønlands udenrigspolitik skal varetages af Grønland selv
Tiden er løbet fra, at danskere politikere skal bestemme over grønlandsk udenrigspolitik, siger Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut i sin tale.

Hun roser regeringen for at inddrage grønlandske politikere mere. Men hun er bekymret over, at det vækker kritik hos andre partier, og hun frygter derfor, at et regeringsskifte vil betyde, at den indflydelse bliver taget fra grønlænderne igen.

For den grønlandske udenrigspolitik bør ”helt klart” varetages af Grønland, og så kan Danmark være med som konsulent og observant til møder med andre lande.

”Hvordan ville I have det, hvis I ikke kunne forhandle udenrigspolitik uden EU’s, Tysklands eller Grønlands tilladelse?” spørger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Klokken 19.49: Balancen i stormagtsrivalisering
Hvordan vil Grønland finde sine ben i den store interesse, som stormagter udviser for landet? Og hvordan kan man fastholde Rigsfællesskabet samtidig med interessen bliver håndteret? Det vil Karsten Hønge gerne have svar på.

Det er et spørgsmål balance, svarer Aaja Chemnitz Larsen. For på den ene side skal Grønland være kritisk overfor USA, der har en anderledes kultur end Grønland. Men samtidig er der også et potentiale i et samarbejde med amerikanerne, som Danmark også har et tæt forhold til.

Dog understreger Chemnitz Larsen, at hun forholder sig kritisk – især overfor amerikanerne.

Klokken 19.30: Fiskeri skal være den primære indtægtskilde i Grønland
Grønland skal være en fiskerination, og landet skal ikke leve af råstof eller turisme. De to ting må gerne være supplement, men det skal være fiskeriet, som står i centrum.

Sådan siger den ene grønlandske medlem i Folketinget Aaja Chemnitz Larsen (IA) i sin ordførertale.

Ifølge hende vil turisme og råstofudvinding ikke kunne gøres bæredygtigt, men det er muligt at gøre fiskeriet grønt og bæredygtigt.

Klokken 19.16: Alternativets hjemmeside er flittigt besøgt
Både Radikales Kristian Hegaard og Venstres Anni Matthiesen har lavet research, inden de stiller spørgsmål til Torsten Gejl. De fortæller begge, at de har været en tur forbi Alternativets hjemmeside for at blive klogere på partiets politik.

Anni Mathiesen har bidt mærke i, at Alternativet gerne vil hjælpe iværksættere, men hun vil gerne vide, hvordan partiet vil gøre det. Hegaard har i stedet bidt mærke i, at partiet arbejder med tre bundlinjer, og han vil gerne have uddybet Alternativets forventninger til den økonomiske.

Klokken 19.15: Torsten Gejl: "Regeringen nøler på klimaområdet"
Efter pausen i åbningsdebatten har Alternativets folketingsmedlem Torsten Geil indtaget talerstolen i Folketingssalen. Han brugte det meste af sin taletid på at tale om klima og miljø.

Torsten Geil kritiserede regeringen for ikke at rykke hurtigt nok på den grønne omstilling. Han sendte samtidig en besked til Radikale, SF og Enhedslisten, som han mener bør være klar til at tage konsekvensen af deres kritik af, hvad han kaldte, ”regeringens klimanøl”.

”Der står det, der skal til i forståelsespapiret, men hvad hjælper det, hvis dem der har skrevet det, ikke forstår det? Hvornår er nok, nok? Hvor lang tid skal der gå, før regeringens støttepartier trækker støtten?,” sagde han.

”Der er masser af håb. Vi har stadig en mulighed. Men uden politisk vilje forsvinder håbet.”

Klokken 19.00: Torsten Gejl er næste på talerstolen
Middagspausen er slut, og nu er Torsten Gejl gået på talerstolen.

Klokken 18: Politikerne holder spisepause
Livesendingen genoptages klokken 19.

Klokken 17.44: En grøn skattereform må ikke blive en rød skattereform
Formanden bliver spurgt til, om Liberal Alliance vil være med til at indføre CO2-afgifter, og svarer, at han gerne være med til at kigge på en grøn skattereform, men "kommer ligesom alle andre partier med en række hvis’er og men’er".

”Det, der er vigtigt i forhold til at nå klimamålet, er ikke om det er 68, 69 eller 71 procent i 2030, men om det er noget der kan bruges ude i verden og på den lange baner bidrager til globale CO2-reduktioner,” siger han

”Så hvis man sætter CO2-afgifter så højt, at vi bare flytter produktionen ud af landet, så er vi ikke med. Hvis man ikke samtidig at man indfører en grøn skattereform sænker skatten på arbejde, investeringer og på virksomheder, så er vi heller ikke med. Vi ønsker ikke en grøn skattereform, der bliver en rød skattereform. Selve grundidéen om, at man laver en stigende CO2-afgift, der beskatter ensartet, er god, da den sikrer en markedsdreven, grøn omstilling”, siger Vanopslagh.

Klokken 17.20: Alex Vanopslagh (LA) indtager talerstolen
Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, lægger ud med at bebrejde regeringen for manglende inddragelse af Folketinget i forbindelse med håndteringen af corona. Regeringen bør fremlægge sin strategi, lyder det.

”Det er tilsyneladende kommet bag på regeringen, at der stadig er corona i Danmark. Hvor er strategien? Der er stadig lange ventetider på tests, smittesporingen er tvivlsom, og lukningerne kommer ud af den blå luft. Hvor er gennemsigtigheden, forudsigeligheden, logikken og systematikken?”

Partilederen griber også fat i sagerne om omsorgssvigt i ældreplejen. Vanopslagh slår til lyd for en ”fyringsreform” på ældreområdet. Han påpeger, at det er et udtryk for en ”systemfejl” i den offentlige sektor, når plejehjemsledere ikke afskediges efter sager om omsorgssvigt af beboerne.

17:05: ”Sexismedebatten er gået over gevind”
SF’s Astrid Carøe beder Pernille Vermund forholde sig til kommentarer om, at debatten om sexisme har taget overhånd.

”Når jeg siger, det er gået over gevind, så er det, fordi man har reelle seksuelle overgreb, forulempelser og magtmisbrug på den ene side. Og så har man noget, jeg vil kalde en kikset flirt og noget, hvor man tror der skulle være noget, og det skulle der så ikke, eller måske bare en fjollet lummer tone på den anden side,” lyder det fra Pernille Vermund, inden hun trækker Morten Østergaards afgang som politisk leder for Radikale frem som eksempel:

”Når man blander de to ting sammen, så er det at mudre debatten. Det er et bedrøveligt eksempel at hive frem. Men jeg synes, det er ret vildt, at man nogen steder har en kultur, der er så kontrolleret, at man ikke tør erkende, at man for ti år siden har lagt en hånd på en kvindes lår. Altså helt, helt ærligt, hvis det er så forfærdeligt, at man ikke tør komme ud med det, så er vi kommet for vidt.”

Klokken 16.57: Det nytter ikke at gribe magten, for magtens skyld
Pernille Vermund rettede opmærksomheden på hendes ”blå venner” og kom med en appel til de borgerlige partier om sammen at "støbe fundamentet til en borgerlig renæssance ”.

”Hvis hensigten blot er at få magten, kan man lige så godt lade Socialdemokratiet føre socialdemokratisk politik, fremfor selv at gøre det. Vi i den blå blok skal blive konkrete i vores samarbejde frem mod næste folketingsvalg,” og kom med en opfordring til de borgerlige partier:

”Lad os skabe et reelt, borgerligt alternativ bygget på konkret, borgerlig politik. Vi kommer til at støtte det projekt, og jeg håber, at vi i den borgerlige familie kan finde melodien, og gøre det sammen,” sagde Vermund.

Klokken 16.53: Regeringens håndtering af anden bølge slinger
Pernille Vermund støttede sammen med hele Folketinget i foråret regeringen og gav dem mandat til at tage nogle drastiske værktøjer i brug, i kampen mod coronasmitten.

Nu efterlyser Pernille Vermund handlekraft, og mener at regeringens håndtering af ”anden bølge slingrer”.

”Selvstændige erhvervsdrivende og hele brancher bliver ramt på indtjening og levebrød, mens regeringen har fjernet erstatningspligten for de virksomheder, der er ramt af restriktioner. Det er dybt urimeligt for de danskere der bliver ramt, og det skadeligt især for de mindre samfund," siger Pernille Vermund. 

Klokken 16.47: Pernille Vermund har ordet
Nye Borgerliges formand Pernille Vermund holder sin tale. Hun indleder med at tale om voldtægtsforbrydere med somalisk baggrund.

Klokken 16.38: Hvor skal pengene til skattelettelserne komme fra?
Peter Skaarup (DF) spørger Søren Pape Poulsen om, hvor alle Konservatives skattelettelser skal komme fra.

”I ligger i jeres skatteprogram op til mange, store skattelettelser. Det lyder jo godt, men hvordan vil I undgå at skade velfærden,” og fortsætter:

”Hvor skal pengene fra alle skattelettelserne komme fra. Skal man for eksempel spare på ældre, uddannelse eller politiet,” spørger Skaarup.

”Skattelettelser giver arbejdsudbud. Det vil skabe mere vækst og flere arbejdspladser. Og så kan man kigge på nogle områder i den offentlige sektor. Kan man finde nogle penge der? Det tror jeg på man kan. For eksempel jobcentrene, som længe har kørt ret ineffektivt. Vi skal nok mere diskutere hvordan vi skal bruge pengene i det offentlige,” svarer Pape.

Klokken 16.12: Omfanget af sexismesager kommer bag på Pape
Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, har ordet. Hun vil vide, om Konservative, set i lyset af de seneste ugers sexismedebat på Christiansborg, vil være med til at overveje at indføre skærpede krav til arbejdsgivere.

”Vil Konservative være med til at indføre det man kalder et indirekte, objektivt ansvar, hvor arbejdsgiveren har et ansvar for ikke blot at reagere hvis de hører noget, men også aktivt at opsøge, om kulturen er som den skal være på arbejdspladsen,” spørger Pernille Skipper.

Til det svarer Pape, at han i udgangspunktet er en smule skeptisk overfor at lægge et arbejdsgiveren ansvaret for, om vedkommende har opsøgt det nok.

”Jeg kan jo godt lide, at vi som mennesker må stå til ansvar for egne handlinger. Der skal selvfølgelig være et sted, hvor man kan henvende sig, hvis man har været udsat for krænkelser. Det her er rigtigt alvorligt”.

”Omfanget af sexismesager kom bag på mig, og det er klart, at vi skal reagere på det her,” siger Pape.

Klokken 16.00: Søren Pape (K) går på talerstolen
Partiformand Søren Pape Poulsen (K) starter med at rose statsministerens udspil om tryghed, som hun fremlagde i sin tale til tirsdagens åbning af Folketinget.

Men regeringen får også hård kritik for sin økonomiske politik, og Pape langer især ud efter udspillet om tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

”Vi har brug for vækst, arbejdspladser og økonomisk ansvarlighed. Siden februar er arbejdsløsheden steget med 34.000 personer, og det tal viser, at vi skal skabe nogle flere job. Alligevel har regeringen fremlagt et finanslovsforslag, der koster arbejdspladser i stedet for at skabe dem,” siger Søren Pape Poulsen og fortsætter:

”Jeg synes det er så forkert, som noget kan være. Og var det mig, der mistede jobbet på grund af en coronafyring, så ville jeg føle mig svigtet.”

”Desværre står ideologi over sund fornuft for regeringen og støttepartierne.”

Klokken 15:10: Grøn omstilling og social slagside
Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, har ordet. Hun spørger, om Enhedslisten kan bakke op om en grøn skattereform, som isoleret set øger uligheden, hvis der samtidig kompenseres for uligheden med andre initiativer?

”Jeg tror vi skal passe meget på med at skabe et billede af, at den grønne omstilling øger uligheden. For det behøver den ikke. Vi kan sagtens lave en grøn omstilling, som ikke øger uligheden,” siger han, men uddyber efterfølgende at ”det afgørende er, at vi samlet set ikke øger uligheden”.

Klokken 15:06: Vil Enhedslisten holde fast i krav til ældrepleje?
DF-formand Kristian Thulesen Dahl tryktester Enhedslistens krav til forbedret ældrepleje i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger.

Thulesen Dahl vil høre, hvordan Enhedslisten har tænkt sig at stå fast på, at der skal skaffes 2000 flere ansatte på ældreområdet.

Enhedslisten vil kræve, at der ansættes 500 husassistenter til ekstra hygiejneindsats, og at der i første omgang findes 1500 nye ufaglærte til ældreplejen, fordi der ikke er tilstrækkeligt uddannede på kort sigt, lyder svaret fra Peder Hvelplund (EL).

Klokken 15.04: Flere ansatte i ældreplejen
Peder Hvelplund (EL) mener ikke, at man kan omstrukturere sig ud af problemerne i ældreplejen. Det handler om, at de ansatte har kendskab til de ældre samt kendskab til patienterne, mener Hvelplund. Enhedslisten vil ansætte 2.000 flere i ældreplejen.

Klokken 14:58 Det skal være forbudt at sælge sorte biler i 2025
Det er gruppeformand Peder Hvelplund som indtager Folketingets talerstol for at holde Enhedslistens ordførertale.

Enhedslisten vil kræve klimahandling nu, og Peder Hvelplund slog fast, at Enhedslisten vil kæmpe for, at det fra 2025 ikke skal være tilladt at købe nye benzin- og dieselbiler.

”Vi skal derimod fokusere på bedre kollektiv trafik og cyklisme. I landdistrikterne, hvor den kollektive trafik ikke er tilstrækkelig, skal vi gøre mere for, at elbiler bliver billigere,” sagde gruppeformanden og tilføjede:

”Ny teknologi er vigtig, men den alene kommer ikke og reder os. Konkrete løsninger nu, skal bane vejen ud af klimakrisen”.

Klokken 14.24: En ledelsesreform fremfor fyringsreform
Formand hos Liberal Alliance Alex Vanopslag roste SF-formanden for en ”god og eftertænksom tale”, hvor han er enig med Pia Olsen Dyhr om, at for mange børn mistrives. Han konstaterer, at løsningen ikke blot handler om flere penge, men om en bedre ledelse på institutionerne – og at man kan komme af med dårlige ledere.

”Derfor er der brug for en fyringsreform, som gør det lettere at afskedige dårligere ledere,” lød det fra Alex Vanopslagh.

Pia Olsen Dyhr var dog ikke sikker på, at fyringsreform var vejen frem.

”Den offentlige sektor kunne trænge til en ledelsesreform. Jeg er, ligesom Alex Vanopslagh, også optaget af at kigge på ledelse. Her er meget, vi kan gøre meget bedre. Det gælder helt fra plejehjemmet, sundhedsvæsenet og til daginstitutionerne. Hvis vi tør at sætte de offentligt ansatte lidt mere fri, så de får mere ansvar for deres eget arbejdsfelt og dyrker deres faglighed, så kan vi meget mere. Så det kunne jeg tænke mig, at vi gjorde langt mere i den offentlige sektor,” lød det fra Pia Olsen Dyhr.

Klokken 14.05: Vi skal mødes og kigge hinanden dybt i øjnene
SF's formand Pia Olsen Dyhr opfordrer partilederne til at mødes og snakke om sexisme.

Klokken 13.58: Pia Olsen Dyhr indtager talerstolen
SF's formand Pia Olsen Dyhr bliver berørt og stemmen knækker undervejs, når hun i sin tale indleder med at påpege, hvordan velfærdsstaten skal styrkes for at sikre en ordentlig behandling af børn og ældre.

”Vi blev valgt, fordi så mange danskere ønsker et samfund, hvor vi sætter børn der mistrives før besparelsesgevinster i et dødssygt regneark. Fordi vi ikke accepterer, at børn skal vokse op i fattigdom. Hvor man som borger med handicap får den hjælp, som loven siger, man har ret til. Hvor vi ikke accepterer, at de ældre bliver svigtet.”

Klokken 13.38: Der er blevet begået fejl på udlændingeområdet
Kulturordfører hos Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, er nysgerrig efter at få svar på, om Radikale er enige i statsministerens udsagn fra åbningstalen i tirsdags, hvor hun blandt andet sagde, at dele af udlændingepolitikken er slået fejl.

”Ja, der er da begået fejl gennem årene,” svarer Sofie Carsten Nielsen.

”Det vil der formodentlig også blive gjort fremover. Der er også begået fejl med DF ved bordet. Der er blevet fokuseret på symboler fremfor at løse rigtige problemer. Man har brugt meget energi på at udskamme i stedet for at inddrage bestemte befolkningsgrupper. Men ja, vi har også været involveret i fejl på det område,” fortsatte hun.

Dernæst spurgte Morten Messerschmidt, om den nye politiske leder ville løfte sløret for, hvad Radikale har tænkt sig at gøre for at løse nogle af de problemer, der er på udlændingeområdet.

”Ville I synes, at det er en god idé at sende kriminelle udlændinge ud af Danmark, vil det være en løsning at have hårdere straffe og bøder, vil I indføre opholdsforbud og alle de ting, som jo først var DF’s idéer, men nu har bredt sig til andre partier? Vil I bevæge jer ud i virkeligheden,” lød spørgsmålet fra Messerschmidt.

”Vi må tage stilling til, om hvert enkelt tiltag rent faktisk løser problemerne ude i virkeligheden. Skabes der mere tryghed, ved de forslag. Det tager vi løbende stilling til - og nogle gange gør der,” svarede Sofie Carsten Nielsen.

Klokken 13:23: Radikale vil kræve svar på faldende arbejdsudbud
Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, holder fast i spørgsmålet om Arne-pensionens påvirkning af arbejdsudbuddet.

”Hvordan vil Radikale reagere, når den her aftale kommer?” spørger Pape.

Radikale vil i forbindelse med de kommende forhandlinger om finansloven vurdere, om regeringen har leveret tilstrækkelige svar på, hvordan de 9.000 mennesker der trækkes ud af arbejdsmarkedet, skal erstattes, forsikrer Sofie Carsten Nielsen.

Klokken 13.11: Spørgsmål fra salen
Venstres Hans Andersen spørger, hvordan Radikale vil skaffe flere mennesker på arbejdsmarkedet. Han henviser til, at regeringens udspil om tidligere pension vil reducere arbejdsudbuddet med 9.000 personer.

Men Arne-pensionen er ikke Radikales opfindelse, og derfor er det regeringen, der skal levere svar på de økonomiske spørgsmål, som udspillet rejser, lyder svaret,

”Det er regeringens ansvar at levere bud på det. Vi kommer også gerne med vores konstruktive bud på det, men det er dem, der trækker mennesker ud af arbejdsmarkedet. Derfor skal de også levere flere mennesker, så vi har en forsvarlig økonomi,” siger Sofie Carsten Nielsen.

Klokken 13.06: Vi har ikke levet op til tilliden
Sofie Carsten Nielsen (R) rettede derefter opmærksomheden mod klimakrisen. Her kritiserede hun regeringen for at negligere indsatsen mod klimamålet, som skal sikre en70 procent CO2-reduktion i 2030.

”Danskerne har vist os vejen. En ny retning. En grøn retning. Vi har ikke levet op til danskernes tillid. Det grønneste folketing venter stadig på, at regeringen bekender kulør,” siger hun.

Hun kritiserer regeringen for deres ”quick-fix og hockeystav-tilgang” og mener, at den ”mere og mere ligner en tryllestav, som på magisk vis skal fjerne problemerne lige inden deadline” i 2030, og gav danskerne det hun kaldte en klimagaranti.

”Radikale vil garantere, at vi ikke vil lægge stemmer til en finanslov, som ikke ligger op til klimahandling. En garanti, til dem som kræver forandring,” sagde den nyvalgte politiske leder.

Klokken 13.01: Vi skal sexismen i Danmark til livs
Den nye politiske leder hos Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, lagde ud med at tale om partiets seneste døgn, som om noget har været hektisk.

Hun startede med at understrege, at Radikale vil kæmpe for at komme sexismen i Danmark til livs og fremhævede samtidigt, at Morten Østergaard har betalt en meget, meget høj pris for det, som startede med en hånd på låret for snart ti år siden.

”Jeg forstår godt, hvis nogen tænker, at det er voldsomme konsekvenser. Men Morten Østergaard har sat sig selv til side for vores parti, og for kampen mod sexisme. Her skal mere end et navn og en sag til. Vi vil have gjort op med en rådden kultur. Ikke bare her på Christiansborg, men i hele det danske samfund. Vi har meget at gøre hos os,” startede hun og forsatte med en appel til hele Folketinget.

”Jeg håber også, at I vil kigge indad i jeres partier. I har meget at gøre”.

Klokken 13: Radikales nye leder holder tale
Sofie Carsten Nielsen holder sin første tale som ny leder af Radikale Venstre. "Det var ikke mig, der skulle have holdt denne her tale," indleder hun og taler om sexisme og derefter klima.

Altinget bragte et portrætinterview af hende sidste år. Det kan du læse her:

Klokken 11.53 Pia Kjærsgaard har ringet med klokken 
Der er frokostpause til klokken 13. 

Her vil Radikales nye formand Sofie Carsten Nielsen indtage talerstolen.

Klokken 11.41: Vil DF være med til at lukke hul for velfærdsprofit?
SF’s Kirsten Normann Andersen spørger, om DF vil være med til at sikre, ”at skattekroner ikke fosser ud af landet i skattely”, når private virksomheder skaber profit ved at levere velfærdsydelser. 

”Dansk Folkeparti vil gerne være med til at rette reglerne til, så vi sikrer, at pengene går til de velfærdsområder, vi gerne vil have,” svarer Kristian Thulesen Dahl og uddyber:

”Men for os handler det om at løse opgaven, uden at vi nødvendigvis siger, at det, der er privat, er noget skidt, fordi sådan er det jo ikke. Der er masser eksempler på virksomheder, der skaber forretning ved at hjælpe mennesker, men som har hjertet på det rette sted.”

Klokken 11.37: En ensartet CO2-afgift er ikke så enkel
Radikale Venstres Ruben Kidde vil høre, om DF vil være med på holdet, som ønsker at indføre en ensartet CO2-afgift, i forbindelse med forhandlingerne om en grøn skattereform.

Kristian Thulesen Dahl var dog ikke så overbevist om, at løsningen om en ensartet CO2-afgift er helt så enkel, som Kidde fremlagde den.

”Hvad er en ensartet CO2-afgift overhovedet? Hvad kommer det til at koste for danskerne og for de danske virksomheder? Vi skal sikre, at en eventuel CO2-afgift ikke rammer skævt. Så vi tager os den frihed, og venter på regeringens udspil og vil derefter vurdere hvordan konsekvenserne af det udspil ser ud,” svarede DF-formanden.

Klokken 11.30: S-ordfører roser Thulesen Dahl
Socialdemokratiets retsordfører Jeppe Bruus roser DF-formandens "gode tale".

Det får denne kommentar med på vejen fra gruppeformand Peter Skaarup (DF):

Klokken 11.27: Vil Dansk Folkeparti ikke gå efter klimamålet? 
Torsten Gejl fra Alternativet vil vide, hvorfor Dansk Folkeparti er begyndt at trække i land på klimamålet om 70 procents reduktion i 2030? 

“Når vi i stedet har talt om 65 procent i 2030 eller 70 procent i 2035, så er det for at få lidt realisme ind i det her. Tingene er ikke skåret i granit,” svarer Kristian Thulesen Dahl.  
 
Klokken 11.24: Pernille Vermund vil finansiere Arne med lavere ydelse for unge ledige 
Nye Borgerlige er bekymrede over, at en kommende ret til tidlig pension vil give lavere arbejdsudbud. Derfor spørger NB-formand Pernille Vermund Thulesen Dahl, om Dansk Folkeparti vil være med til at finansiere en del af regningen for Arne ved at afskaffe den særlige ydelse til nyuddannede ledige, den såkaldte dimittendsats. 

“Vil det ikke være en god idé at droppe den ydelse i stedet for at finde pengene ved at øge skatterne,” spørger Vermund. 
Kristian Thulesen Dahl understreger, at han og DF går ind for tidlig pension til Arne. 

“Vi er heller ikke meget for skattestigninger,” især ikke med de udfordringer, virksomhederne står med under coronakrisen, siger Thulesen. 
"Men vi har ikke foreslået at fjerne dimittendsatsen. Men det er da godt, at der kommer bud på finansieringskilder,” lyder svaret til Vermund, som replicerer: “Det er jeg godt nok ked af”. 

Klokken 11.18: Hvad med børnene på Lesbos?
Rosa Lund fra Enhedslisten spurgte Kristian Thulesen Dahl om hvad DF vil stille op med de børn, som ifølge Lund bor på gaden i Lesbos, Grækenland, efter flygtningelejren i Moria brændte for nogle uger siden.

Enhedslisten har forslået regeringen at tage imod 300 uledsagede børn samt nogle af deres forældre.

”Vi er klar på at hjælpe, men vi hjælper ikke nogen ved at tage dem til Danmark. Vi bliver nødt til at hjælpe i nærområdet, der hvor folkene er nu. Der er sikkert mange flygtninge, men helt givet også mange migranter som søger en bedre tilværelse i Europa” svarede Thulesen Dahl og fortsatte:

”Vi løser ikke noget ved at tage flere herop. Vi bliver nødt til at overbevise dem om, at det er lokalt der skal ske en forandring, og det er her vi skal rette vores hjælp”.

Klokken 10:58: Thulesen Dahl indtager talerstolen
DF-formand Kristian Thulesen indleder sin tale med en kritik af regeringens ”manglende inddragelse af Folketinget” i håndteringen af coronavirus.

”Vi skal have nye retningslinjer for håndteringen af corona. Vi skal have mere indflydelse og større indsigt. Det skal Folketinget sikre, når vi reviderer epidemiloven,” lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.

Resten af talen kredser om udlændingepolitikken, og DF-formanden kvitterer for, at Socialdemokratiet er slået ind på en strammere kurs.

”Men for at løse problemerne skal vi forstå, at der er et reelt kultursammenstød i vores land,” siger Kristian Thulesen Dahl.

”Områder af Danmark ændrer karakter, når de overbefolkes af mennesker med muslimsk baggrund.”

Klokken 10.38: Skaarup ikke tilfreds med Løhde
Sophie Løhdes (V) svar til Peter Skaarup (DF), var tilsyneladende ikke godt nok for gruppeformanden.

Klokken 10.16: DF presser Venstre på udlændingepolitikken
Gruppeformand for DF, Peter Skaarup, efterspørger klare linjer fra Venstre i spørgsmålet om regeringens bud på nye stramninger af rets- og udlændingepolitikken.

For selvom det ifølge Skaarup er ”en fornøjelse, at regeringen ændrer signaler”, og at statsministeren varsler bøder og i sidste ende fængselsstraf for at bryde zoneforbud, vil DF gå skridtet videre. Brud på opholdsforbud skal også kunne føre til udvisning af Danmark, lød det:

”Hvad er Venstres holdning til opholdsforbud og bøde på 10.000 kroner for at bryde det? Burde man ikke udvises af Danmark?” spurgte Skaarup.

Sophie Løhde forholdt sig ikke til forslaget om mulig udvisning.

”Venstres formand har selv foreslået et opholdsforbud, så Venstre er positive over for regeringens forslag. Men Venstre mener, at en bøde på 10.000 kroner er i den lave ende,” svarede Sophie Løhde og understregede:

”Der er behov for at stramme op.”

Klokken 10.03: Vi skal have gang i iværksætterlysten
Anden ordfører på talerstolen er Venstres politiske ordfører Sophie Løhde. Formand Jacob Ellemann-Jensen er fortsat sygemeldt efter en operation for to diskusprolapser.

Fra start anfægter Sophie Løhde regeringens ”fodslæbene” tilgang til klimaudfordringerne.

”Det er ikke en mulighed at bruge regeringens hockeystavmodel. Med den, rammer vi ved siden af klimamålet. Vi skal træffe et valg om, at vi vil være først på beatet og skaffe de skarpeste hjerner og de dygtigste hænder til flere grønne arbejdspladser i fremtiden,” sagde Løhde og fortsætter:

”Vi skal sikre en bæredygtig vækst, med grønne arbejdspladser og grøn eksport. Regeringen vil gøre det sværere at være iværksætter og går til angreb på arbejdspladser og virksomheder ved at indføre flere skatter og gøre det dyrere at låne penge. Det kvæler iværksætterlysten,” sagde Sophie Løhde fra talerstolen.

Sophie Løhde lagde også vægt på, at regeringen har svigtet på udlændigeområdet. Hun siger, at regeringen har taget tre skridt tilbage, og fastlåser flere indvandrer på overførselsindkomster.

”Venstre vil en anden vej. Vi vil føre en konsekvent og stram udlændingepolitik og vi vil søge for, at de kriminelle indvandrer som sidder i udrejseposition kommer ud af landet. Her har regeringen svigtet”.

Klokken 9.32: Socialdemokratiets hockeystav
Enhedslistens Mai Villadsen tager fat i hockeystaven, som regeringen har talt om igen og igen den seneste tid. Det langstrakte skaft på staven er regeringens billede på, at der ikke skal gøres noget markant for at nå en reduktion af drivhusgasser på 70 procent i 2030 lige foreløbig, mens bladet - hvor kurven knækker drastisk opad - er den sidste tid inden 2030, hvor nye og billigere teknologier skal sikre, at de 70 procent nås på målstregen.

”Er det en ansvarlig vej politik at føre?” spørger Mai Villadsen Socialdemokratiets Jesper Petersen.

”Vi mener man skal tage den ansvarlige vej, hvor vi bruger alle ressourcer mulige på at forfølge kendte teknologier, få de CO2-reduktioner, der er behov for, forfølge klimarådets delmål. Mener regeringen ikke, at hockeystav-vejen er at gamble med fremtiden,” fortsætter hun.

Men Jesper Petersen peger på, at det afgørende er, at man når frem til målet.

"Der bliver trukket lidt hårde veksler på den hockeystav-metafor," siger han og fortsætter:

"Når man træffer nogle beslutninger om investeringer nu, så er det ikke altid lige med det samme, at man ser gevinsten af dem. Og det er jo ikke anderledes end tidligere, når der er lavet energiforlig og for eksempel truffet beslutning om havvindmølleparker. Man laver et udbud, der går nogle år og så realiserer man gevinsten. Og det er det, der også er tale om her." 

Klokken 9.05: Tænk hvor vi var for ti år siden
Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, er første mand på talerstolen. Han kigger tilbage på, hvor meget der er sket i de sidste ti år.

”Dengang lejede vi DVD-film i Blockbuster, og de færreste vidste, hvad en selfie var – eller havde prøvet at tage en. For ti år siden dækkede vindkraft en femtedel af det danke elforbrug – i dag er det halvdelen. Der blev købt 50 elbiler i hele 2010, og sidste år var det tal mere end 100 gang så stort. Vi har udryddet polio og i Danmark kan homoseksuelle gifte sig på lige fod med andre i en kirke," siger Jesper Petersen. 

Han peger på, at der også de næste ti år vil blive udrettet en masse for samfundet, borgerne, naturen og miljøet.

"Det kræver selvsagt en kæmpe indsats, nogle gange svære beslutninger, dilemmaer, hårde politiske sværdslag i forhandlinger, der vil tage flere timer end dagens debat. Men vi vil komme fremad til en bedre fremtid," siger Jesper Petersen. 

Klokken 08.45: Sådan foregår åbningsdebatten
I dag, torsdag, er dagen for Folketingets store åbningsdebat, som plejer at udvikle sig til en lang affære.

Her skal folketingsmedlemmerne nemlig ud i en diskussion om statsminister Mette Frederiksens åbningstale og om aktuelle politiske emner. Alle politiske emner, både nationale og internationale, er til debat, men ofte vil åbningsdebatten i løbet af kort tid samle sig om ganske få temaer, som for eksempel udlændingepolitik, klima, skat og nok særligt i år corona-situationen.

Åbningsdebatten starter klokken 9, hvor enten partiformanden eller den politiske ordfører fra det største parti får ordet først. Derefter får det næststørste parti ordet og så fremdeles. Hver taler har ti minutter, og én efter én holder de hver deres tale. Efter hver tale er der debat, hvor alle folketingsmedlemmer kan stille spørgsmål til den aktuelle ordfører. 

Efter alle ordførerne har talt, går statsminister Mette Frederiksen (S) på talerstolen i 30 minutter.

I dag bliver første gang, at Sofie Carsten Nielsen skal på talerstolen som radikal leder, efter Morten Østergaard onsdag trak sig. Det bliver også første gang, at Alternativets Torsten Gejl, der er den eneste tilbageværende i Alternativets folketingsgruppe, skal repræsentere sit parti ved en åbningsdebat. Derimod har Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, været nødt til at videregive ordførertalen til Sophie Løhde, da han selv er sygemeldt efter en diskusprolaps. 

Rækkefølgen af talere
Jesper Petersen (S), politisk ordfører 
Sophie Løhde (V), politisk ordfører 
Kristian Thulesen Dahl (DF), formand
Sofie Carsten Nielsen (R), formand
Pia Olsen Dyhr (SF), formand
Peder Hvelplund (EL), gruppeformand
Søren Pape Poulsen (K), formand
Pernille Vermund (NB), formand
Alex Vanopslagh (LA), formand
Torsten Gejl (ALT), politisk ordfører
De fire nordatlantiske mandater

Klokken 8.27: Venstre starter dagen godt
Venstres folketingsgruppe starter dagen med brunsviger, så sukkerdepoterne er fyldt op til dagens lange debat:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00