Folketinget lurer stadig på Rigsarkivets bygninger: Her er idéerne

FLYTNING: Folketingets Præsidium har allerede besluttet at overtage Rigsarkivets læsesal og undersøger stadig mulighederne for at overtage de resterende bygninger, når Rigsarkivet flytter fra Slotsholmen. Se idéerne til den mulige overtagelse her. 

Folketinget vil fremover fortsat undersøge mulighederne for at overtage Rigsarkivets bygninger, når Rigsarkivet flytter væk fra Slotsholmen.

Folketingets Præsidium har dog allerede nu bestemt, at Folketinget overtager Rigsarkivets læsesal i Provianthuset, når den forventes at blive flyttet ved udgangen af 2019.

Det fremgår af Folketingets hjemmeside.

Medlemmerne af Præsidiet fik i februar mulighed for at se og drøfte et idékatalog, der indeholder resultatet af sidste års idékonkurrence om, hvordan bygningerne kan anvendes.

Idéerne er udviklet af eksperter inden for arkitektur, demokrati og formidling, og muligheden for at realisere dem vil i den kommende tid blive undersøgt af Folketingets administration, sådan at det nye Præsidium efter valget kan træffe den endelige beslutning om en eventuel overtagelse.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Illustration af idéen til et nyt demokratimuseum samt forbindelse mellem Rigsarkivet og Christiansborg under Rigsdagsgården. Foto: "Nye rammer for Folketinget – Idékataloget"

En bred vifte af idéer
I idékataloget præsenteres idéer fra tre forskellige teams, der har haft til opgave at undersøge, hvordan Folketinget blandt andet kan skabe mere åbenhed og synlighed ved at overtage Rigsarkivets bygninger.

De forskellige eksperter kommer blandt andet med flere idéer om, hvordan man kan renovere og anvende bygningerne, ligesom at man har set på mulighederne for udnytte loftrummene på Christiansborg og etablere underjordiske faciliteter.

Artiklen fortsætter efter billedet.

 
Visualisering af idéen om fremtidig udnyttelse af tagetagen på Christiansborg til administrativ og parlamentarisk arbejde. Foto: "Nye rammer for Folketinget – Idékataloget"

Med målet om at gøre Folketinget til ét af verdens mest åbne parlamenter er idéerne ikke kun tiltænkt det politiske arbejde, men også nye og forbedrede borgeraktiviteter.

Det bliver i idékataloget blandt andet foreslået at etablere et demokratimuseum med ovenlys under Rigsdagsgården, ligesom et team foreslår, at Rigsarkivets tagetage kan ombygges til kontorer eller mødelokaler for journalister eller folketingsmedlemmer.

Hele idékataloget kan findes her.   

Artiklen fortsætter efter billedet.

Illustration af idéen om en genskabelse af Rigsarkivets 80 meter lange bibliotekssal som befolkningens samlingssted til debatter, folkemøder, valgmøder m.m., som Christiansborg ikke kan rumme. Foto: "Nye rammer for Folketinget – Idékataloget" 

Forslag om ny, flyvende folketingssal
De forskellige teams er desuden kommet med idéer uden for opgaveområdet, og en af dem er at etablere en helt ny folketingssal.

Teamet skriver, at "man kunne forestille sig, at en ny, hypermoderne folketingssal blev hængt op i Slotsgården direkte forbundet til slottets fløje og synlig fra indgangen til Ridebanen – så demokratiets puls blev tydelig for alle."

Artiklen fortsætter efter billedet.

Illustration af idéen om en helt ny og moderne folketingssal i Slotsgården. Foto: "Nye rammer for Folketinget – Idékatalog"

Forslaget er til for at understrege Folketingets evne til at udvikle sig og være tidssvarende og for at fremhæve Folketingssalen endnu tydeligere som landets magtcentrum, lyder det.

En anden idé uden for opgaveområdet er at gøre Indre Slotsgård til "et levende opholdsrum for politikere og borgere" ved at erstatte den nuværende parkeringsplads med et grønt byrum og i stedet etablere en parkeringskælder i flere niveauer under Ridebanen.

Folketingets Præsidium består af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), og næstformændene fra de fire største partier, der ikke har formandsposten.

Rigsarkivets nye lejemål på Kalvebod Brygge forventes at stå klar til indflytning 1. juli 2020. Den endelige overtagelsesdato ligger dog endnu ikke fast, ligesom at det heller ikke er sikkert, at det bliver Folketinget, som kommer til at overtage Rigsarkivets bygninger. 

Forrige artikel Dagens overblik: Radikale stiller ufravigeligt klimakrav til ny S-regering Dagens overblik: Radikale stiller ufravigeligt klimakrav til ny S-regering Næste artikel Omstridt a-kasse henter ny direktør i fagbevægelsen Omstridt a-kasse henter ny direktør i fagbevægelsen
Brostrøm: Vi har en dybt bekymrende alkoholkultur blandt skolebørn

Brostrøm: Vi har en dybt bekymrende alkoholkultur blandt skolebørn

INTERVIEW: Nye tal viser, at danske skolebørn fortsat er europamestre i druk. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ønsker et opgør med en usund alkoholkultur. Højere afgifter og aldersgrænser virker, men det er op til politikerne, hvilke værktøjer der skal i brug, siger han.