Forhandlingsparter inden sættemøde om OK20: Det bliver hårde forhandlinger

OK20: Forhandlingerne om overenskomstfornyelser for omkring 230.000 arbejdere ser ud til at blive hårde, lød det fra industriens parter, da forhandlingerne blev skudt i gang. 

De fire topforhandlere mødtes onsdag i Industriens Hus i København. Fra Venstre: Kim Graugaard, Lars Sandahl Sørensen, Claus Jensen og Mads Andersen. 
De fire topforhandlere mødtes onsdag i Industriens Hus i København. Fra Venstre: Kim Graugaard, Lars Sandahl Sørensen, Claus Jensen og Mads Andersen. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Daniel Bue Lauritzen

Der er udsigt til hårde forhandlinger, når der over de kommende måneder skal sikres en ny overenskomst på industriens område. 

Sådan lød det fra begge forhandlingsparter i CO-industri og Dansk Industri, inden forhandlerne onsdag mødtes til et sættemøde i Industriens Hus.

"Det bliver uden nogen som helst tvivl en temmelig svær opgave, vi kaster os ud i her. Det er også en enormt vigtig opgave," sagde Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i DI.

 "Jeg er heller ikke i tvivl om, at det bliver hårde forhandlinger," sagde Claus Jensen, der leder forhandlingerne for CO-industri på vegne af omkring 230.000 arbejdere i industrien.

Startskuddet til OK20
Onsdagens møde mellem parterne er startskuddet til de samlede overenskomstforhandlinger i 2020, hvor i alt omkring 600.000 danskere skal have fornyet deres overenskomster. 

Inden mødet gjorde Lars Sandahl Sørensen det klart, at hans vigtigste opgave på vegne af erhvervslivet bliver at sikre, at Danmarks stærke konkurrenceevne er intakt, når der er sat underskrift på de nye aftaler.

"Vi skal sikre de danske virksomheders og Danmarks konkurrencekraft og konkurrenceevne, således at virksomhederne og medarbejderne kan blive ved med at vinde ordrer til Danmark, kan blive ved med at trække en positiv vækstudvikling og blive ved med at trække attraktive arbejdspladser hertil," sagde DI-direktøren.

Læs også

Omvendt var Claus Jensen fra CO-Industris hovedfokus på at sikre, at hans medlemmer får en større del af den kage, der skabes i industrien. 

"Vores konkurrenceevne er bomstærk og stigende stærk. Virksomhederne har tjent rigtig, rigtig mange penge. Alt det skal selvfølgelig afspejle sig i de overenskomstforhandlinger, vi går i gang med nu," sagde han.

Forskellige økonomiske analyser
Forhandlingerne indledes umiddelbart efter, at finansminister Nicolai Wammen (S) i midten af december præsenterede en ny prognose for dansk økonomi, der peger på en aftagende vækst i de kommende år.

Det koblede Lars Sandahl Sørensen fra DI med erhvervslivets behov for massive investeringer i teknologi og den grønne omstilling og opfordrede på den baggrund til mådehold i forhandlingerne.

"Usikkerheden er større, end den har været på noget tidspunkt de sidste mange år. Konkurrencen fra udlandet er hård og tiltagende, og det kan mærkes i alle dele af erhvervslivet," sagde han og fortsatte:

"Derfor ser vi det som en meget vigtig fælles opgave at sikre vores overenskomster, så vi sikrer en blød landing for dansk økonomi, hvor vi ikke sætter vores velstand og arbejdspladser på spil." 

Læs også: Her er de fire topforhandlere

De økonomiske prognoser giver dog ikke anledning til panderynker hos CO-Industris formand, Claus Jensen.

"Så er Lars (Sandahl Sørensen, red.) lidt bekymret for fremtiden. Og ja, det kan man jo altid være," sagde han:

"Vi er ikke så negative, at vi kigger med skræmte øjne på fremtiden. Vi tror faktisk på, at det kommer til at gå ganske udmærket."

Han ville ikke gå i detaljer med, hvilke krav han lægger mest vægt på i forhandlingerne.

"Vi går til forhandlingerne med fuldstændigt åbent sind, og så tager vi der, hvor vi synes, at der er mulighed for at få, sådan som forhandlingerne udvikler sig," sagde han.

Dokumentation

Køreplan for OK20

Optakten: Mandag 9. december mødtes parterne på byggeriets område som de første for at fastlægge rammerne for overenskomstforhandlingerne. Deres forhandlinger omfatter knap 180.000 lønmodtagere.

Startskuddet: 8. januar indledtes forhandlingerne på industriens område med et sættemøde mellem CO-Industri og Dansk Industri. Herefter er OK20 officielt fløjtet i gang.

Minimallønsområdet: Parterne i industrien forsøger i løbet af februar som de første at nå et forlig, som er retningsgivende for 260.000 medarbejdere på DI’s medlemsvirksomheder.

Forliget kaldes spydspidsforliget, fordi det udstikker linjen for løndannelsen på hele det såkaldte minimallønsområde, hvor overenskomsten lægger et niveau, som følges op af lokale forhandlinger på de enkelte arbejdspladser.

Normallønsområdet: Efter forliget på industriens område er turen kommet til transportområdet, som omfatter cirka 105.000 lønmodtagere. Her forhandles mellem DI og 3F Transport, som skaber gennembrudsforliget på normallønsområdet, hvor det centrale resultat er direkte styrende for løn- og arbejdsvilkår.

Ketchupeffekten: Samlet vil de to gennembrudsoverenskomster udstikke rammen for cirka 800 overenskomster i DA-regi. I perioden februar-marts forsøger de øvrige brancher at nå til enighed, herunder handel og service, slagteri, rengøring, hotel-restauration og byggeri.

Den nuværende overenskomst udløber 1. marts 2020, men forligsmanden har mulighed for at udskyde en storkonflikt med to gange 14 dage, hvis parterne endnu ikke er i mål med aftalerne til denne dato.

Urafstemningen: Når alle forlig er faldet på plads, sendes resultatet til urafstemning, som forventes afsluttet i april.

Sammenkædningsprincippet: Hvis forhandlerne på et eller flere områder er kørt fast, kan forligsmanden benytte sammenkædningsreglerne til at lave en samlet overenskomstskitse, som sendes til urafstemning blandet medlemmerne. Det betyder i praksis, at stemmerne fra alle medlemmer tælles samlet. Selv om flertallet på et enkelte overenskomstområde stemmer nej, kan et samlet flertal dermed trække resultatet hjem.

Det var det, der skete i 2017, hvor næsten 60 procent af 3F's medlemmer stemte nej, men resultatet blev sikret af en samlet ja-procent på 57 på grund af stort ja-flertal i andre store forbund som HK og Dansk Metal.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Jensen

Forbundsformand, Dansk Metal, formand, CO-industri, bestyrelsesformand, Arbejdernes Landsbank, formand, Industriansatte i Norden, forretningsudvalgsmedlem, FH
plade- og konstruktionssmed (Odense Staalskibsværft 1985)

Lars Sandahl Sørensen

Adm. direktør, Dansk Industri, næstformand, PensionDanmark

0:000:00