Forsker om nye tal for vælgererklæringer: Fremad har ikke overbevist vælgerne

VÆLGERERKLÆRINGER: Det nye parti Fremad har blot indsamlet 2.347 vælgererklæringer siden stiftelsen, viser den seneste opdatering fra Social- og Indenrigsministeriet. Partiet har ikke overbevist vælgerne, siger valgforsker. 

Fremad har mellem 6. januar og 3. februar 2020 indsamlet 204 vælgererklæringer. 
Fremad har mellem 6. januar og 3. februar 2020 indsamlet 204 vælgererklæringer. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Fremad er stadig langt fra at blive opstillingsberettiget til et folketingsvalg. 

Ifølge de nyeste tal fra Social- og Indenrigsministeriet har partiet indsamlet 2.347 vælgererklæringer og mangler således stadig at samle 17.835 erklæringer ind. 

Fremad kæmper allerede nu med at nå målet om at blive opstillingsberettiget til et folketingsvalg. Det vurderer Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor ved Københavns Universitet.

"Vi har en masse politiske partier, der allerede dækker det brede politiske spektrum. Hvis Fremad skal trumfe igennem på sigt, kræver det, at vælgerne tror på, at partiet kan tilføre dansk politik noget nyt, hvilket partiet endnu ikke har formået."

Den seneste opdatering af vælgererklæringer blev udgivet for godt en måned siden, 6. januar 2020, og siden dengang har partiet indsamlet 204 vælgererklæringer.

Skarp konkurrence 
Hvis Fremad skal nå deres ambitioner om at blive opstillingsberettiget til Folketinget, skal partiet indsamle 20.182 vælgererklæringer.

Der er lang vej til mål for partiet, vurderer professor Kasper Møller Hansen:

"Fremad indgår i en skærpet konkurrence med andre partier, der allerede har fået meget medieopmærksomhed. Så det er ikke nemt for Fremad at finde sin plads i dansk politik og i det danske mediebillede," mener valgforskeren.

Fremad er et borgerligt politisk parti, som blev stiftet 7. november 2019 af politikerduoen Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund.

Fremad tror på det
Christina Egelund, der er medstifter af partiet Fremad, anerkender Kasper Møller Hansens vurdering af partiets udvikling, men hun tror fortsat på, at partiet bliver opstillingsberettiget.*

"Der er ingen tvivl om, at det er en kæmpe opgave at skulle indsamle over 20.000 vælgererklæringer, men jeg er fortrøstningsfuld omkring, at det hele nok skal lykkes," siger hun.

Næstformanden tilføjer, at partiet ikke ønsker at kopiere de andre nye partiers spillestil:

"De seneste nye partier, særligt Nye Borgerlige og Stram Kurs, er partier, som har fået meget opmærksomhed gennem at råbe meget højt i medierne, hvilket ikke er, hvad vores parti står for."

I stedet satser Fremad på en anden vej frem. Partiet er i gang med at planlægge en række politiske tiltag, der skal få danskerne til at indse, at der er behov for et borgerligt parti som Fremad, siger Christina Egelund.

Det er fortsat Veganerpartiet, der med sine 11.547 vælgererklæringer er tættest på at blive opstillingsberettiget til et folketingsvalg.

Næstøverst på listen ligger Kristendemokraterne, som har formået at indsamle 10.608 vælgererklæringer, mens Fremad ligger på en fjerdeplads med 2.347 vælgererklæringer. 

*Artikel er rettet 5. februar 2020 klokken 17.10.

Top ti partier med flest indsamlede vælgerklæringer per 3. februar 2020

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00