Forskere i ny kritik: Seruminstituttet blokerer for vigtig forskning i coronasmitte

DATA: Danmark går glip af vigtig viden om smittespredning, fordi Statens Serum Institut ikke vil aflevere data om covid-19 til Danmarks Statistik. Det mener forskere. Sundhedsøkonom vil have sundhedsministeren på banen.

Seruminstituttet møder igen kritik for ikke at give adgang til data. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tidligere kaldt det "afgørende", at der er åbenhed om data.
Seruminstituttet møder igen kritik for ikke at give adgang til data. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tidligere kaldt det "afgørende", at der er åbenhed om data.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Siden marts har en gruppe forskere fra Københavns Universitet uden held efterspurgt vigtige data om covid-19 fra Statens Serum Institut.

Derfor har de måttet opgive et forskningsstudie, der skulle undersøge smittespredning inden for forskellige familietyper.

"Jeg læste om den her store familie i New Jersey, hvor fire medlemmer døde af covid-19, og flere andre blev indlagt i kritisk tilstand. Det fik mig sporet ind på en interesse for smittespredning i familier," fortæller professor i epidemiologi ved Københavns Universitet Rudi Westendorp.

Han leder forskningsgruppen, der har søgt om adgang til data.

Når epidemien vender tilbage til efteråret, kan vi stadig ikke sige noget om, hvordan man kan forhindre smittespredning inden for familierne.

Rudi Westendorp
Professor i epidemiologi

Forskerne vil blandt andet undersøge, om særlige boligforhold eller familiesammensætninger betyder, at man risikerer at få et mere behandlingskrævende sygdomsforløb. 

"Hvis du deler soveværelse eller endda seng med en person, som er smittet – for eksempel med dit lille barn, som ligger og hoster dig i ansigtet hele natten – vil du blive eksponeret for meget virusmateriale. Det kan have betydning for infektionens alvorlighed," fortæller Rudi Westendorp.

Viden om smittespredning inden for familier kan helt konkret bruges til at beslutte, hvilke grupper i befolkningen der skal tilbydes hjælp til at isolere sig uden for hjemmet, hvis de bliver syge.

Derfor frustrerer det Rudi Westendorp at måtte kaste håndklædet i ringen:

"Jeg er dybt skuffet, men vi kan ikke komme videre. Og når epidemien vender tilbage til efteråret, kan vi stadig ikke sige noget om, hvordan man kan forhindre smittespredning inden for familierne," siger han.

Ikke første gang
Det er ikke første gang, at Statens Serum Institut kritiseres for at begrænse adgangen til data om covid-19. Tidligere har professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren og ledende overlæge på Skejby Hospital og professor på Aarhus Universitet Lars Østergaard i en kronik i Berlingske skrevet om det, de oplever som SSI's modvilje mod deling af data.

Kritikken førte blandt andet til, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse kaldte det "afgørende", at "der er åbenhed om alle data og beregninger, så de kan efterprøves".

Siden har andre forskere imidlertid berettet om store problemer med at få adgang til relevante data om epidemien.

Sidder på data
I maj indgik Seruminstituttet en aftale med Forskerservice hos Sundhedsdatastyrelsen om at behandle ansøgninger og give adgang til data til forskning i covid-19.

Det løser dog ikke de problemer, der opstår, når forskerne vil samkøre covid-19-data med cpr-baserede persondata fra Danmarks Statistik, fortæller professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg:

"Problemet er, at Seruminstituttet sidder på sine data og ikke vil afgive dem til Danmarks Statistik," siger han.

Altinget har forelagt Statens Serum Institut kritikken og spurgt, om det er korrekt, at de ikke vil levere data til Danmarks Statistik.

Instituttets presseafdeling skriver i en mail mandag, at de "er ved at finde ud af, om vi overhovedet har lovhjemmel til at gøre det". 

Bør slå i bordet
Altinget har også spurgt Danmarks Statistik om samarbejdet med Statens Serum Institut. Kontorchef Ivan Thaulow genkender problematikken. Ifølge ham arbejder de to statslige institutioner i øjeblikket på en gensidig aftale om at kunne sende data til hinandens forskningsservices. 

Jakob Kjellberg mener, der skal skæres igennem fra ministerielt hold:

"Der er brug for, at ministeren slår hårdt i bordet og kræver, at de her data skal afleveres til Danmarks Statistik uden store forsinkelser," siger han. 

Altinget har bedt om en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som ikke er vendt tilbage.

Dette er en forkortet udgave af en artikel fra Altinget Sundhed. Læs hele artiklen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Ullum

Adm. direktør, Statens Serum Institut, professor
cand.med. (Københavns Uni. 1994), ph.d. (Københavns Uni. 1998)

Jakob Kjellberg

Professor i sundhedsøkonomi, Vive
cand.scient. i matematisk planlægning (Aarhus Uni. 1997)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00